Inspektor Stolić ušetao sa osmehom na licu u sudnicu: Negirao da je prodavao informacije Belivuku

02.02.2022

09:45

0

Na optuženičkoj klupi je i Filip Golubović kome je Stolić dostavljao tražene informacije

Inspektor Stolić ušetao sa osmehom na licu u sudnicu: Negirao da je prodavao informacije Belivuku
Copyright Printscreen/YouTube

Optuženom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću (36) danas je počelo suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu povodom optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.


Na optuženičkoj klupi sa Stolićem nalazi i Filip Golubović, kojem je kao pripadniku Belivukove grupe Stolić dostavljao tražene informacije.

Inspektor se na početku suđenja kratko izjasnio da nije kriv za krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a to su udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Krivicu je negirao i drugoptuženi Golubović, kojem je prema optužbi, kao pripadniku grupe Belivuk-Miljković, Stolić dostavljao tražene informacije.

Golubović je čak tvrdio da ne samo da nije pripadnik njihove grupe "kako to tvrdi tužilaštvo i pišu mediji" već da uopšte ne poznaje ni Veljka Belivuka ni Marka Miljkovića, ali ga je sudija Zoran Šešić prekinuo i ukazao mu da će u daljem toku postupka moći da iznese detaljno svoju odbranu.

Golubović ranije sve priznao?

Suđenje je počelo izlaganjem optužnog predloga, a potom su usledile uvodne reči postupajućeg tužioca koji je govorio o dokazima kojima će potvrđivati svoju optužnicu.

Pored niza izveštaja MUP-a, tužilac je predložio da se kao dokaz izvedu i izveštaji i analitička obrada materijala koji je zaplenjen preko aplikacije Skaj, a koji je kao po zamolnici sprskog tužilaštva dostavljen iz Francuske po odobrenju Apelacionog suda u Parizu.

Kao dokaz tužilac je predložio i praktično priznanje Golubovića u iskazu koji je dao pred policijom, gde je detaljno govorio o kontaktima sa Stolićem.

Stolićevi advokati su osporavali dokaze tužilaštva, kao i činjenični i pravni osnov optužbi protiv njega.


Advokat Branilslav Bogdanović tvrdio je da je Golubović bio instruisan od strane policije šta da govori u svom iskazu, kako bi inkriminisao Stolića.

Advokar Stolića kaže da odbrana ne spori da je njegov branjenik koristio Jedinstveni informacioni sistem MUP-a za provere određenih lica, ali u okviru svog posla, te da će u svojoj odbrani objasniti zašto je, kada i koja lica proveravao.

Bogdanović je posebno osporio materijale zaplenjene na aplikaciji Skaj, tvrdeći da su nezakoniti, kao i da se od Stolića nikada nije zaplenjen telefon sa aplikacijom Skaj.

Golubovićev branilac rekao je da ne može da detaljno daje uvodnu reč jer se nije dugo video sa njim.

Stolić i Golubović neće danas iznositi odbranu, već će to učiniti na sledećem suđenju koje je zakazano za 17. mart.

Sudija Šešić je naložio tužiocu da mu dostavi optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i zamolnicu kojom je pribavljena dokmentacija sa Skaja u roku u sedam dana.

Dobijao 500 evra po informaciji?

Stolić je, prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama za Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.


Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih, Stoliću je Golubović obećao isplatu 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone...

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebe službenog položaja, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je bio uhapšen 12. juna zbog Belivukove grupe i u pritvoru je bio dva meseca. Zbog krivičnog dela u Požarevcu uhapšen je sredinom septembra.

Stolić je u sud došao sa slobode pošto mu je lane 24. decembra Viši sud u Požarevcu ukinuo pritvor u predmetu koji se vodi pred tim sudom zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju.

U tom predmetu podignuta je optužnica protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina.

Optužnica se nalazi pred krivicnim vanraspravnim većem koje odlučuje o njenom potvrđivanju, pošto su branioci sve trojice optuženih izjavili odgovore na nju, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda u Požarevcu Gordana Vidojković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike