Pripadnik "zemunskog klana" vikao u sudnici: Ja sam 15 godina u samici, zašto niste javili?!

13.01.2022

11:07

1

Dovođenje Bajića iz zatvora u Požarevcu u beogradsku Palatu pravde na suđenje prate neviđene mere obezbeđenja

Pripadnik "zemunskog klana" vikao u sudnici: Ja sam 15 godina u samici, zašto niste javili?!
Copyright Zemunski klan Printscreen/Mup

Suđenje četvorici optuženih za razbojništvo, koje se prema sumnjama Tužilaštva dogodilo posle otmice studenta Novaka Stevanića (22), odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu zbog štrajka advokata. Advokati četvorice optuženih pojavili su se u sudnici, ali su obavestili sud da su u štrajku i da suđenje ne može da se održi.

Zahtev branilaca, da suđenje ni danas ne bude održano, izazvao je revolt kod nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Nikole Bajića koji u zatvoru "Zabela" služi kaznu od 30 godina zatvora zbog drugih zločina počinjenih za taj klan.

- Zašto niste na vreme javili? Ja sam 15 godina u samici, znate li kako me dovode ovamo?! - protestovao je navodno Bajić sa optuženičke klupe, pa ga je sudija upozorila da se smiri.

Inače, dovođenje Bajića iz zatvora u Požarevcu u beogradsku Palatu pravde na suđenje prate neviđene mere obezbeđenja.

Novak Stevanić Privatna arhiva
 

 

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar, kada bi trebalo da se saslušaju svedoci, među kojima je Milorad Bracanović, nekadašnji zamenik načelnik Državne bezbednosti, kao i prvi svedoci-saradnici tužilaštva u srpskom pravosuđu Ljubiša Buha Čume i Dejan Milenković Bagzi, koji je i dalje u programu zaštite svedoka.

Trojica optuženih, prema navodima optužnice, Stevanića su na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji, gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlatnog nakita i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i ubijenog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe ubijeni Zoran Vukojević Vuk. Optuženi Đajić bio je Vukojevićev kum. Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Ubacili su ga potom u automobil "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić. Predali su ga potom vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njegovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Spasojević je, prema navodima optužnice, zatim došao i nasrtao na Novaka Stevanića sve dok mu nije otkrio da je sef ispod parketa u stanu. To je, potom, javio Miletu Lukoviću Kumu, koji je sa još nekoliko nepoznatih osoba obavljao pretres. Brusilicom je isečen sef i odneto je, prema optužnici, oko 50.000 maraka, 20.000 dinara i oko četiri i po kilograma zlata i nakita.

Drugooptuženi Nikola Bajić tereti se da je sa Ristićem čuvao Stevanića. On se, inače, nalazi na višedecenijskoj robiji, a na jednom od suđenja detaljno je izneo odbranu, govoreći i o odnosu Dušana Spasojevića, poznatog kao Duća i Šiptar, i Milana Radukića.

- Spasojević je za njega rekao: "Moj je 100 posto". Dušan, kad ga pozove, išao je svuda. Zvao ga je "bata Raduka" - ispričao je Bajić.

Prema njegovim rečima, Spasojević i on su bili dobri drugovi.

- Ja sam upao u to vreme u problem sa jednim kriminalcem iz Zemuna, pa sam se sklonio u stan u Bloku 63. To nam je bila sigurna kuća. Dovodili su tu dilere koji im duguju novac, dolazili su Šijanov kum Saša Džukac, Novak Buha... Tog perioda se dobro sećam, tada je poginula princeza Dajana - nastavio je drugooptuženi Nikola Bajić.

Zemunski klan Printscreen/Mup
 

 

Prema njegovim rečima, Čume i Bagzi znaju sigurno sve o tome.

- Dušan Spasojević, Mile Luković i Nikola Ristić su bili jedno. Čume je izbegavao ovakve stvari. Ima nešto dobro kod njega - tvrdi Bajić.

U jednom trenutku, sporne večeri, Spasojević ga je pozvao da siđe u garažu.

- Pozadi u "golfu" video sam krupnog čoveka. Mislio sam da je neka faca od 30-40 godina. Seo sam pored momka. Dušan ga je hvatao za vrat, počeo da ga trese i gura. Udario ga je u glavu nekoliko puta. To je bio Novak koji je posle svega toga rekao: "Stanite, polako, reći ću vam sve" - otkrio je Bajić, objašnjavajući da je mladiću bila oblepljena cela glava.

Njemu je posle svega Spasojević navodno ispričao da su imali dojavu da je u stanu možda i do milion maraka.

- Rekao mi je: "Nismo ništa uzeli. Sve sam dao onim džukcima Raduki i Vuku. Nisam ih prepoznao. Bili su zalizani i imali su nacrtan mladež. Bio je i njihov 'indijanac' Đaja"- prepričavao  je Nikola Bajić ono šta mu je navodno rekao Spasojević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike