Bogat ulov carinika na Gradini: Putnica ispod pazuha krila punu kesu zlatnog nakita, a vozač tablete za potenciju! (FOTO)

18.02.2022

17:07

0

Autor: 24sedam

Protiv navedene putnice i jednog od vozača pokrenut je prekršajni postupak, a neprijavljena roba čija je ukupna vrednost oko 70.000 evra zaplenjena je do njegovog okončanja

Bogat ulov carinika na Gradini: Putnica ispod pazuha krila punu kesu zlatnog nakita, a vozač tablete za potenciju! (FOTO)
7(1) - Copyright Foto: Uprava carine

Carinici su u saradnji sa policijom 17. februara na graničnom prelazu Gradina osujetili pokušaj krijumčarenja dva kilograma zlatnog nakita, ali i satova, parfema, garderobe i preparata za potenciju pronađenih tokom kontrole jednog turističkog autobusa.

Neprijavljena roba čija je vrednost procenjena na bezmalo 70.000 evra, otkrivena je kada je na ulaz prelaza Gradina tokom večeri pristigao turistički autobus bosanskohercegovačkih registarskih oznaka. Njime se iz Istanbula ka Sarajevu vraćalo 56 putnika i dvojica vozača, nakon sedmodnevnog aranžmana provedenog u Turskoj.

Na uobičajno pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, i putnici i vozači su odgovorili da sa sobom ne nose ništa sem ličnog prtljaga. Međutim, carinici su odlučili da pogledaju prtljag putnika, ali su već u prvoj torbi zatekli pregršt nove garderobe koja nije bila prijavljena, zbog čega je vlasnica prtljaga pozvana na detaljan pregled.

Foto: Uprava carine
 

 

Ličnim pretresom te 40-godišnje bosanskohercegovačke državljanke, utvrđeno je da ispod pazuha krije kesu punu zlatnog nakita koji takođe nije prijavila. Reč je o ukupnoj težini od 1.967 grama zlatnog nakita čija je vrednost procenjena na iznos od preko 59.000 evra. Među otkrivenim nakitom najbrojnije su bile minđuše (446 pari) i prstenje (320 komada), ali je bilo i narukvica, lančića, privezaka, kao i četiri kompleta (privezak, minđuše i prsten).

Nakon tog otkrića, autobus je izdvojen za detaljan pregled, kako bi se utvrdilo da li i ostali putnici prenose neprijavljenu robu. Ubrzo je otkriveno da se u prtljažniku autobusa nalaze i četiri putne torbe za koje se u prvom trenutku niko nije javio kao vlasnik, da bi se ispostavilo da i te torbe pripadaju putnici koja je pokušala da prenese neprijavljen nakit.

U tim torbama nalazila se razna nova garderoba (jakne, trenerke, duksevi, majice) čija je vrednost procenjena na 3.800 evra.

Foto: Uprava carine
 

Pokazalo se takođe da su gotovo svi putnici posetu Istanbulu iskoristili za kupovinu, ali su ostali nosili količine koje su uobičajne za ličnu upotrebu. Međutim, priliku za kupovinu nije propustio ni jedan od vozača, koji je neprijavljenu robu smestio u nekoliko fabričkih šupljina u vozilu (u ventilaciju, toalet i u stepenište).

Pošto detaljan pregled porazumeva i kontrolu fabričkih šupljina vozila, carinici su došli i do otkrića da se u ventilacionom sistemu autobusa krije čak 311 satova, a u šupljinama toaleta, kao i ispod sedišta - preko 100 parfema. I to nije sve, jer je demontažom stepeništa koje se nalazi na sredini autobusa utvrđeno da se u njegovim šupljinama nalazi i 13 kutija preparata za potenciju "Macun". Reč je o gotovo 2.000 kesica oralnog gela i 15 teglica od po 240 grama pomenutog sredstva.

Foto: Uprava carine
 

Protiv navedene putnice i jednog od vozača pokrenut je prekršajni postupak, a neprijavljena roba čija je ukupna vrednost oko 70.000 evra zaplenjena je do njegovog okončanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike