Imovinu štamparije nezakonito prebacio na sebe kako je ne bi izgubio u stečaju? Počelo suđenje svedoku-saradniku protiv Darka Šarića!

01.03.2022

22:36

0

Ni Nebojša Joksović ni Miloš Nikolić nisu želeli da iznose odbranu

Imovinu štamparije nezakonito prebacio na sebe kako je ne bi izgubio u stečaju? Počelo suđenje svedoku-saradniku protiv Darka Šarića!
Darko Šarić ispred Specijalnog suda - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Suđenje Nebojši Joksoviću, ključnom svedoku saradniku u postupku protiv narko-bosa Darka Šarića, da je imovinu štamparije "BNG-NM" nezakonito prebacio na sebe kako bi izbegao da je izgubi u stečaju, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu.

Ni Joksović ni drugi optuženi Miloš Nikolić, nisu želeli da iznose odbranu. Oko ove firme i njene imovine na sudu se spore i Joksović i Šarić. Šarić tvrdi da je preko Joksovića ulagao u firmu i traži polovinu vlasništva.

Suđenje se završilo za nešto više od deset minuta, a naredno je zakazano za april i tada bi trebalo da budu saslušani prvi svedoci tužilaštva.

Joksović i Nikolić optuženi su da su u dva navrata izvukli imovinu iz firme "BMG-NM", u kojoj je Nikolić bio direktor, kako je ne bi izgubili, jer je kompanija koja bila njen vlasnik otišla u stečaj. To su uradili, tvrdi tužilaštvo, tako što je Joksović od ove firme kupio imovinu vrednu više od dva miliona evra, a jedan deo je platio duplo manje nego što je bila njena stvarna vrednost.

Dvojica optuženih ranije su bili bliski - poslovno su sarađivali, a čak su se i privatno družili. Obojica su uhapšeni 2010. u sklopu akcije razbijanja kriminalne grupe Darka Šarića - Joksović zbog učešća u švercu kokaina, a Nikolić zbog sumnje da je pomagao Joksoviću da se krije od policije.

Šarić tvrdio da laže

Joksović je ubrzo sklopio sporazum sa tužilaštvom i postao svedok saradnik protiv Šarića, s kojim je do tada dugo godina bio blizak prijatelj. Tužiocu je, u zamenu za blažu kaznu, ispričao detalje o švercu droge, ali i kazao da je naredbe o ovom ilegalnom poslu dobijao direktno od Šarića. Tako je postao ključni svedok tužilaštva, bitan za dokazivanje optužbi da je Šarić šef narko-kartela.

Zbog toga je Šarić, od kada se predao 2014. Joksovića optuživao da laže, a njegovi advokati upirali su se da to dokažu i diskredituju Joksovića kao svedoka. Šarić je, između ostalog, na sudu ispričao da je Joksović uzimao novac od njega, a da je zadržao imovinu koju je kupio tim novcem - u nju spada i imovina firme "BMG-NM" zbog koje je Joksović sada optužen.

Šarić je zbog toga 2016. podneo i tužbu protiv Joksovića u kojoj kritikuje izvlačenje imovine iz kompanije u stečaju - iste optužbe koje Joksoviću već naredne godine na teret stavlja tužilaštvo.

Naime, tužilaštvo tvrdi da je Joksović 2014. kupio štamparske mašine i dva objekta površine oko 1.000 kvadrata od firme "BMG-NM" u kojoj je Nikolić bio direktor kako bi izbegli da ovu imovinu vrednu gotovo 1,4 miliona evra izgube u stečaju.

Sve "ima u šaci"

Osim ovoga, Joksović i Nikolić optuženi su i da su na sličan način iz iste firme godinu dana ranije halu veličine oko 2.500 kvadrata i trafo stanicu - Joksović je ovu imovinu kupio od Nikolićeve firme za 450.000 evra iako je procenjeno da zapravo vredi dvostruko više.

U optužnici piše i da je Joksović nagovorio Nikolića na ove poslove i to tako što mu je rekao da ga "ima u šaci" hvaleći se da je jači od države. Tužilaštvo tvrdi i da je Joksović Nikoliću pretio da će dobiti maksimalnu kaznu u postupku koji se vodio protiv Šarićeve grupe, jer ima i tužioca za organizovani kriminal "u šaci".

Ove tvrdnje tužilaštvu je, inače, u istrazi ispričao Nikolić. Kao i sa Šarićem, po svemu sudeći, Joksovićevi ranije bliski odnosi sa Nikolićem u međuvremenu su se pokvarili. Nikolić je protiv Joksovića podneo niz tužbi u istom periodu kada i Šarić, a optužbe koje u njima iznosi idu u prilog svemu za šta Šarić godinama optužuje svedoka saradnika.

Zbog statusa koji ima Joksović je 2020. pravosnažno osuđen na pet meseci zatvora za međunarodni šverc kokaina - istom presudom Šarić je osuđen na 15 godina. Tu presudu oborio je Vrhovni kasacioni sud, a novo suđenje pred Apelacionim sudom trenutno je u toku. Nikolić je tada oslobođen optužbi da je krio Joksovića od policije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike