Danas počinje godina drvenog Zmaja: Kineski stručnjak otkriva kakva će ona biti i čega treba da se čuva svaki znak Zodijaka

10.02.2024

10:20

0

Autor: K. O.

Nikada ne pokušavajte da prevarite Zmaja

Danas počinje godina drvenog Zmaja: Kineski stručnjak otkriva kakva će ona biti i čega treba da se čuva svaki znak Zodijaka
Zmaj - Copyright Unsplash

Danas, 10. februara 2024, ulazimo u novu kinesku lunarnu godinu, a ona će sa sobom doneti energiju drvenog Zmaja.

Dok se arhetip Zmaja odnosi direktno na one rođene 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012. i 2024. godine, energija drvenog Zmaja će se u narednoj godini predati kolektivu.

A kako će to uticati na svaki znak kineskog Zodijaka detaljno će objasniti Tsao-Lin Moj, praktičar kineske medicine, travar, akupunkturist, feng šui stručnjak, specijalista za plodnost, osnivač Integrativne umetnosti isceljenja u Njujorku i autor brojnih knjiga.

„Više od 3.000 godina, kineski zodijački kalendar se koristi za predviđanje budućnosti zdravlja i prosperiteta. Razumevanje prirode ovih sila će nam pomoći da se snađemo u prosperitetnoj Novoj godini,” rekla je za Post.

Osobine drvenog Zmaja

„Element Drvo će imati snažan uticaj na sve znakove Zodijaka. Drvo je element Janga. To je energija proleća, dosezanja ka svetlosti dok produbljuje korenje u tlu.”

U kineskoj filozofiji, Jin i Jang su opozicione, međuzavisne energije koje čine celinu univerzuma.

Jin energija je lunarna, ženstvena i pasivna.

Jang energija je solarna, muška i aktivna.

Moj nastavlja: ​​„Element drveta je povezan sa jetrom i žučnom kesom i odnosi se na planiranje i izvršenje. Znak vitalnosti i živahnosti, drvo je odgovorno za nesmetan protok Ki ili Chi (kružeća životna sila) i krvi u telu. Kada su emocije van ravnoteže, Ki ne teče i dolazi do stagnacije. Ako se ne leče, rezultati su razdražljivost, bes i loše donošenje odluka.”

Profimedia
 

„Zmajevi su po prirodi Jang; zagonetan, inteligentan, duhovan i mudar. Zmajevi su radoznali, nezavisni mislioci i vole da prikupljaju znanje, a pored toga, simbol Zmaja drži Biser mudrosti. Imaju intenzivan fokus; postavljajući ciljeve oni će zaroniti duboko u predmet stičući stručnost i majstorstvo. Zmajevi iznad svega cene inteligenciju, mudrost i lojalnost. Zmajevi ne tolerišu glupost i mogu biti neoprostivi ako su prevareni. Nikada ne pokušavajte da manipulišete ili prevarite Zmaja.”

Dalje Moj savetuje: „Obratite pažnju na balansiranje Jang energije Zmaja sa Jin energijom Zemlje, tako da možete rasti i proširiti se do većih visina u svojoj karijeri i ličnom životu. Zapamtite, duboki koreni podržavaju rast i širenje.”

Šta godina drvenog zmaja podrazumeva za svaki znak:

Zmaj: 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024

„Zmajevi imaju tendenciju da imaju karijere u kojima mogu da dele, artikulišu i izraze svoju mudrost. Generalno zdravi, rizikuju da brzo trče i da trče na nadbubrežnim isparenjima“, kaže Moj za The Post.

„Vatra“ u njihovim stomacima može se manifestovati kao problem sa želucem i varenjem, kao što je refluks kiseline“, dodala je ona. „Istrošeni resursi mogu dovesti do problema sa cirkulacijom i bolova u telu, dok loš san može dovesti do nestrpljenja, neraspoloženja i melanholije za Zmajeve.

Ona preporučuje: „Koristite svoju božansku mudrost da zdravlje bude prioritet. Obratite pažnju na bolove gladi, jedite u redovnim intervalima, žvaćite polako i ne preskačite obroke. Prolećna detoksikacija jetre može očistiti metabolički otpad. Iako meditacija možda nije privlačna za Zmajeve, vežbe disanja i zvučne kupke su odlične za njih. Smanjite višak kofeina i drugih stimulansa koji ometaju san. Razmislite o tome da zamenite kafu čajevima od maslačka, čička i koprive.”

Zmija: 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025.

„Zmija je povezana sa medicinom i transformacijom zbog sposobnosti da skine kožu. Zmije su prirodne empate sa sposobnošću da se prilagode i osete vibracije onih oko sebe. Oni takođe mogu da reaguju/udare bez razmišljanja, posebno ako se osećaju da ih „gaze“ ili da ih omalovažavaju, što dovodi do nesporazuma i emocionalne drame. Zmija treba da se oseća prihvaćenom, shvaćenom i voljenom.”

„Zmija može da pati od preterane stimulacije i stanja povezanih sa stresom, kao što su sezonski afektivni poremećaj (SAD), sagorevanje, problemi sa varenjem i promene raspoloženja“, nastavila je ona. „Imajte na umu promenu godišnjih doba i promenu vremena i prilagodite aktivnosti u skladu sa tim. Kad god je moguće, i u duhu zmije, uživajte u sunčevoj svetlosti za vitalnu dozu vitamina D.

Profimedia
 

Konj: 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026.

„Konji unose dinamičnu strast u sve što rade. Oni mogu da trče toplo i hladno, ali brzo prolaze kroz emocije, opraštajući i zaboravljajući. Prirodni iscelitelji, konji moraju da očiste svoja energetska polja i da se odmore od stresnih situacija“, primetio je Moj. „Oni shvataju anksioznost i opasnost koja se manifestuje u telu kao lupanje srca i stomačni problemi. Konji mogu patiti od usamljenosti i mogu postati uznemireni ako se osećaju zarobljenim u situaciji ili poslu.”

Moj preporučuje: „Provedite vreme sa prijateljima na otvorenom da biste zadovoljili potrebu za društvom i slobodom. Trčanje i duge šetnje su odlična vežba i zdrav način da se oslobodite stresa zbog zatvorenosti. Obavezno odvojite vreme da resetujete svoju energiju i održite granice sa ljudima. San je važan! Jedite sporo kuvanu hranu i izbegavajte stimulanse. Iskoristite principe feng šuija da stvorite negujući dom i radno okruženje u kome možete imati i prostranost i obnovu.”

Pixabay
 

Koza: 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015

Moj objašnjava: „Koze razmišljaju pre nego što deluju, penju se na vrh planine da vide iz svakog ugla. Empatični prema drugima, mogu razumeti obe strane svađe. Ozbiljno orijentisane na detalje, njihov perfekcionistički trag može biti imobilizirajući i dovesti do neodlučnosti. Tvrdoglavost ih tera da se fokusiraju na sitnice, izazivajući nepotrebnu brigu i anksioznost. Sveukupno zdravlje koza je pod uticajem životne sredine i sezonskih promena i one mogu patiti od poremećaja sezonskih efekata, kao i od alergija, prehlade i stanja kože.

Moi preporučuje: „Usredsredite se na prevenciju tako što ćete unapred zakazivati preglede kod lekara i brigu o sebi. Jedite u skladu sa godišnjim dobima i eliminišite hranu koja izaziva zapaljenje i izaziva anksioznost.

Pixabay
 

Majmun: 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016

„Zaigrani, pametni, radoznali i veseli, majmuni su odlično društvo. Često su važan deo svake zabave, a to je iscrpljujuća uloga koja može dovesti do sagorevanja, lošeg fokusa i napada depresije. Tražeći pažnju, duboko im je stalo do toga šta drugi misle o njima i lako bivaju povređeni“, objasnila je Moj. „Ova osetljivost može dovesti do prejedanja; konzumiraju nezdravu hranu, šećer i alkohol da umire svoja osećanja. Majmuni prate najnovije trendove (majmun vidi, majmun radi), ali im je dosadno kada ne vide rezultate."

Moj savetuje: „Obratite pažnju na emocionalne promene koje izazivaju zavisnost od konzumiranja šećera, alkohola i kofeina. Namere iznad očekivanja. Kreirajte strategije za okretanje kada su očekivanja razočaravajuća i pronađite prijatelja ili grupu za podršku koja čini vežbanje i zdravu ishranu interaktivnim i zabavnim.”

Profimedia
 

Petao: 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017.

„Petlovi su žestoki u borbi za ono što žele i prave velike saveznike. Iako vole da upravljaju timovima, nisu uvek dobri timski igrači. Potreba da drugi vide „svoju“ stranu stvari može ih učiniti ranjivim na izlive temperamenta i emocionalne izlive“, primetćuje Moj.

„Osećaj neshvaćenog i necenjenog može dovesti do toga da porodični život bude stresan za Petlove, sa voljenim osobama koje hodaju po „jajima“ oko njih. Oni mogu da upravljaju detaljima i onda ponovo rade/preterano razmišljaju o projektu. Oni mogu biti pod stresom i zabrinuti za budućnost. Perfekcionizam i kontrola mogu pokrenuti nervni sistem da bude u stanju borbe ili bekstva, stvarajući začarani krug.”

Za borbu protiv ovih tendencija, Moj preporučuje Petlovima da daju prednost odmoru i svežem vazduhu: „Regenerišući san je važan da biste mogli da ustanete osveženi na suncu. Vreme provedeno na otvorenom će vam pomoći da se resetujete. Zdravstveni problemi uključuju visok krvni pritisak, holesterol i bolesti srca. Eksperimentišite sa disanjem da biste naučili da kontrolišete sopstveni nervni sistem, tako da možete efikasno da upravljate svojim raspoloženjem.”

Profimedia
 

Pas: 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018

„Psi su sjajni saradnici, vole strukturu i jasnu hijerarhiju i dospeće u priliku preuzimajući alfa uloge i vodeći tim do uspeha. Ipak, biti 'vrhunski pas' može biti iscrpljujuće. Dugi sati mogu dovesti do nedostatka sna, neredovne ishrane ili uživanja u utešnoj hrani. Možda ćete otkriti da uskačete da pomognete drugima, zaboravljajući da vodite računa o sopstvenim potrebama, što dovodi do sagorevanja i „razboli se kao pas“. Bez strukture, život je neodoljiv“, kaže Moj za The Post.

Moj preporučuje za zdravlje i dobrobit: „Držite se rasporeda da biste upravljali svojom energijom i odvojili vreme za igru. Čuvajte se energetskih vampira koje privlači vaša korisna priroda. Usredsredite se na bolji izbor hrane tako što ćete jesti čistu i organsku hranu u redovno vreme kako biste podržali varenje. Razmislite o dodavanju nekih probiotika ili digestivnih enzima u vaš režim. Organizovanje vašeg doma koristeći principe feng šuija stvoriće restorativno utočište koje podržava vaše zdravlje.

Profimedia
 

Svinja: 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019.

„Svinje imaju optimističan pogled, fokusiraju se na zadovoljstvo sadašnjosti i ne brinu o budućnosti. Međutim, popustljiva priroda Svinje izaziva osećanja i obrasce „nedovoljno“ ili „nedovoljno dobro“. Svinje mogu odmah da pokleknu pred zadovoljstvom i na kraju prejedu, piju i troše – zbog čega kasnije požale. Ova i druga 'brza rešenja' su sigurni zdravstveni propusti. Preopterećenost dovodi do nedostatka motivacije i osećaja da ste „zaglavljeni u blatu““, objašnjava Moj.

Kako se Svinje mogu odlepiti? „Pravite male korake za velike promene; zamenite slatki krompir za običan krompir. Uključite drugara ili grupu za odgovornost da bi zdrave aktivnosti bile zabavne, a vaša energija pokretna. Nemojte da vas ometaju obećanja o brzim rešenjima i trendovskim dijetama. Nemojte upoređivati svoju početnu tačku sa ciljnom linijom nekog drugog“, savetuje Moj.

Pixabay
 

Pacov: 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020.

Kako Moj kaže za Post, „Pametni, snalažljivi, svestrani i ljubazni, Pacovi su duhoviti i prilagodljivi. Međutim, oni imaju tendenciju da gomilaju i drže stvari koje im ne služe, npr. nered u domu. Pošto je fiksni element Pacova voda, ove godine postoji prilika za rast, jer voda hrani drvo. Takođe mogu postojati energetski vampiri i zdravstveni problemi koji se hrane od Pacova, sisajući vreme i novac. Ovo može izazvati anksioznost, iscrpljenost nadbubrežne žlezde, bolesti povezane sa stresom i probleme sa crevima.

Savet za Pacove: „Stavi svoje zdravlje na prvo mesto; oslobađanje od stresa, san, čista hrana i briga o sebi. Otpuštanje ljudi i „stvari“ će podržati vašu životnu snagu Ki (chi)“, napominje Moj. „Organizovanje vašeg života po principima feng šuija pomoći će da se ukloni ovaj 'nered' i poboljša vaš dom i zdravlje.

Profimedia
 

Bivo: 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021.

„Pošten i pouzdan, i sklon radoholičarskim sklonostima, Bivo je poznat po tome da ima čvrstu konstituciju. Njihov etos napornog rada/igranja ostavlja malo vremena za ishranu, spavanje i vežbanje što dovodi do iscrpljivanja energije i nestalne ishrane“, rekao je Moj. „Loš izbor hrane i debljanje, kao i neprijatni problemi sa varenjem (žgaravica i refluks kiseline) su izraziti zdravstveni problemi Bivola. Takođe postoji rizik od srčanih oboljenja i bolova u zglobovima, posebno u vratu, ramenima, kolenima i kukovima.

Moj podstiče: „Neka vaše zdravlje bude prioritet. Postavite granice sa ljudima i obratite pažnju na svoje emocije i emocionalne okidače. Upravljajte svojim rasporedom sa saosećanjem; vodite računa da jedete u redovno vreme i uključite kardio vežbe da biste pokrenuli rad srca i protok krvi. Eliminišite prerađenu hranu i alkohol. Izaberite da jedete organsku biljnu ishranu.

Profimedia
 

Tigar: 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022.

„Pametan, energičan i hrabar. Tigrovi su snažnog duha i ne popuštaju, niti odustaju, lako. Često preuzimajući vodeću ulogu, Tigrovi se guraju da postignu i uspeju u svim oblastima svog života i mogu da odgrizu više nego što mogu da žvaću. Želeći da dobiju priznanje i osećaju zadovoljstvo, oni mogu da ignorišu sopstvenu potrebu za hranom, odmorom i obnavljanjem“, kaže Moj za The Post.

„Kao i sve velike mačke, za Tigrove je važno da imaju dovoljno sna i redovne obroke kako bi sprečili sagorevanje. Jang energija drveta može učiniti da se tigrovi brzo naljute“, nastavio je Moj. „Lako je pustiti da se stres i anksioznost nakupe u vašem telu, ne zaboravite da ih oslobodite. Društveni mediji su toksična distrakcija! Mačke vole da se igraju, protežu i trljaju telo. Probajte malo joge i karoserije kao što je tajlandska masaža.”

Pixabay
 

Zec: 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023.

Moj prenosi: „Tih, samouveren, ljubazan i pametan. Zečevi, koji imaju magičnu vezu sa Mesecom, vođeni su detaljima i orijentisani na ciljeve - skaču napred skokovima i granicama. Zečevi su uvek zauzeti jer njihovi aktivni, kreativni i inteligentni umovi nikada ne prestaju. Adrenalinski zavisnici, privlače ih ekstremni sportovi i stimulansi. Ovaj nemir može dovesti do previše obaveza i aktivnosti, i na kraju, do emocionalnog i fizičkog sagorevanja.”

Ona propisuje organizovan odmor i ograničene stimulanse. „Koristite kalendar da biste zakazali opuštajuće vreme koje neće izazvati adrenalin. Uključite praksu meditacije i disanja da biste uravnotežili anksioznost i nervoznu energiju. Ograničite unos kofeina, šećera i prerađene hrane, prenosi Post.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike