Na meri lečenja i čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa ima čak 445 ljudi: Među njima i devetostruki ubica iz Jabukovca i drugi!

13.04.2022

20:11

0

"Osobi koja je jednom osuđena na meru čuvanja i lečenja, ova mera može biti i ukinuta", kažu u Upravi

Na meri lečenja i čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa ima čak 445 ljudi: Među njima i devetostruki ubica iz Jabukovca i drugi!
Nikola Radisavljević - Copyright Printskrin/youtube

Miloš Ignjatović i Ilija Glišović, osumnjičeni za ubistva roditelja u Kusatku i Čačku, mogli bi da izbegnu doživotnu kaznu, ako se utvrdi da su neuračunljivi, pa ih sud osudi na meru obaveznog psihijatrijskog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa.

U Srbiji je i ranije bilo slučajeva da optuženi za najteže zločine umesto zatvorske kazne, dobiju obaveznu meru lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da se na psihijatrijskoj meri čuvanja i lečenja trenutno nalazi 445 osoba. Neki među njima, navode, osuđeni su i na zatvorske kazne. Kako objašnjavaju, osobi koja je jednom osuđena na meru čuvanja i lečenja, ova mera može biti i ukinuta.

Među njima je i masovni ubica Nikola Radosavljević, poznat po devetostrukom ubistvu u Jabukovcu, ali i Danijel Jakupek iz Banovaca, koji je ubio dečaka Luku Opačića i njegovog ujaka Vasilija.

- Radosavljević je u julu 2007. u Jabukovcu ubio devetoro i ranio dvoje, živeći u ubeđenju da je pod dejstvom crne magije. Pokušao je samoubistvo, ali je preživeo i umesto maksimalne kazne osuđen je na doživotno lečenje - kaže izvor i dodaje:

- Stručnjaci su utvrdili da pati od paranoidne psihoze i da je u trenutku zločina bio neuračunljiv.

Jakupek je, iste godine iskasapio svog druga Vasilija i njegovog sestrića Luku, spakovao ih u kese i bacio u Dunav. Uhapšen je početkom septembra iste godine, a kasnije mu je određena mera doživotnog lečenja.

- Delovi tela ujaka i sestrića danima su izvlačeni iz Dunava, a pojavljivali su se na različitim mestima. Utvrđeno je da je dete zaklao u kadi, pa ga bonsekom isekao - podseća izvor:

- Jakupeka je navodno u bolnici posećivala samo majka koja je pre nekoliko godina preminula.

Na spisku osuđenih na obaveznu meru lečenja nalazi se i majka (33) koja je pre četiri godine u Leskovcu kroz prozor bacila svog tromesečnog sina.

- Leskovčanka, koja je patila od postporođajne depresije, popela se na prozor i bacila tromesečnog sinčića sa sprata na ulicu. Posle veštačenja, određena joj je mera lečenja - kaže izvor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike