Ubistvo pevačice Jelene na nasipu u Borči i danas misterija: Šest godina skandala, filmskih obrta, a nismo bliže istini!

02.04.2022

08:00

0

Ubistvo pevačice "Granda" najmisteriozniji zločin u novijoj istoriji srpske kriminalistike

Ubistvo pevačice Jelene na nasipu u Borči i danas misterija: Šest godina skandala, filmskih obrta, a nismo bliže istini!
marjanovic jelena - Copyright M.M./ATAImages

Ubistvo pevačice Jelene Krsmanović Marjanović na nasipu u Borči za manje od 24 sata pretvorilo se u mesto najmisterioznijeg zločina u novijoj istoriji srpske kriminalistike. Slučaj od početka prate nejasne činjenice, nelogičnosti i spektakularni medijski napisi, pa ni danas, šest godina kasnije, ništa bliže nismo rešavanju ovog zagonetnog zločina za koji je optužen suprug pevačice Zoran Marjanović. Javnost i dalje iščekuje da sazna da li je Jelenu zaista ubio Zoran i na koji način, sudski postupak je toku, a kraj mu se ne nazire.

Tog 2. aprila 2016. godine, nešto posle 20 sati, u medijima je odjeknula vest da je nestala pevačica "Granda" Jelena Krsmanović pod misterioznim okolnostima - usred dana, na svega nekoliko stotina metara od supruga Zorana Marjanovića i tada petogodišnje ćerkice Jane, na nasipu u prigradskom naselju Crvenka.

Nestanak je prijavio njen suprug Zoran irekavši je da je on je sa suprugom, koja je na ovom mestu redovno džogirala, i petogodišnjom ćerkicom tog dana oko 15 sati došao na nasip kako bi prošetali, a da je Jelena otrčala i tada je izgubio iz vida.

Potraga je trajala do duboko u noć, ali je uprkos tome prvi trag pronađen tek sutradan. Bila je to Jelenina patika. Nekoliko sati kasnije i nekoliko desetina metara dalje, nepunih 20 sati od početka potrage, nedaleko od mesta gde je suprug, navodno, poslednji put video, u kanalu sa vodom dubine jedva metar, u šipražju, pronađeno je Jelenino beživotno telo.

Kad je telo nađeno, odmah je bilo jasno da se nad pevačicom neko krvnički iživljavao i da je udarana nepoznatim predmetom u teme. 

Prošao dva poligrafa

Policija je tada krenula u potragu za ubicom i odmah privela Zorana, koji je, kako je tvrdio, poslednja osoba koja je Jelenu videla živu. Podvrgnut je poligrafskom tesitranju koje je prošao. Inspektori su, međutim, želeli da testiranje ponove, jer je u trenutku ispitivanja bio pod lekovima za smirenje i u stanju šoka. Poligraf je prošao i naredni put, a iz policije je pušten 48 sati kasnije.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Zbog slobodne šetnje okupljenih na nasipu prve večeri, kad je prijavljen Jelenin nestanak, mesto zločina je kontaminirano i tokom uviđaja nisu pronađeni dovoljno čvrsti tragovii koji su mogli nedvosmisleno utvrditi ko je ubica.

Šipkina pesma, preminuli članovi familije i kletva

Jedna od najkontroverznijih ličnosti slučaja ubistva pevačice bio je Nenad Šipka, direktor Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada kog su angažovali rođaci ubijene pevačice, pošto su joj u međuvremenu preminuli stric, otac i majka, zbog čega se u jednom trenutku govorilo da je na porodicu bačena kletva. Šipka je bio izuzetno nezadovoljan istragom koju su vodili nadležni, nudio se bezuspešno da svedoči, a na kraju joj je posvetio i pesmu.

Policija je, pošto je Zorana pustila na slobodu, počela opsežnu istragu. Saslušano je na stotine meštana Borče i Crvenke, privode sumnjive osobe sa dosijeima, oduzimaju predmeti iz kuća, ali od ubice ni traga. Zoran Marjanović i dalje se u pojedinim krugovima vodio kao osumnjičeni, o čemu svedoče policijski pretresi u njegovoj porodičnoj kući.

To vreme bilo je dovoljno da javnost u Srbiji počne da raspreda različite holivudske verzije njenog ubistva, pa se tako pojavila i informacije da je najpre silovana, pa ubijena, koja je negirana obdukcijom. Sa druge strane, obdukcija je pokazala da je Jelena ubijena sa više udaraca tupim predmetom.

Iz rijalitija u zatvor

I dok policija pokušava da dođe do bilo kakvog konkretnog traga, 15 meseci od pronalaska Jeleninog tela dolazi do potpuno neočekivanog poteza Zorana Marjanovića - on ulazi u rijaliti!

Baš kao da je ubistvo supruge jedna usputna životna stanica, Marjanović u rijaliti programu otvoreno priča o slučaju, o njihovom odnosu, o istrazi. Činilo se da Zoran traži svaku priliku kako bi privoleo javnost, jer su mnogi već tada sumnjali da je on usmrtio Jelenu. I kada smo mislili da nas više ništa ne može začuditi u medijski najpraćenijem slučaju, Zoran izlazi iz rijalitija i tada je uhapšen u septembru 2015. godine.

M.M./ATAImages/Antonio Ahel
 

Marjanović je u Centralnom zatvoru boravio 10 meseci, a u tom periodu Više javno tužilaštvo u Beogradu vodilo je istragu punom parom. Konačno prikupljaju dovoljno dokaza protiv njega da bi sumnja policije i tužilaštva da je on ubio suprugu bila osnovana. 

Njegov mobilni telefon veštačenjem je pokazao da je aparat bio isključen u vreme ubistva u neposrednoj blizini mesta zličina, Jelenina krv pronađena je na zadnjem sedištu „mercedesa“, blato na njegovim pantalonama se poklopio sa blatom na mestu gde je Jelena pronađena.

U februaru 2018. godine podignuta je optužnica protiv Marjanovića, ali je vraćena na dopunu. I tako još dva puta. U aprilu 2019. godine Više tužilaštvo podiže optužnicu treći put i njom Zorana tereti za teško ubistvo supruge, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina. Ta optužnica je potvrđena, a u septembru 2019. godine počelo je suđenje Marjanoviću.

Holivudski zaplet

Poslednja osoba koja se čula sa Jelenom bila je Vera Vukomanović, kuma Zoranove majke. Vera i Jelena su razgovarale bukvalno pet minuta pre nego što je nesrećna žena ubijena, što se ne poklapa sa Zoranovom verzijom događaja.

Tezu da je Zoran Jelenin ubica dodatno su potpirivale pojedinosti iz njihovog zajedničkog života. Gotovo sve osobe bliske njima govorile su da Jelena nije bila srećna u tom odnosu, da je od njega zavisila i za osnovne potrepštine, da bi je ubio kada bi ga ostavila. Čak je od njega krila i da puši cigarete.

Foto: Printskrin/Fejsbuk
 

Kao da slučaj sam po sebi ne nosi dozu misterije, bilo je i nekih neverovatnih, gotovo holivudskih detalja i dešavanja. Tako je, recimo, Zoran dobio grupu obožavateljki na društvenim mrežama, sa nekim se čak i zbližio, Zoranov otac je tvrdio u jednom trenutku da je Jelena u vezi sa opasnim tajkunom, a na jednom od pomena pojavila se porodici nepoznata osoba za koju se posumnjalo da je upravo ubica. Ispostavilo se da je reč o Jeleninom fanu.

Pored toga, dogodila se bizarna situacija kada je nepoznata osoba sa Jeleninog profila njenoj sestri Teodori poslala nekoliko poruka. Devojka je prekinula razgovor, ali se isto ponovilo dvadesetak dana kasnije. Prepisku je prosledila nadležnima, ali ko je osoba koja je ulazila na Jelenin profil, nije poznato ni danas.

U jednom momentu provlačila se u medijima i teza da je Jelena bila trudna i da je otac deteta bio političar. To su demantovali obducenti, ali i danas mnogi veruju da je to istina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike