"Umalo svi da izgorimo": Komšije povređenog starca ogorčene - Upozoravali nadležne da je problematičan?!

13.03.2022

19:13

0

Autor: Maja Kostić

Vatrogasci su navodno morali da seku lanac kojim je starac stalno zaključavao svoju kapiju

"Umalo svi da izgorimo": Komšije povređenog starca ogorčene - Upozoravali nadležne da je problematičan?!
niška banja - Copyright 24sedam/M.K.

Povodom požara u Niškoj Banji oglasile su se i komšije koje dele kuću sa povređenim devedesettrogodišnjakom. Kako objašnjavaju, pukom srećom primetili su dim i sprečili možda i veću tragediju.

Podsećamo, požar je izbio oko 17 časova, a stariji muškarac je zadobio opekotine lica i ruku prvog i drugog stepena. U kući u Ulici Jovana Popovića živi još troje ljude. Požar je izbio u stanu J.P. u prizemlju kuće. Prema njihovim rečima, bilo je pitanje trenutka kada će se ovako nešto desiti.

- On živi u prizemlju, taj deo kuće je kupio od mojih rođaka a mi stanujemo na prvom i drugom spratu. Godinama se patimo zbog njega, jer navlaći smeće, nema vodu, živi kao da je iz pustinje došao a niko o njemu ne vodi računa. Dolazila je komunalna inspekcija, napišu mu kaznu, on to plati jer je devizni penzioner i nastavlja po starom. Obraćali smo se Centru za socijalni rad, rekli su da nisu nadležni, gradonačelnici, komunalnoj miliciji, komunalnoj i inspekciji za zaštitu životne sredine ali su svi tvrdili da nije u njihovoj nadležnosti. Nedavno smo se obratili i ombudsmanu, ona je naložila komunalnoj inspekciji da izvrši nadzor pa je komšiji naloženo da u roku od sedam dana očisti dvorište i obezbedi posude za kabasti otpad, te da u dogovoru sa komunalnim preduzećem „Mediana“, izbaci smeće. To je bilo sredinom februara, ništa nije urađeno, slali smo fotografije nadležnima, upozoravali šta će se desiti ali niko nije reagovao. Ovo što nam se danas desilo je posledica ignorisanja naših molbi, mogao je i on i mi svi sa njim da izgorimo – kaže Marija Živković koja u kući živi sa suprugom i sinom.

24sedam/M.K.
 

Kako kaže, sasvim je slučajno primetila dim.

- Pošla sam da zatvorim prozor i videla dim, osetila sam da nešto smrdi na plastiku. Sišli smo u naš deo dvorišta, i videli da se dimi sa njegovog prozora. Suprug je zgrabio crevo, prskali smo koliko smo mogli da se vatra ne proširi i na naš deo kuće jer imamo karatavan, da je vatra dotle stigla ko zna šta bi sa svima nama bilo. Zvali smo vatrogasce, oni su zaista brzo došli i ugasili vatru – priča Marija.

Njen sin Ilija kaže da je sa ocem gasio vatru baštenskim crevom dok nisu stigli vatrogasci.

24sedam/M.K.
 

- Upozorio sam ih da ponesu makaze da iseku lanac i katanac na kapiji, jer se taj čovek zaključava. Ne može niko da uđe, ni poštar, ni inkasant za struju, niti bilo ko drugi. Vatrogasci su brzo razvukli creva, rekli su mi da pozovem Hitnu pomoć, a i oni su ih takođe zvali. Objasnio sam lekarima da se čovek zapalio u svom stanu, ekipa je došla za pet, šest minuta.. Sa radnikom Hitne sam nosio nosila kroz ovo smeće da bismo mogli da ga iznesemo iz požara. Na osnovu onog što sam video, rekao bih da ima blaže opekotine na licu i rukama ali se nagutao dima. U svakom slučaju, strašno je što se ovo desilo, a moglo se izbeći da je svako radio svoj posao – ističe uznemireni mladić.

Starac trenutno nije životno ugrožen.

- Pacijent je zadobio opekotine prvog i drugog stepena po licu i rukama, takođe se nagutao dima. Dobio je kiseonik i infuziju, zbrinut je u Urgentnom centru i trenutno je u stabilnom stanju - kazala je dr Verica Božić.                                             

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike