Zgrnuli milione za sekund: Sve spektakularne pljačke "Pink Pantera", koji su za vlasnike draguljarnica prava noćna mora!

05.02.2022

07:22

0

Autor: 24sedam

Jedan od "Pantera" uhapšen juče u Novom Sadu

Zgrnuli milione za sekund: Sve spektakularne pljačke "Pink Pantera", koji su za vlasnike draguljarnica prava noćna mora!
Copyright Pixabay/Printscreen/Youtube

U Novom Sadu juče je uhapšen D.M. (47) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je učinio tri krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, a koji je prema nezvaničnim saznanjima pripadnik kriminalne organizacije "Pink panter".

Pripadnik ove međunarodne grupe kradljivaca dragulja je kako se sumnja, pobegao je iz zatvora u Francuskoj još 2005. godine, a u Karlovcima je izvadio dokumenta na ime S.Z.

U nastavku teksta izvojićemo neke od najvećih pljački koje je su organizovali "Pink panteri" širom sveta. Jedna od prvih dogodila se pre dvadeset godina u Londonu.

Pljačke "Pink pantera"

Prva pljačka koja se pripisuje "Panterima" izvedena je 2002. godine, kada je opljačkana juvelirnica u Londonu. Tog dana su Predrag V. i njegova britanska saučesnica, ušli u radnju i tražili da pogledaju prsten vredan 37.000 funti. Dok su njih dvoje odvlačili pažnju osoblja, u juvelirnicu je upao Nebojša D., sa perikom na glavi i magnumom 357 u ruci, u društvu Milana J. Tri minuta bilo je potrebno da pokupe nakit vredan 23 miliona funti.

Ipak, savladala su ga dvojica čuvara dok su ostali pobegli. Nedugo zatim, svi su uhapšeni, a prilikom pretresa stana pronađen je ukradeni prsten vredan 500.000 funti, u kutijici od kreme. Upravo taj pronalazak prstena bio je ključan, jer je istražitelje Skotland jarda podsetio na filmsku komediju "Pink panter" te je tako ova grupa dobila ime.

Kamere snimile pljačku Foto: Printscreen Youtube
 

Opljačkali zlataru

Aprila 2007. ceo svet je ponovo gledao u Srbiju zbog pljačke koja je grupa sa naših prostora počinila u Dubaiju. Oni su tog dana beli "audi" parkirali pored draguljarnice "Graf", dok su drugim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca. Uletela su u zlataru i samo devedeset sekundi kasnije izašla iz nje sa dva džaka puna nakita vrednosti 11 miliona evra.

Kao učesnik u ovoj krađi pojavljuje se i Borko I., koji će kasnije biti označen kao jedan od vođi bande. Ilinčić je na sudu u Emiratima osuđen na kaznu zatvora od 10 godina, ali je ubrzo nakon toga preminuo u zatvorskoj ćeliji. Tajnu gde se nalazi 11 miliona vredan nakit verovatno je odneo sa sobom.

Najpopularnija "Panterka"

Olivera Ćirković je najpopularnija srpska "Pink panterka" koja je čitavu svoju kriminalnu karijeru ispričala javno. Od uspešne košarkašice Olivera je brzo prešla u vode sa one strane zakona i postala mozak mnogih operacija "Pink pantera" na teritoriji Grčke.

Prvi put je uhapšena na Kritu 2006. godine jer je organizovala pljačku zlatare, zbog koje je robijala dve i po godine. Nakon toga, "karijeru" je nastavila u pomenutoj ozloglašenoj organizaciji. Iako se navodilo da je pomagala Dušku Martinoviću u Sen Tropeu, ona tada nije pala sa njim, ali je uhapšena u Grčkoj tokom pripreme pljačke 2012, ali je uspela da pobegne iz grčkog zatvora. 

Iste godine je uhvaćena i vraćena u zatvor sa kaznom robije dugom 32 godine i šest meseci. Nakon brojnih apelacionih sudova iz zatvora je izašla 2017. godine. Olivera je u više navrata i javno objasnila da "Pink panteri" nemaju svog vođu i organizatora već da svi rade za sebe, ali da je način obavljanja posla ono što ih povezuje.

Ukrali dijamante

Svetsku slavu, "Pink panteri" su dobili u martu 2014. kada su opljačkali čuvenu juvelirnicu "Le supre-diamant couture de Maki" u elitnom tokijskom kvartu Ginza i ukrali dijamante vredne 32 miliona evra, među kojima je bila i čuvena ogrlica "Kontesa de Vandom" sa 116 dijamanata. Za ovu pljačku optuženi su Đorđije R. iz Arilja, Aleksandar R. iz Beograda i Snežana P. iz Niša. Nakit koja je ova grupa ukrala nikada nije pronađen. Pretpostavke policije su da je on otišao u ruke nekog od bogatih kolekcionara dragulja.

Obučeni u uniforme đubretara

Na katolički Uskrs 2015. godine grupa pljačkaša obučena u đubretare upala je u londonski Haton Garden kroz okno lifta, nakon što su neutralisali sofisticirani sistem bezbednosti. Potom su velikom bušilicom napravili masivnu rupu na zidu debljine jedan metar i upali do trezora, a zatim iz 72 sefa ukrali dragulje i novac u vrednosti od 201 milion funti.

Isečeni i razbijeni sefovi pobacani su po podu sa rupa na zidu, kao i teške mašine za sečenje koje su ostavili za sobom, zabeleženi su na fotografijama koje su obišle Veliku Britaniju, a snimci nadzornih kamera pokazali su da je grupa bila odevena u uniforme đubretaraca, koji su u kanti za smeće izneli svoj plen.

Pixabay/JamesDeMers
 

Pokrali satove

Takođe, policija je u decembru prošle godine u Beogradu uhapsila četvoricu muškaraca za koje se sumnja da su pripadnici bande "Pink panter", a koji se terete da su u Nemačkoj opljačkali luksuznu prodavnicu satova "Brege" i iz nje odneli robu vrednu tri miliona evra. Lisice su stavljene trojici Beograđana N. S. (47), N. B. (52) i A. J. (51), kao i S. Š. (51) iz Valjeva.

U pitanju je jedna švajcarska kompanija koja proizvodi luksuzne satove i nakit još od 1775. godine, a čitav svet je počeo da priča o ovim satovima kada se Kristijano Ronaldo pojavio s njim na ruci na promociji svog parfema. Svi su tada brujali o čudu koje nosi Ronaldo, a čija je vrednost procenjena na 850.000 dolara.

Razbojništvo u Diseldorfu podseća na jednu od ranijih akcija "Pink pantera", i to na spektakularnu pljačku u "Vafi centru" u Dubaiju. Naime, 2007. ekipa "pantera", u kojoj su bili sada pokojni Ilinčić i i ubijeni Milan Ljepoja, uletela je kolima u tržni centar, porazbijala izloge i za manje od minuta iz zlatare "Graf"odnela dragulje od 11 miliona evra. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike