Srbija u obruču korone: Situacija je kritična, kreveta je sve manje, poručuju direktori srpskih bolnica!

18.11.2020

19:22 >> 21:27

0

Autor: autor26

Situacija je ozbiljna u skoro svim srpskim zdravstvenim ustanovama, a kako kaže dr Zoran Mrvić, nema svetla na kraju tunela, alarmantno je, a ovako će biti d

Srbija u obruču korone: Situacija je kritična, kreveta je sve manje, poručuju direktori srpskih bolnica!
Copyright Pixabay

Zbog vrtoglavog broja inficiranih koronavirusom, koji u proteklih nekoliko dana premašuje 4.000, a danas i 5.000, bolnice u Srbiji gotovo da su popunjene! Direktori tih zdravstvenih ustanova kažu da je situacija kritična, kao i da, ako se ovako nastavi, uskoro neće biti slobodnih kreveta za nove kovid pacijente!

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu, kaže za “24sedam” da se prijem pacijenata zaraženih aktuelnim virusom u tu ustavnovu iz dana u dan povećava.

Kapaciteti na izdisaju

– Bolnica još nije puna, ali se sve brže puni. Trenutno je zauzeto oko 60 kreveta, a zdravstvena ustanova može da primi između 180 i 200 kreveta. Juče smo primili 15 pacijenata, prekjuče 16. Imamo po 250 pregleda dnevno. Ako se ovako nastavi, za sedam dana kapaciteti će biti popunjeni – navodi za naš portal dr Dimitrijević.

Profimedia

Prema njegovim rečima, u Leskovcu se pravi i Centar za intenzivnu negu, koji će biti namenjen pacijentima sa najtežom kliničkom slikom.

– Tamo ćemo prebaciti oko 15 respiratora za najteže obolele. Oni sa lakšom kliničkom slikom posle pregleda vraćaju se svojim kućama, u izolaciju. Moramo da ostavljamo mesta za teže slučajeve. Ali, na sreću, većina ne zahteva bolničko lečenje – dodaje dr Dimitrijević i naglašava da je njegova bolnica u kovid sistemu od 11. aprila.

Situacija nije ništa bolja ni u Negotinu. Dr Vidosava Paunović Barbulović, direktorka Zdravstvenog centra u tom gradu, kaže za “24sedam” da je od početka novembra epidemiološka slika u tom gradu mnogo gora od one u prethodnom talasu.

– Broj pregleda se povećava. U poslednja tri dana imali smo preko 40 pregleda u kovid ambulanti, a svakog dana hospitalizujemo po dva ili tri pacijenta. One sa težom kliničkom slikom šaljemo u KC Niš, a one sa srednjom u kovid bolnicu za plućne bolesti, u Sokobanji. Tako smo juče u te dve ustanove poslali 15 pacijenata, među kojima je bilo i mladih. Oboleli sa lakšom kliničkom slikom ostaju kod nas, na grudnom odeljenju. Tu ostaju do pristizanja rezultata PCR testiranja, a potom, u zavisnosti od toga koliko je kod njih ozbiljna klinička slika, razmatramo da li ćemo ih hospitalizovati kod nas ili ćemo ih poslati u Niš ili u Sokobanju – objašnjava dr Paunović Barbulović.

Pročitajte još:

Korona po gradovima: Beograd ima skoro 10 puta više zaraženih od Novog Sada, Pančevo preteklo Niš

Teška noć u KC Vojvodine: Primljen najveći broj kovid pacijenata od početka epidemije

“Nema svetla na kraju tunela”

A, u Kraljevu – još gore! Dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice “Studenica” u tom gradu, kaže za “24sedam” da su sva mesta na intenzivnoj nezi popunjena.

– Trenutno je na lečenju 48 kovid pacijenata i svi su sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Od osam mesta, koliko imamo na intenzivnoj nezi, sve je popunjeno, dok se tri pacijenta nalaze na hiperventilaciji. Danas je testirano 159 uzoraka, a inače obavimo i do 200 pregleda na dnevnom nivou. Dom zdravlja u Kraljevu uradi takođe oko 200 pregleda, što znači da za 24 sata imamo oko 400 pregleda – navodi Mrvić za naš portal.

Tanjug/AP Photo/Almir Alic)

Kako dodaje, situacija je ozbiljna, a izlaz se ne nazire jer u “Studenici”, na internom odeljenju, ima najviše 20 slobodnih kreveta.

– Nema svetla na kraju tunela. Alarmantno je. Po svemu sudeći, ovako će biti do januara naredne godine. Kapaciteti se ubrzano pune. Trenutno imamo još oko 15 do 20 slobodnih mesta na internom odeljenju. Ako se ovako nastavi, u kovid sistem moraćemo da uključimo i psihijatriju. Nakon toga, ostajemo bez mogućih kapaciteta. Problem je što je i veliki broj zdravstvenog osoblja zaraženo koronavirusom – čak 11 lekara. Na svu muku, Kraljevo je nadležno za Vrnjačku Banju, gde je u poslednja 24 sata zabeleženo još 15 inficiranih aktuelnim virusom. Takođe, jednim delom zaduženi smo i za Rašku, u kojoj ima još 24 novozaražena – objašnjava direktor Opšte bolnice “Studenica”.

Da je zabrinutost direktora ovih bolnica u Srbiji opravdana, pokazuju i izveštaji o epidemiološkoj situaciji koji se svakog dana, u 15 časova, obavljuju na sajtu Ministarstva zdravlja. Iz nedelje u nedelju broj zaraženih koronavirusom se vrtoglavo povećava, a danas je zabeležen novi rekord – 5.613 novoinficiranih, dok je 27 osoba preminulo. Takođe, za 24 časa testirano je 18.040 pacijenata, što je najviše do sada.

“24sedam” prenosi vam do detalja kakva je epidemiološka situacija u srpskim gradovima.

Beograd

Najgore je, kao i do sada – u prestonici. U poslednja 24 časa zabeleženo je 2.111 novozaraženih koronavirusom, što je čak 38 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva. Juče je taj broj bio nešto manji – 2.084 zaraženih aktuelnim virusom. Kako je izjavio direktor Kliničkog centra Milika Ašanin, kapaciteti Infektivne klinike su popunjeni. Više od 90 pacijenata je hospitalozovano, a desetak je na respiratoru. Koordinator kovid odeljenja u bolnici “Sveti Sava” Pavle Petrović rekao je ranije da se i ta zdravstvena ustanova velikom brzinom puni i da, ako se tako nastavi, uskoro neće biti mesta za nove kovid pacijente.

Kraljevo

U Opštoj bolnici ”Studenica” u Kraljevu trenutno je hospitalizovano 48 kovid pacijenata, a u protekla 24 časa od posledica virusa korona preminula je još jedna osoba. Osam pacijenata se nalazi na intenzivnoj nezi. Tokom protekla 24 časa primljeno je šest, a otpušteno pet pacijenata. U istom vremenskom periodu u kovid ambulanti urađeno je 132 pregleda.

Novi Pazar

Prema poslednjim podacima, u Opštoj bolnici Novi Pazar primljeno je još troje pacijenata pozitivnih na kovid-19, a na respiratoru je jedan pacijent. Preminulih nije bilo, kao ni otpusta ni transportovanih pacijenata, a na aparatu za kiseonik priključeno je troje pacijenata. Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 88, od čega je 48 prvih i 40 kontrolnih pregleda. U Domu zdravlja urađeno je 48 laboratorijskih analiza. Na Infektivnom odeljenju smešteno je 38 pacijenata, a u privremenoj bolnici “Novopazarska banja” ostvaren je jedan prijem, te je tako u toj bolnici smešteno šestoro kovid pacijenata.

Užice

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 18 pacijenata pozitivnih i sumnjivih na kovid-19, 13 je na intezivnoj nezi, od kojih je četvoro na respiratoru. Juče je u užičkoj bolnici bilo hospitalizovano 20 pacijenata, od kojih je 10 bilo na respiratoru. U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno je 128 pacijenata, sedmoro više nego juče.

Novi Sad

U Klinički centar Vojvodine tokom prethodne noći na bolničko lečenje primljen je, od početka epidemije, najveći broj pacijenata obolelih od kovid-19. Trenutno se leči 311 kovid pacijenata, od kojih 17 zahteva primenu invazivne mehaničke ventilacije, dok se kod velikog broja ostalih hospitalizovanih obolelih primenjuje i intezivna kiseonička potpora. S obzirom na porast broja hospitalizovanih, KCV je bio prinuđen da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete i da reorganizuje ljudske resurse unutar svojih organizacionih jedinica. Tokom prethodne noći u ambulanti na Klinici za infektivne bolesti pregledan je veliki broj pacijenata. U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno je smešteno 13 kovid pacijenata.

Vojvodina

U Vojvodini je registrovano 1.118 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je za 162 više novoobolelih u odnosu na prethodni dan. Situacija se u 32 opštine na teritoriji Pokrajine ocenjuje kao vanredna, dok se u drugim gradovima i opštinama ocenjuje kao “izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja u vanrednu”. Situacija kao vanredna ocenjena je za Novi Sad, Zrenjanin, Sremsku Mitrovicu, Pančevo, Kikindu, Suboticu, Sombor, Bačku Palanku, Vršac, Belu Crkvu, Beočin, Opovo, Žabalj, Alibunar. Loša situacija je i u Sremskim Karlovcima, Plandištu, Temerinu, Kovačici, Kuli, Inćiji, Rumi, Vrbasu, Bečeju, Irigu, Kovinu, Šidu, Titelu, Žitištu, Srbobranu, Novom Bečeju, Novoj Crnji i Novom Kneževcu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike