Živ je Slađan, umro nije, ali tužio jeste: Prvi čovek koji je primio različite vakcine

21.07.2021

18:25

0

Autor: Milica Vujović

Vranjanac za 24sedam otkriva zašto je nakon pet meseci odlučio da "istera pravdu" na čistac posle posledica koje je pretrpeo po zdravlje

Slađan Antić, Printscreen/Pixabay

Slađan Antić (58), Vranjanac koji je prvi u Evropi greškom primio dve različite vakcine protiv koronavirusa, sada, nakon pet meseci i dalje se bori sa posledicama drugog uboda, dijagnozu još nema, a za 24sedam kaže da je podneo tužbu!

– Bolje sam nego što sam bio, ali da sam dobro – nisam! Prošlo je pet meseci kako sam za drugu dozu dobio “Sinofarm” vakcinu, nakon prvobitnog “Fajzera”. Posledice mešanja cepiva osećam i danas – ističe on i objašnjava:

Slađan Antić, Privatna arhiva

– Šećer, koji mi je, nakon drugog uboda, skočio mi na 23, sada, uz šaku lekova, uspevam da ga držim pod kontrolom, međutim nesvestice i vrtoglavice i dalje povremeno imam –  naglašava on.

Najveći problem, dodaje Gera, kako ga zovu u rodnom mestu, je što nikada nije dobio preciznu dijagnozu.

– Išao sam na preglede, testiranja i kontrole, međutim ono što sam čuo bila su samo nagađanja. Ništa više. Niko ne zna da mi kaže šta mi se dešava, ali dobio sam nekoliko različitih lekova koje svakodnevno pijem – požalio nam se Slađan.

Tužba kao epilog priče

Prema njegovim rečima, zbog svega toga, rešio je da podnese tužbu!

– Pre mesec dana podneo sam tužbu, a protiv koga, to zna moj advokat. Ja se trudim da nastavim da živim normalno, koliko god je to moguće. Polako se vraćam redovnim aktivnostima, pa sam celu priču spustio na niži nivo. Posvetio sam se sebi, samo želim da zaboravim taj dan – iskren je ovaj Vranjanac.

Sud, pravda, Profimedia

Ta odluka, objašnajva on, proistekla je zbog toga što se, kako napominje, niko od nadležnih, nije zainteresovao za njegov slučaj:

– Pored svih obećanja da će mi pomoći, jedino mi je gradonačelnik Vranja izašao u susret i omogućio sve preglede i kontrole. Ostali su me vrlo brzo zaboravili i to je možda i najveći razlog zbog kojeg podnosim tužbu – izričit je Antić.

Podsećamo, on je 18. februara otišao u Halu sportova u Vranju da primi drugu dozu protiv kovida, međutim tada je dobio vakcinu kineskog proizvođača “Sinofarm”.

Tada je postao prvi čovek u Srbiji, a veruje se i u svetu, koji je primio dva različita cepiva. Jer prva doza koju je dobio bila je “Fajzerova”. Nju je trebalo da primi i tog dana, ali, greškom, u ruku mu je ubrizgana kineska. Inače, u međuvremenu, pojavilo se još nekoliko sličnih slučajeva – još dva u Vranju, kao i jedan u Čačku.

“To je pomalo opasan trend”

Vodeća naučnica Svetske zdravstvene organizacije Sumija Svaminatan 12. jula savetovala je ljude da ne mešaju vakcine protiv kovida različitih proizvođača, nazivajući to “opasnim trendom”, jer je potrebno više podataka kako to utiče na zdravlje.

– Ovo je pomalo opasan trend. Biće haotična situacija u zemljama ako građani počnu odlučivati kada će i ko uzimati drugu, treću i četvrtu dozu – rekla je Sumija Svaminatan na onlajn brifingu i dodala da su samo neki podaci o mešanju vakcina dostupni i da se očekuje više.

– Čekaju se podaci iz studija mešanja i podudaranja različitih vakcina. Imunogenost i bezbednost moraju da se detaljno ispitaju – poručila je ona.

Pročitajte i

Prema njenim rečima, u toku je obrada daljih kliničkih ispitivanja koje je vodio Univerzitet u Oksfordu, a koje će se baviti mešanjem AstraZeneke i Fajzera, kao i Moderne i Novovak vakcina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti