"To je besramno, kao da je ponovo napadnuta": Pedofil tražio suočenje sa devojčicom koju je silovao, sud u Šapcu odbio!

19.05.2022

14:35

0

Punomoćnik okrivljenog Aleksandra I. može da uloži žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu u roku od tri dana

"To je besramno, kao da je ponovo napadnuta": Pedofil tražio suočenje sa devojčicom koju je silovao, sud u Šapcu odbio!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Krivično veće Višeg suda u Šapcu je u nastavku postupka protiv Aleksandra Isakovića (39) iz Belotića kod Bogatića odbilo njegov zahtev da trinaestogodišnja devojčica koju je obljubio u junu prošle godine bude ponovo saslušana i da se u sudnici suoči sa njom. Protiv ovakvog rešenja punomoćnik okrivljenog Aleksandra I., koji ga zastupa po službenoj dužnosti, može da uloži žalbu veću Apelacionog suda u Novom Sadu u roku od tri dana.

Na jednom od ranijih ročišta okrivljeni je tražio novo saslušanje i suočavanje sa svojom žrtvom kako bi joj postavljao pitanja, pa je sud naredio da se obavi psihološko veštačenje. Sudski veštak je sačinio izveštaj o psihičkom stanju devojčice na preko 15 strana na osnovu kojeg je sudsko veće danas odlučilo da se devojčica ponovo ne ispituje.

Roditelji podsećaju da je devojčica jednom saslušana u skrin sobi i pošto se od tada ništa novo nije dogodilo oni su očekivali ovakvu odluku suda.

- On je mogao da traži šta hoće i da priča šta hoće kako bi se branio, pa i da traži suočavanje, što je besramno. Kada bi se to dogodilo, to bi bila kao da je ponovo napadnuta. Na sreću, tužilaštvo i sud rade svoj posao najbolje i nadamo se da će Apelacioni sud u Novom Sadu odlučiti isto kao sud u Šapcu i naše dete zaštiti od novog susreta sa silovateljem. Psiholog i psihijatar su izneli mišljenje da nije u stanju da se pojavljuje na sudu, a kamoli da se ponovo sretne sa čovekom koji ju je obljubio ili da bude u njegovoj blizini - rekli su roditelji devojčice.

Devojčicu je, podsetimo, u junu prošle godine, Aleksandar I. izveo iz svečane sale u Bogatiću sa slavlja na kojem se provodio u društvu njene porodice i obljubio u napuštenom dvorištu u blizini. Od tada je, iako ima svega 13 godina, na antidepresima i hormonskoj terapiji, ima kardiološke probleme i redovno posećuje psihologa i psihijatra.

- Ona više nije isto dete i ne znamo da li će biti bolje i kada manijak koji ju je napao bude osuđen. Nadamo se da će i suđenje brzo da se završi, jer je svako ročište i svaki naš odlazak u Šabac zbog suđenja za nju velika trauma - rekla je devojčicina majka.

Advokat Biljana Borovčanin, koju je angažovala porodica devojčice, nije komentarisala dosadašnji tok procesa s obzirom da zastupa maloletno lice, osim što je istakla da tužilaštvo i sud postupaju u svemu po zakonu. Naredno ročište u Višem sudu održaće se 3. juna.

Ukoliko veće Apelacionog suda ne potvrdi odluku Višeg suda u Šapcu da se devojčica ponovo ne saslušava, tužilac i advokati bi tada trebalo da iznesu završne reči, a nakon toga bi se moglo očekivati izricanje prvostepene presude. Maksimalna zatvorska kazna predviđena Krivičnikom zakonikom za obljubu nad detetom je 12 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike