"Otišli su po njegovo telo, ne znam kako ću da izdržim, jao samo da te vidim": Bolna ispovest majke preminulog rudara

02.04.2022

16:24

0

U domu Radovana Grujića (47), nastradalog rudara iz Žitkovca kod Aleksinca, tuga i neverica, rođaci dolaze da izjave saučešće

"Otišli su po njegovo telo, ne znam kako ću da izdržim, jao samo da te vidim": Bolna ispovest majke preminulog rudara
95651671_2681485282136714_6036399036414558208_n - Copyright Foto: Privatna arhiva

U domu Radovana Grujića (47), nastradalog rudara iz Žitkovca kod Aleksinca, tuga i neverica, rođaci dolaze da izjave saučešće. Neutešna majka Desanka plače i širi ruke.


- Izgubismo sina, jao... Jao, sine Radovane, jao, sine, da te vidim, jao, sine, da ti čujem glas! - plače neutešna majka:

Desanka kaže da je sina te noći ispratila normalno na posao.

- Srećno, sine, rekla sam mu, a on je meni rekao: "Hvala, mamo, ja noćas radim, sutra sam slobodan, posadićemo krompir, pomoći ću ti." Za čas se obukao i izleteo je iz kuće: "Još noćas da izdržim, od sutra sam na odmoru" - priča nesrećna žena i dodaje koje su bile poslednje reči koje joj je sin uputio dok je izlazio:

"Ajde, mamo, ćao, bile su mu poslednje reči."

 

 

Nešto se desilo

Sledećeg jutra Desanka je čula strašne vesti, ali nije odmah znala kakva je sudbina zadesila njenog Radovana.

- Ujutru me dever zvao, čuo je neke sirene, desilo se nešto u rudniku - započinje priču o agoniji koja tada krenula:

- Mlađi sin je odmah pozvao rudnik, ali nije uspeo da sazna šta se desilo. Seo je u kola, otišao pred kapiju rudnika, ali nisu davali nikome da uđe - priča Desanka.

Šta se desilo saznali su od kolega koji su izneli Radovanovo telo iz okna rudnika.

- Posle smo čuli od dvojice rudara koji su izneli njegovo telo šta se desilo. Izneli su prvo dvojicu njegovih kolega, pa Radovana trećeg, a onda i ostale stradale. Sa njim je poginuo i njegov drug Branko Čokarilo iz Bobovišta, družili su se, zajedno su radili, zajedno su i otišli su smrt - priča kroz suze majka i opisuje:

 

- Molila sam ih, zaklela ih da mi kažu je l' povređen, je l' mu polomljena glava. "Ne, samo je zaspao, drugo ništa, kao da se uspavao" - rekli su mi.

Otišli su po njegovo telo, ne znam kako ću dalje

Desanka čeka da dopreme Radovanovo telo, taj trenutak, navodi, ne zna kako će da preživi.

- Teško je, sine, teško je rode... Otišli su po njegovo telo, ne znam kako ću da izdržim. Moje, zlato, moje srce - plače neutešna majka:

- Duša me boli, ima svaki dan da mu idem na grob, da mu nosim kafu, neću ga nikad zaboraviti. Teško je kad majka sahranjuje sina, najbolje je kad sin sahranjuje majku i oca. Eno ga njegov otac, on je invalid bez obe noge, plače u krevetu - priča Desanka.

Radovan je poslednjih šest meseci radio u rudniku, pre toga je sa bratom radio na građevini. Majka ih je molila da promene posao, da se zaposle u nekoj firmi gde će biti prijavljeni i osigurani.

- Bio je dobar, sve je znao da napravi, sa bratom je radio, ali Bog ih razdvoji da ne budu više zajedno - zaključuje kroz suze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike