Babićev vozač pokušava da odloži odlazak na robiju: Sud odbio sve žalbe!

19.04.2022

13:53

1

Dejan Stanojević osuđen na četiri i po godine zatvora u decembru, ali još nije otišao na izdržavanje kazne

Babićev vozač pokušava da odloži odlazak na robiju: Sud odbio sve žalbe!
Copyright

Iako je vozač "Koridora Srbije" Dejan Stanojević (38) iz Beograda još u decembru prošle godine presudom Apelacionog suda u Nišu pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog teške saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu, u kojoj je 31. januara 2019. godine poginula Stanika Gligorijević (52) iz Debelice kod Knjaževca, a pet osoba je teže i lakše povređeno, on još nije stupio na izdržavanje kazne..

Razlog tome nije neažurno postupanje sudova, koji su preduzimali radnje u zakonom propisanim rokovima već to što Stanojević na sve moguće načine pokušava da odloži odlazak na robiju, pravdajući se bolešću i time da izdržava dvoje maloletne dece i nezaposlenu suprugu. Nakon što je njegova molba za odlaganje odlaska u zatvor odbijena u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, o žalbi poslednji odlučuje Viši sud u Beogradu.

Stanojević je još 22. aprila prošle godine u Osnovnom sudu u Nišu osuđen na tri godine i deset meseci zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a Apelacioni sud u Nišu je 12. novembra 2021. godine presudu preinačio i kaznu povećao na četiri godine i šest meseci. Presuda je 23. decembra prošle godine upućena Osnovnom sudu u Nišu koji je, nakon pravosnažnosti i izvršnosti, 27. januara ove godine, uputio nalog za izvršenje kazne zatvora Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Taj nalog je tom sudu pristigao 8. februara, ali je nakon toga, 11. februara, prosleđen Odeljenju za izvršenje krivičnih sankcija Drugog osnovnog suda u Beogradu na dalju nadležnost i postupanje budući da je adresa prebivališta osuđenog na teritoriji GO Rakovica.

- Postupajući po predmetnom nalogu i presudama Odeljenje za izvršenje krivičnih sankcija Drugog osnovnog suda u Beogradu 11.februara 2022. godine evidentiralo je predmetne presude i osuđenog, te formiralo predmet. Istog dana osuđenom je, shodno odredbama člana 53 stav 2 i člana 56 ZIKS, na adresu navedenu u presudi upućen nalog da se 1.marta 2022. godine javi na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Požarevac, koji je osuđeni uredno primio 21.februara 2022. godine. Osuđeni je 24.februara 2022. godine podneo molbu za odlaganje izvršenja izrečene kazne zatvora, kojom je shodno odredbama člana 65 stav 1 ZIKS zadržao izvršenje izrečene kazne zatvora do pravnosnažne odluke po molbi, te u kojoj je u bitnom naveo da je radno angažovan od kojih prihoda izdržava dvoje maloletne dece i nezaposlenu suprugu, da mu je potrebno vreme da materijalno obezbedi porodicu pre odlaska na izdržavanje kazne, kao i da ima zdravstvene probleme. Za te navode je dostavio odgovarajuću dokumentaciju kao dokaz - navodi portparol drugog Osnovnog suda u Beogradu Irina Kovačević.

Prema njenim rečima, 25. februara ove godine Stanojeviću je, shodno odredbama člana 62 stav 2 ZIKS naloženo da podnetu molbu u roku od osam dana uredi, s obzirom da uz istu nije dostavio dokaze za sve navode na koje se pozvao, a taj nalog suda Stanojević je uredno primio 4. marta ove godine, posle čega je podneskom 11. marta dostavio dopunu dokumentacije za navode iz molbe.

Traži blažu kaznu od Vrhovnog kasacionog suda

Nakon odluke Apelacionog suda u Nišu, početkom godine Stanojevićev branilac advokat Slavoljub Milošević iz Niša, podneo je u zakonskom roku Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti kojim je zatražena blaža kazna od one koju je preinačenom presudom izrekao Apelacioni sud u Nišu. Podnošenje ovog vanrednog pravnog leka, međutim, ne zadržava izvršenje izrečene kazne.

- Smatramo da je prvostepeni sud izrekao realnu kaznu a da je drugostepeni sudu, po našem mišljenju, prekoračio svoja ovlašćenja i nesrazmerno izrekao višu kaznu. To je jedini osnov po kojem se može izjaviti zahtev za zaštitu zakonitosti. Iščekujemo kakav će biti stav Vrhovnog kasacionog suda - rekao je advokat Milošević.

Priloženu medicinsku dokumentaciju veštačili su lekari 22.marta ove godine. Rešenjem od 23.marta predsednik Drugog osnovnog suda u Beogradu odbio je podnetu molbu osuđenog za odlaganje izvršenja izrečene kazne zatvora, na koje rešenje je osuđeni, blagovremeno, 1. aprila  podneo žalbu. Višem sudu u Beogradu 13. aprila dostavljen je spis predmeta radi odlučivanja. Istog dana predsednik suda doneo je rešenje kojim se odbija kao neosnovana žalba Dejana Stanojevića protiv rešenja predsednika Drugog osnovnog suda u Beogradu, navela je Tatjana Matić, koordinator za medije Višeg suda u Beogradu.

Istragom je utvrđeno da se Stanojević kretao on se kretao autoputem E-75 iz pravca Niša ka Grdelici, a u kanal za naplatu putarine broj tri naplatne stanice Doljevac ušao je nedozvoljenom brzinom od 93 kilometra na čas iako je u zoni naplatne rampe saobraćajnim znakom određena maksimalna brzina kretanja vozila od 60 kilometara na čas. Udario je u "opel astru" koja je bila u kanalu ispred njega a koja se odbila i udarila u zadnji deo "folksvagen pasata" koji je napuštao rampu. Gligorijevićeva, koja je bila na zadnjem sedištu “opela” poginula je na licu mesta, dok je njena sestra Mirjana Aleksić koja je sedela na mestu suvozača zadobila povrede opasne po život. Teško povređen i tadašnji direktor “Koridora” Zoran Babić koji je bio na zadnjem sedištu "škode" i koji je zadobio višestruki prelom leve butne kosti i prvog slabinskog pršljena, kao i Stanoje Stanković, vozač “pasata”. Srđan Aleksić, suprug Stanikine sestre Mirjane, koji je upravljao “opelom” lakše je bio povređen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike