Ovo je muškarac koji se zapalio kod barake! Radnici spremni došli da mu sruše dom - poneli i aparat za gašenje (FOTO)

03.05.2022

18:45

1

Grad je porodici koja je živela u ovoj baraci na Novom Beogradu nudio stan, ali oni su hteli samo da im se isplati novac

Ovo je muškarac koji se zapalio kod barake! Radnici spremni došli da mu sruše dom - poneli i aparat za gašenje (FOTO)
baraka žan najdoski - Copyright Foto: 24sedam/Jovana Vrećo

Muškarac Žan Najdoski, poreklom iz Severne Makedonije, zapalio se danas nešto pre 13 časova, nakon što su investitori došli da sruše njegovu baraku na Novom Beogradu.

Radnici koji su došli da ruše objekat ugasili su vatru koja je zahvatila Najdoskog uz pomoć protivpožarnog aparata, a zatim su nastavili da ruše baraku. Nesrećni muškarac je potom, sa opekotinama na telu, sam došao do obližnje radnje, gde su zaposleni odmah pozvali policiju i Hitnu pomoć.

Radnici ove radnje su ispričali za 24sedam da im je Najdoski spomenuo da mu je majka ostala kod barake, pa su oni odmah otrčali tamo i zatekli je živu i zdravu.

On im je kasnije rekao da se polio benzinom i zapalio jer su jutros došli radnici da mu sruše baraku. Čovek im je tada objasnio da su radnici došli pripremljeni za scenario koji je usledio, sa sve protivpožarnim aparatom.

Ugasili vatru koja je zahvatila čoveka i nastavili da rade

- Čovek se po njihovom dolasku zapalio, a oni su odmah ugasili vatru koja ga je zahvatila i tako ga ostavili. Potom su nastavili sa svojim radom. Posle toga on je nekako došao do naše radnje, bio je svestan, ali se videlo da je još pod adrenalinom. Policija je brzo stigla, a nakon nje i Hitna pomoć - kažu nam oni.

Očevici su nam rekli i da mu je sa ruke visila koža, a videlo se i meso. Delovalo je da su opekotine površinske, ali kažu da je ceo bio u ranama. Kasnije im je Najdoski rekao da je počelo da ga boli.

- Ispričao nam je da sve to u vezi s njegovom barakom dugo traje. On je policajce, kad su došli, podsetio da su pre neki dan već dolazili zbog njega i da ih je tada upozorio da će se samozapaliti.

Inače, i on i majka su državljani Makedonije, pa je Najdoski tražio i da se kontaktira s makedonskom ambasadom.

Međutim, istina je da problemi zbog ove barake traju dugo. U pitanju je baraka koja koči izgradnju puta koji bi povezao Ulicu dr Agostina Neta sa luksuznim kompleksom “Sakura park”. Porodica muškarca koji se danas samozapalio bila je istrajna u odluci da se ne odrekne svog doma.

Grad nudio stan u zamenu za rušenje

Žanov pokojni otac Dragan Najdoski bio je nekadašnji radnik “Mostogradnje”, firme koja se krajem devedesetih privremeno nalazila na tom prostoru i koja je tu svojevremeno postavila kućice za smeštaj svojih radnika. Tada je Dragan sa tom kompanijom napravio ugovor o zakupu na godinu dana, koji je istekao 2000. Usled urbanizacije tog dela Novog Beograda, baraka je trebalo da bude porušena 2005, kao što je bila sudbina i ostalih privremenih objekata.

Žan je pre godinu dana za 24sedam rekao da su u međuvremenu iz Grada njegovoj porodici ponudili stan za rušenje barake, pa su se “predomislili”. Od tada je prošlo više od 12 godina, i baraka jedno vreme nije nikome bila trn u oku, sve dok na 100 metara od nje nije počeo da se gradi stambeno-poslovni kompleks.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić doneo je rešenje da se porodici Najdoski da stan na korišćenje u Vojvođanskoj ulici na Novom Beogradu, uz mogućnost produžetka zakupa nakon pet godina. Ipak, oni su to izričito odbili.

U dokumentaciji u koju je 24sedam tada imao uvid, na osnovu rešenja građevinskog inspektora 2005. porušeni su svi privremeni objekti za smeštaj radnika “Mostogradnje”, jedino baraka porodice Najdoski nije srušena.

Čitava zbrka je nastala s dolaskom kompanije “Goldberg real estate”, koja je 2016. odlučila da na toj lokaciji izgradi stambeno-poslovni kompleks “Sakura park”. Tada je firma sklopila ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište kojim bi, između ostalog, bilo naloženo uklanjanje sporne barake. Iste godine, izlaskom na teren ove službe, konstatovano je da je objekat “prazan, delimično urušen i bez priključka na elektro i vodovodnu instalaciju”.

Celokupan slučaj “baraka” najveći problem pravi firmi “Goldberg real estate”, upravo zbog “nemogućnosti dobijanja upotrebne dozvole za izvedene radove, odnosno u krajnjem cilju za dobijanje upotrebne dozvole”.

S druge strane, Žan Najdoski je za naš portal tada tvrdio da su oni tu baraku (43 kvadratna metra) dobili na korišćenje od “Mostogradnje”, kao i da se nisu odatle selili, već da više od 20 godina on sa majkom Pirinkom na toj adresi živi u, kako kaže, teškoj sirotinji.

- Opština i Grad su još 2006. uradili eksproprijaciju zemljišta, izmerili kvadraturu, stavili na papir i ugurali nas u projekat, i tako ja više nisam bio problem. Ali oni već 15 godina neće da plate to - počinje priču Najdoski.

Foto: 24sedam
 

Naglašava da su ga “kupili”, ali ne i isplatili.

- Ne dolazi u obzir! Ako sam uguran u projekat, neka me isplate, to čekam godinama - izričit je on.

Najdoski je tada objasnio i da su ga iz Grada 2009. pozvali na razgovor, te da su mu tada rekli da ne mogu da sruše objekat pre nego što ga stambeno ne obezbede, i pitali su ga kakav stan želi.

Tada je tražio samo ono što je na papiru njegovo, i da stan bude na teritoriji Novog Beograda. Posle tri meseca, kako tvrdi, u Gradu su se “pravili kao da prethodnog razgovora nikad nije ni bilo”, i tu je sve stalo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike