Detaljno obrazloženje presude: Jedna okolnost uzeta kao olakšavajuća za Babićevog vozača

22.04.2021

15:22

0

Sinovi i suprug pokojne Stanike nisu prisustvovali izricanju presude, niti su pratili suđenje koje je trajalo više od godinu i po dana

Detaljno obrazloženje presude: Jedna okolnost uzeta kao olakšavajuća za Babićevog vozača
Copyright Dejan Stanojević posle presude/Foto: 24sedam/M.Vu

Osnovni sud u Nišu izrekao je u četvrtak kaznu zatvora od tri godine i 10 meseci , kao i meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od četiri godine Dejanu Stanojeviću (37) iz Beograda, vozaču bivšeg direktora “Koridora Srbije” Zorana Babića, odgovornog za nesreću kod Doljevca u kojoj je, 31. januara 2019. godine, poginula Stanika Gligorijević (52), dok su tri osobe teže povređene i jedna lakše.

Sinovi i suprug pokojne Stanike nisu prisustvovali izricanju presude, niti su pratili suđenje koje je trajalo više od godinu i po dana. Kako je dokaznim radnjama utvrđeno, Stanojević je službenim vozilom “škoda superb”, udario u “opel astru” pri brzini od 91 km/h, koja je bila na kanalu ispred njega usled čega se ona odbila i udarila u zadnji deo “folksvagen pasata” koji je napuštao rampu. Od siline udarca Stanika koja je bila na zadnjem sedištu “opela” poginula je na licu mesta. Njena sestra Mirjana Aleksić je na mestu suvozača zadobila teške povrede opasne po život, te je do danas ostala invalid, a tom prillikm povređen je i njen suprug Srđan koji je bio za volanom, ali i Zoran Babić koji se nalazio na zadnjem sedištu “škode”.

Obrazlažući presudu, sudija Osnovnog suda Miško Radivojević istako je, izmađu ostalog, da je Stanojević kriv zato što je, nepridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio javni saobraćaj gde je doprineo smrti Stanike Gligorijević iz Debelice.

– U donošenju odluke o visini kazne pribegao sam analizi izvedenih dokaza što jedino smatram relevantnima, a spekulacije i česte komentare u medijima ostavio sam po strani – rekao je Radivojević. On je kao olakšavajuću okolnost uzeo to što Stanojević ranije nije osuđivan, te što je porodični čovek, otac dvoje dece, pišu “Novosti”.

Pročitajte još:

Tužilaštvo je u završnoj reči prethondno zatražilo da Stanojević bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, dok su punomoćnici oštećenih smatrali da treba da odsluži maksimalnu kaznu od 8 godina zatvora. Oni su takođe ostali pri stavu da su dokazni postupci u ovom predmetu kompromitovani, nepotpuni i neizvedeni dokazima, da su glavni dokazi van suda i da je u njih jednino imao uvid predsednik države.

– Jedini svedoci nesreće bili su radnici naplatne rampe čiji je direktor tada bio sam Zoran Babić. Povrede koje je zadobio odgovaraju povredama vozača, a ne nekog ko spava na zadnjem sedištu. Za policajce koji su svedočili na snimku se ne vidi da dolaze iz pravca Niša, već Leskovca, Rendgenski snimak pluća Stanojevića nismo nikad videli, ali ako je odlučio da bude kaskader, onda neka plati kaznu, te sam saglasan sa tužilaštvom – rekao je punomoćnik oštećenih Boža Prelević, koji je kasnije ipak zatražio maksimalnu kaznu zatvora za optuženog, budući da je to zahtevao i njegov klijent, oštećena Mirjana Aleksić.

Tokom suđenja koje je izazvalo veliku pažnju javnosti, sporna dva minuta snimka sigurnosnih kamera sa naplatne rampe, koja su ključna za otkrivanje nastanka nesreće, nikada nisu dospela do suda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike