Pošta Srbije upozorava građane: Ne nasedajte na ovu prevaru!

08.12.2021

13:07

0

U pitanju je pokušaj krađe podataka građana, a meta su korisnici nekih sajtova za kupoprodaju

Pošta Srbije upozorava građane: Ne nasedajte na ovu prevaru!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

"Pošta Srbije" upozorila je na prevaru kojom se zloupotrebljavaju ime i obeležja kurirske službe "Post ekspres"

Poruke koje korisnici dobijaju sadrže link ka lažnoj stranici "Post ekspres" usluge, koja nije u vlasništvu "Pošte Srbije", a traži se uplata novca preko platnih kartica. Uprkos upozorenjima i prijavama građana, prevaranti i dalje koriste isti metod i uspeva im.

Jedna Beograđanka prodavala je uređaj preko oglasa. Dogovorila se sa kupcem da će mu robu poslati kada dobije potvrdu o uplati, a on je, objašnjavajući da je lekar koji na odeljenju ima mnogo pacijenata, nju zamolio da uplatu proveri preko linka koji je poslao.

- Posle toga sam ušla na link na kome mi je pisalo da unesem svoju 'vizu', unela sam 'vizu', unela sam broj sa kartice koji je ustvari oznaka da nešto kupujete preko interneta - kaže prevarena građanka.

Iako joj je bilo malo sumnjivo, pomislila je da nema razloga za brigu jer ne kupuje ona, već samo proverava uplatu. Zato nije ni obratila pažnju na tekst verifikacione poruke sa šifrom koju je dobila od svoje banke.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pisalo je, kaže sugrađanka, da unese broj lozinke i ispod toga nešto što nije razumela. Pošto je potvrdila i unela lozinku, tek kasnije kada je ušla na sajt i videla da piše viza, bitkoin i tekst na ruskom, shvatila je da je prevarena.

Ovakvih prevara je sve više. Najčešće je reč o ruskim ili ukrajinskim sajtovima za kupovinu kriptovaluta.

- U ovom slučaju se vidi da su napisane na veoma lošem srpskom jeziku sa gramatičkim greškama, da je prilično jasno da se radi o nekom ko je to radio preko nekog softvera za prevođenje kao što je gugl translejt - kaže Vladimir Vujić, načelnika Odeljenja za visoko-tehnološki kriminal MUP-a Srbije.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike