Mališan iz Niša je mogao da bude spasen? Lekar kaže: Opekotine su bile trećeg i četvrtog stepena, ali evo šta je trebalo uraditi

31.01.2022

13:54

0

Autor: Maja Kostić

Mališan je zadobio povrede po licu i gornjim i donjim ekstremitetima

Mališan iz Niša je mogao da bude spasen? Lekar kaže: Opekotine su bile trećeg i četvrtog stepena, ali evo šta je trebalo uraditi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dr Dragiša Aleksić, specijalista urgentne medicine u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć kaže da je njihova ekipa po pozivu reagovala u najkraćem mogućem roku.

- Taj poziv je primljen oko tri sata izjutra 29. januara, rečeno je da na adresi pozivaoca ne mogu da probude dete. Ekipa je aktivirana kao prvi red hitnosti, na licu mesta zatekli su dete bez vitalnih parametara, bez svesti, disanja i srčanog rada. Pokušana je reanimacija, ali je nažalost mališan preminuo. S obzirom na to da se radilo o iznenadnoj i smrti nepoznatog porekla, obavešten je MUP, i tu se naš deo posla završio - kazao je Aleksić.

Objašnjava da su majka i baka medicinskoj ekipi kazale da se dete poparilo vrelom vodom.

- One su navele da se prethodnog dana oko 18.00 sati dete tuširalo vrelom vodom, te da se polilo po licu i gornjim i donjim ekstremitetima. Rekle su da su uzele neku mast i namazale ga, te da su ga stavile na spavanje. Poslednji kontakt su sa njim imale oko jedan sat iza ponoći, rekle su da je nastavilo da spava. Kada su oko tri sata pokušale da ga probude, nisu u tome uspele - rekao je lekar Hitne pomoći.

Komentarišući povrede mališana, Aleksić ističe da se radi o najtežoj vrsti opekotina.

- Na gornjim i donjim ekstremitetima deteta nađene su opekotine trećeg i četvrtog stepena, to su najteže vrste koje dovode do propadanja kože. S obzirom na to da je opečena površina bila velika. a da se radi o malom detetu, to je za njega bilo fatalno. Kao prvu pomoć trebalo je dečaka istuširati hladnom vodom, na opekotine staviti mokru krpu, a prvenstveno pozvati našu ekipu kako bi mu u bolnici bila pružena adekvatna pomoć - rekao je doktor.

Podsećamo, sve se odigralo u noći između petka na subotu, a majka T.S. osumnjičena je da je izvršila krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, nepružanje pomoći i kršenje porodičnih obaveza.

Osumnjičenoj je nakon saslušanja određen jednomesečni pritvor budući da se u tužilaštvu branila ćutanjem. Baba dečaka D.T. se sumnjiči za krivino delo nepružanja pomoći i prijava protiv nje je podneta u redovnim postupku.

Sestre u hraniteljskoj porodici

Beba stara šest meseci i njena petogodišnja sestra, privremeno su bile dodeljene baki D.T. (53) ali je nakon današnjeg sastanka u Centru, odlučeno da je za decu najbolje da privremeno budu izmeštena u hraniteljske porodice.

- Ovakvu odluku doneo je Stručni tim Centra zajedno sa bakom dece, nakon što je analizirana cela situacija. Činjenica je da je i baka dece doživela veliki šok zbog smrti unuka, ali i da je i protiv nje podneta krivična prijava što podrazumeva odlaske na saslušanja, zbog čega je u najboljem interesu dece zajednički odlučeno da ona privremeno budu u hraniteljskim porodicama. Kontaktirali smo Centar za hraniteljstvo kako bi beba bila smeštena u porodicu koja je obučena za staranje o tom uzrastu dece, dok će petogodišnja devojčica biti u drugoj porodici. Sa bakom dece ostaje samo njena jedanaestogodišnja ćerka - kaže za Blic direktor Centra za socijalni rad Zoran Jović.

Podsećamo, navodno je do nesreće došlo kada je T.S. hranila najmlađu ćerku, a njena majka (53) oblačila petogodišnjakinju. Mališan je sam otišao do kupatila, pustio toplu vodu u kadi i upao u nju. Najverovatnije je jadničak hteo da se okupa i skinuo odeću.

- Dete je plakalo, vrištalo i zapomagalo od bolova, a majka je umesto da potraži pomoć lekara, otišla u apoteku, kupila mast za opekotine, namazala dečaka i stavila gazu preko toga. Dok mu je nanosila kremu, primetila je da mu otpada koža, ali ni pored toga nije dete odvela u nadležni zdravstveni centar - priča izvor upućen u istragu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike