Od krvoprolića na Umci do ubistva vođe navijača: Ko je Branislav Penčić likvidiran u sačekuši naočigled supruge u Obrenovcu?

19.03.2022

20:15

0

Autor: 24sedam

Ovo nije prvi put da se vođa "Hed hantersa" našao na meti napadača

Od krvoprolića na Umci do ubistva vođe navijača: Ko je Branislav Penčić likvidiran u sačekuši naočigled supruge u Obrenovcu?
Copyright Profimedia

Nekadašnji vođa Partizanove grupe "Head hunters" Branisav Penčić (41) ubijen je iz snajpera danas u Obrenovcu. On je sa udaljenosti od 30 metara upucan direktno u grudi dok je bio sa suprugom, koja je ostala nepovređena. Međutim, ovo nije prvi put da se on našao na meti napadača.

Naime, on je bio ranjen 2016. godine na autobuskoj stanici u Obrenovcu.

- Nepoznata osoba je oko 16.10 ispalila dva do tri hica iz vatrenog oružja ka muškarcu starom oko 35 godina na autobuskoj stanici u Obrenovcu, i nanela mu prostrelnu ranu u predelu kolena - pisali su tada beogradski mediji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Krvava istorija obračuna

Navijačka tuča koja se dogodila na autobuskoj stanici u prigradskom naselju Umka 2013. godine, na dan večitog derbija pripremana je nekoliko dana od strane navijača Crvene Zvezde i za cilj je imala "gašenje" navijačke grupe "Head hunters", navijačke grupe Partizana iz Obrenovca.

"Delije" su već dugo vremena imale "pik" na Obrenovčane, a sukob je eskalirao pre nekoliko godina kada se odigrala tuča ispred kluba "Stefan Braun". Tada su navijači Crvene zvezde napali "grobare", koji su se u ovom klubu okupljali pred derbi. U Ulici Vojislava Ilića, u blizini Centralnog zatvora, huligani su koristili baklje, motke, cigle, kamenice...

Međutim, brzo su reagovali policajci Voždovca i Interventne jedinice 92, koji su sprečili eskalaciju nereda i teže posledice. Privedeno je više od 100 osoba. U ovoj tuči "grobari" beleže pobedu, a pripadnici "Head huntersa" bili su jedni od najzaslužnijih za takav ishod.

Od tog dana, "delije" su čekale trenutak za osvetu. Iako su nekoliko puta pokušavali da ostvare ovu pretnju, nisu uspeli da se osvete. Sve do jedne subote, kada su ih sačekali, pretukli, i uzeli im zastavu i barjak, dva najvažnija obeležja u navijačkom svetu. Oba "trofeja" su se ponosno zavijorila nekoliko sati kasnije na severnoj tribini "Marakane".

Navijači Partizana, obe frakcije, na južnoj tribini i oni u kavezu su bili u šoku, jer su Obrenovčani važili za veoma ozbiljnu grupu na južnoj tribini u Humskoj ulici, i "udarnu pesnicu" "grobara".

Grupno uriniranje na Sajmu

Reč je o osobi sa “bogatim” kriminalnim dosijeom, koji je osuđivan više od 10 puta, za različita krivična dela, prenose mediji. Na njega je pucano i ranije čak tri puta. Do 2008. godine, podneto je dvanaest krivičnih prijava protiv njega zbog prometa droga, napada na službena lica, krađa i ostalo.

Jedna krivična prijava bila je podneta protiv njega zato što je 2008. godine zajedno sa grupom navijača zaustavio automobile u Bulevaru Vojvode Mišića i tako su prekinuli saobraćaj.

U prijavi se navodi da su izašli iz kola i nasred ulice urinirali. On je godinu dana ranije, 2007. godine bio osumnjičen da se bavio prodajem droge. Penčić je iste godine bio optužen za sprečavanje službenih lica u vršenju službene radnje, a onda je 2008. godine je za ovo krivično delo osuđen na 10 meseci zatvora. Međutim Okružni sud je ukinuo prvostepenu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

 - Sam sukob u Umci dogodio se oko 15 časova, tri sata pre početka večitog derbija, a pripreme su trajale od ranog jutra. Oko 100 pripadnika "delija", koji su "izakcijali" navijače iz Obrenovca, došlo je nešto nakon podneva do autobuske stanice u Umci, gde su se rasporedili u njenoj okolini. Na sam peron stanice došlo je nekoliko navijača u vidljivim obeležjima navijačke grupe sa severne tribine "Marakane", koji je trebalo da isprovociraju Obrenovčane kako bi se zaustavili i krenuli u razračunavanje sa njima - kazao je izvor i dodao da su "delije" imale tačne informacije o polasku i ruti kojoj se kreću navijači Partizana.

- Kada je kolona sa automobilima i kombijem iz Obrenovca došla do Umke, a navijači Crvene Zvezde koji su bili na peronu počeli su da viču i da ih provociraju, dok je velika većina ostala sakrivena okolo. Obrenovčani, su se "upecali", zastali, počeli da izlaze iz vozila i krenuli su da jure zvezdaše. U tom trenutku se pojavljuju sakrivene "delije" naoružane štanglama, bakljama, kuvanim motkama i kreću u juriš na Obrenovčane. Kreće haos, vriska, i tuča u kojoj "grobari" izvlače deblji kraj. Sva vozila su završila polupana, zastava i barjak su oteti, a nekoliko njih ostaje da leži na zemlji. "Delije" kreću da beže sa svojim "plenom", koji je nekoliko sati kasnije završio na "Marakani", kao jedan od najvrednijih od početka rivaliteta dve navijačke grupe - završava  izvor.

Dvoje navijača Partizana završilo je tada u Urgentnom centru sa teškim povredama, od čega je jedan bio životno ugrožen. Međutim, tokom večeri se probudio iz kome i pušten je na kućno lečenje.

"Head hunters" iz Obrenovca

Grupa koja već 30 godina prati utakmice Partizana, dolazi iz jednog od retkih gradova u Srbiji koji je u potpunosti obojen crno belim bojama. 

Pored Niških Grobara i Padinjaka verovatno je najjača grobarska ekipa iz unutrašnjosti poznata po gomili incidenata i tuča sa suparničkim navijačkim grupama. Ime su preuzeli od zloglasne Čelzijeve ekipe koja je u prethodnom veku harala ostrvom.

Nekoliko puta su ulazili u sukob sa Delijama od kojih se najviše pamte oni ispred Pionira, železnicke stanice i u lokalu "Stefan Braun" kad je više poznatijih pripadnika Delija pretučeno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike