Imperija Osmani: Kriminal, kockarnice, vile, hoteli, estrada i krijumčarenje kokaina! U hapšenju učestvovao i BND!

18.02.2022

19:45

2

Trojica od četvorice braće Osmani uhapšena su u operaciji Evropola pod nazivom "Crni orao"

Imperija Osmani: Kriminal, kockarnice, vile, hoteli, estrada i krijumčarenje kokaina! U hapšenju učestvovao i BND!
klan osmani - Copyright Profimedia/Ata Images/ Politia nacional

Trojica braće Osmani, Ćazim, Burim i Baškim, kosovski Albanaca rođeni u Đakovici, uhapšena su u operaciji Evropola pod nazivom "Crni orao". Jedan je uhapšen u Marbelji, a sada je u Hrvatskoj dolijao i Baškim Osmani (50), označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi prodajom droge i pranjem novca. Braća Ćazim (nadimak Feliks), Burim, Bekim i Baškim Osmani već godinama žive u Nemačkoj, odakle su poslove proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju i druge zemlje. Zbog toga je u akcijama u kojima su braća uhapšena učestvovala i nemačka državna bezbednost BND.

Novac zarađen kriminalom navodno odavno ulažu u nekretnine i kockarnice, a u albanskim medijima predstavljeni su kao moćni biznismeni, koji su finansirali OVK i delatnost bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove. Osim finansiranja terorizma, braća se bave i švercom droge.

Printscreen/YouTube/ Gangland Germany
 

Braća Osmani označena su kao važan klan, koji prebacuje kokain iz Latinske Amerike i dalje ga distribuira širom Evrope. Belgijski mediji izvestili su da je u operaciji hapšenja Baškima Osmanija učestvovalo 600 policajaca iz sedam evropskih zemalja.

Baškim Osmani označen je kao mafijaški bos koji je zajedno sa jednim od braće 2008. godine već osuđen na četiri godine zatvora zbog privrednog kriminala. Njegovo hapšenje bilo je jedan od prioriteta agenata Evropola. Prema pisanju španskih medija, Osmani često boravi na Majorki, gde su uhapšeni i njegova žena i otac. Baškim će za nekoliko dana biti izručen Španiji.

Mreža klana Osmani, kako pišu evropski mediji, bavi se švercom velikih količina kokaina u Evropu iz Južne Amerike preko raznih evropskih luka. Otkriveno je više od 30 miliona evra "opranog" novca, kao i nekretnine na Majorki, 86 uljanih slika u vrednosti pet miliona evra, sedam luksuznih automobila, 16 luksuznih satova, 203.000 evra u gotovini, i 40.000 u kriptovalutama.

Ćazim prvi stigao u Nemačku

Italijanski mediji prenose da je jedna od glavnih figura organizacije, koju predvode braća Osmani, i Artur Šehu iz Valone, koji poseduje imanja na albanskoj obali.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Ova zajednička operacija evropskih policija rezultat je složene međunarodne istrage u kojoj su učestvovali Istražno odeljenje za borbu protiv mafije DEA i policijske snage Belgije, Španije, Nemačke, Holandije, Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva, u saradnji sa Službom za međunarodnu policijsku saradnju. 

Prema raspoloživim podacima, pošto je uspeo da sebi nađe mesto pod oskudnim hamburškim suncem, Ćazim (sada već Feliks) pomaže mlađem bratu Baškimu, koji u Hamburg dolazi početkom osamdesetih. Kao dokaz izvori navode da je Baškim "relativno rano probudio interesovanje policije tako što se njegovo ime vezuje za razne tuče i slučajeve iznude".

Drugi po starešinstvu, Burim Osmani (koji će kasnije biti poznat i po nadimku Boris), u severnonemački velegrad dolazi 1985. godine, što je i sam svojevremeno potvrdio u svom iskazu pred sudom u Vircburgu, gde mu se sudilo za pomaganje u izvršenju teškog dela prevare. Na početku svoje karijere u Hamburgu, Burim je zvanično bio kelner, mada se to nikako nije uklapalo sa tokovima novca na njegovom računu u hamburškoj filijali "Šparkase", koji su bili predmet intenzivnog interesovanja lokalne policije i tužilaštva.

Poslednji u Hamburg stiže najmlađi brat, Bekim Osmani. O njemu i o vremenu njegovog dolaska najmanje se zna, ponajviše zbog toga što ničim nije zaslužio da se za njega zainteresuju policija, tužilaštvo ili mediji.

Scenario filma o mafiji

Policija i tužilaštvo u Hamburgu revnosno prate aktivnosti trojice braće još od osamdesetih godina, ali su svoje mesto pod medijskim suncem Osamniji našli tek 1992. godine, kada je Ćazim na sebe skrenuo pažnju "sitnijim deliktima".

Od Cece samo osmeh!

Posle jednog koncerta Svetlane Cece  Ražnatović u Beču, Ćazim je sačekao pevačicu u bekstejdžu kako bi se upoznao sa njom. Kako se pričalo, od Cece je dobio samo osmehe i reči zahvalnosti na komplimente koji su joj upućeni.

Sledeće godine stvari su se promenile iz osnova, kad je 4. avgusta 1993. ispred lokalnog kockarskog kluba "Nobistor 14" u ulici Talsštrase ubijen tridesetčetvorogodišnji Ćazim Beriša, zvani Bari. Po gradu se pričalo da je ubijen jer je uvredio Ćazimovog šuraka Fazlija Grevea. Dobro obavešteni pak znaju da se radilo o nekom dugu od oko 60.000 nemačkih maraka. Ubrzo pošto je policija počela istragu, stizale su dojave da iza ubistva stoje naručioci, a među njima se isticalo ime Ćazima Osmanija.

Rezultati policijske istrage zvuče kao scenario nekog filma o mafiji. Lokalni ugostitelj po imenu Salvatore Lavore je "za račun" Fazlija Grevea sa Sicilije "poručio" dvojicu plaćenih ubica, koji su ubistvo i počinili. Posle hapšenja jedan od ubica je sve ispričao policiji i tužilaštvu. On je o zaveri, međutim, znao samo do nivoa Lavorea i Grevea, a pošto je Greve odlučio da se brani ćutanjem, sve se završilo tako što su dvojca Sicilijanaca osuđena na kaznu doživotnog zatvora, a Fazli Greve na kaznu od 12 godina zatvora. Protiv Ćazima nije bilo dokaza.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Između ubistva Ćazima Beriše i sudskog procesa u ovom slučaju pada i još jedan u nizu sudskih procesa protiv klana Osmanijevih koji nije dao očekivane rezultate. Bilo je to 1994. godine, kada se pred sudom našao Burim Osmani. U ovom procesu Burim navodi da radi kao kelner i da zarađuje oko 2.100 nemačkih maraka, bruto. Policija i tužilaštvo imali su i druge informacije. Iste te godine u samo 11 dana u lokalnoj filijali "Šparkase" službenici su registrovali ogromne promene na Burimovom računu, a ukupna suma prelazila je milion nemačkih maraka. Službenici banke su to odmah prijavili policiji, a istraga je došla do zanimljivog objašnjenja za novostečeno bogatstvo. 

Hapšeni u Hamburgu

Problem istražitelja bio je u tome što su tada zakonom bili propisani izuzetno kratki rokovi u kojima je tužilaštvo moralo da dokaže da se radi o pranju novca, a to je, u datim okolnostima, bilo moguće samo na dva načina: ili da se u klan ubaci tajni agent policije, ili da neko od braće ili rođaka odluči da svedoči. Zbog karakteristika porodičnog načina organizovanja, o kojima je bilo reči, i zakona ćutanja (koji je gotovo jači od čuvene omerte), ali i vrlo realne mogućnosti da krunski svedok izgubi glavu, obe ideje brzo su napuštene.

Printscreen/YouTube/ Policía Nacional
 

Čini se da je epizoda sa ubistvom Ćazima Beriše ipak ostavila izvesnog traga na svest o potencijalnim opasnostima poput krvne osvete kod Ćazima Osmanija. Pripadnici kriminalističke policije su 15. maja 1994. ispred hamburškog kluba "Roma" uhapsili Ćazima Osmanija, koji je pri sebi imao revolver marke "smit i veson", i njegovog telohranitelja Jetona D., koji je takođe bio naoružan vatrenim oružjem. Kao objašnjenje za nedozvoljeno nošenje oružja Ćazim je policiji rekao da je to bila glupost izazvana zabrinutošću zbog dešavanja u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije. Ćazim je dobio kaznu od 20.000 nemačkih maraka, koju je bez pogovora platio.

Sredinom devedesetih dogodio se još jedan incident, zbog koga je Baškim bio osuđen na uslovnu kaznu, a u krugovima od značaja u hamburškoj četvri Zankt Pauliju dobio je reputaciju čoveka zaduženog za rešavanje problema porodice. Ispred kluba "Korner 57", koji se povezuje se porodicom Osmani, Baškim je "više puta revolverom u glavu udario jednog dužnika".

Uporište klana Osmani je u Poreču u Hrvatskoj, gde su preneli i deo bogatstva 2000. godine i dobili hrvatsko državljanstvo. Procenjuje se da bogatstvo Ćazima Osmanija iznosi oko 400 miliona evra koje je zaradio u Hrvatskoj. On je za medije isticao da je sa 19 godina došao u Hamburg i svoj prvi milion zaradio od ruleta i "marljivog rada".

Slab na pevačice

Braća su u Nemačkoj stacionirana u Hamburgu, gde imaju 500 zaposlenih i grade stanove u najelitnijim delovima grada, a žive u Palma de Majorki, Hrvatskoj, Nemačkoj i na Kosovu. Poznato je da je Ćazim kupio Miloševićevu vilu na Dedinju u Beogradu i da je vlasnik nekretnina u Crnoj Gori. Poseduje i elitni hotel, ali i kazina u Poreču, Budvi i Beogradu.

Slaba tačka Ćazima Osmanija su, kako pišu mediji, pevačice. On je pre nekoliko godina uslikan u zagrljaju Jelene Vučković, ćerke Goce Božinovske. Tokom 2011. godine ljubavna afera Ćazima i Nataše Bekvalac bila je tema broj 1 svih medija. Ovaj par je viđen kako uživa na jahti u Hrvatskoj, a albanski biznismen je zasipao zlatnim nakitom i dijamantima.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

U kratkoj vezi sa Osmanijem bila je i Ana Nikolić, posle čega je dobila batine od njegove bivše devojke Mande Popović. Ovaj slučaj se našao i na sudu, ali se sve brzo stišalo. Nedugo zatim, isplovile su na površinu poruke koje je Nikolićeva slala Ćazimu, a u kojima navodi da je sramota što je spavala sa njim.

Iako je folkerka Sanja Maletić već dve decenije u braku, albanski biznismen je i na nju bacio oko. Uhvaćeni su u strastvenoj prepirci putem interneta. Njih dvoje su mislili da će njihova veza ostati tajna, pa su u skladu sa tim smislili plan da zakažu ili da izmisle neki Sanjin nastup u Hrvatskoj, kako bi se videli. Pošto je saznao za ljubavnu prepisku, njen suprug Ljubiša je, posle žučne svađe, napustio zajednički dom.

Ćazim je ljubio i Crnogorku Mandu Popović. Ona je godinama bila u vezi sa Albancem, a zbog njega je i napala Anu Nikolić. Svojevremeno su zbog Ćazima zaratile i Kija Kockar i Teodora Džehverovič.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike