Veštak osporio iskaz vozača koji je na Karaburmi pokosio malog Stefana: Osetio tup udarac i nastavio da vozi

20.01.2022

15:22

0

Autor: 24sedam

Devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula

Veštak osporio iskaz vozača koji je na Karaburmi pokosio malog Stefana: Osetio tup udarac i nastavio da vozi
stefan balic - Copyright Facebook

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je održano četvrto ročište okrivljenom  Lazaru Galiću optuenomi da je 18. jula prošle godine na Karaburmi na pešačkom prelazu automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina, a zatim pobegao sa mesta nesreće.

U nesreći su braća Stefan B. (9) i Luka B. (5) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Na današnjem ročištu iskaz je davao predsednik komiteta veštaka Boris Antić.

Veštaku je pročitan deo iskaza optuženog Lazara Galića u kom je opisao da je čovek odjednom stupio na kolovoz, deset metara ispred njega, da je on zažmurio i skrenuo na trotoar, kad je osetio tup udarac. Uprkos tome što je osetio tup udarac, nastavio je da vozi.

Čuvši iskaz, veštak je naveo da je komisija sprovela uporednu analizu mogućnosti kretanja pešaka i na osnovu toga je određeno mesto sudara u blizini sredine kolovoza.

- Pre toga nije moguće bilo odrediti da li je sišao na trotoar pre ili posle pešačkog prelaza. Ukoliko je hteo da skrene na trotoar pre pešačkog prelaza, kako je rekao, to ne bi bilo moguće, jer su neposredno do pešačkog bila parkirana tri vozila. Pri takvom manevru, očekuju se tragovi na ivičnjaku, a to nije fiksirano tokom uviđaja - naveo je Antić.

Veštak je istakao da je komisija izračunala brzinu kretanja pešaka od 4,6 km na čas, što je normalan hod. Samim tim, automobil bi morao da se nalazi na 40,3 metara od mesta sudara.

- Ako je on bio na 10 metara, brzina pešaka bi morala da bude 18 km na sat, što ne odgovara uzrastu pešaka i to bi moralo da bude trčanje - rekao je veštak.

Galić je u svom iskazu istakao da ne može tačno da utvrdi u kom delu pravougaonika koji je obeležio kao mesto sudara je došlo do kontakta, objašnjavajući da je u tom momentu zažmurio.

Odbrana je tražila ukidaje pritvora za Galića, ali je sudija to odbio.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike