Saučešća i reagovanja povodom smrti patrijarha: Bio je glas razuma

20.11.2020

09:31 >> 17:29

0

Povodom smrti patrijarha Irineja saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srbije i regiona, k

Saučešća i reagovanja povodom smrti patrijarha: Bio je glas razuma
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Povodom smrti patrijarha Irineja saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srbije i regiona, kao i političke partije.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 91. godini u kovid bolnici VMC “Karaburma” od posledica koronavirusa.

Đukanović uputio saučešće povodom smrti partijarha Irineja

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović uputio je povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC.

Profimedia

“Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC. Molim vas da moja saosećanja prenesete i njegovim najbližima”, poručio je crnogorski predsednik.

Bugarski patrijarh uputio saučešće SPC

Bugarski patrijarh Neofit uputio je pismo saučešća Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve zbog smrti patrijarha Irineja.

“U ime Svetog sinoda Bugarske pravoslavne crkve i u naše ime prihvatite naše najiskrenije bratsko saučešće zbog neočekivane smrti Njegove Svetosti Patrijarha Irineja“, napisao je patrijarh Neofit u svom pismu, prenosi bugarska agencija BTA.

Bugarska patrijaršija je takođe izrazila saučešće povodom smrti srpskog patrijarha Irineja.

“Neka Bog oprosti Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Irineju! Neka njegovo sećanje bude večno i blagosloveno!”, navodi se u pismu.

Biskupi BiH uputili saučešće SPC

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputili su saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

“Posebno molimo za sve koje je Gospodin pozvao k sebi, a među njima posebno za njegovu svetost patrijarha Irineja koji mu je verno služio vodeći Srpsku pravoslavnu crkvu u vremenu brojnih izazova”, poručili su iz biskupi, prenosi portal Kliks pisanje Katoličke novinske agencije (KTA).

U telegramu saučešća iz Biskupske konferencije istakli su kako je smrt patrijarha Irineja nastupila u teškom periodu s kojim se svi vernici suočavaju.

“Gospodin je u svojoj božanskoj providnosti odlučio pozvati svoga slugu patrijarha Irineja u vremenu kada se vaša Pravoslavna, kao i Katolička crkva i svi vernici različitih religija, kao i sva stvorenja, zajedno uzdiše i muči, pogođeno pandemijom korona virusa. Molimo da mu nebeski Otac podari mesto među svojim svetima”, istakli su u telegramu iz Biskupske konferencije.

Telegram su potpisali nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koađutor vrhbosanski, mons. Franjo Komarica biskup banjalučki, mons. Marko Semren pomoćni biskup banjalučki, mons. Petar Palić biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Stanivuković: Pomenimo patrijarha u molitvama

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković upalio je danas posle podne, ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, sveću za patrijarha Irineja, preminulog jutros od posledica korona virusa.

Printscreen/Youtube,
BN TELEVIZIJA

On je objavom na svom profilu na Instagramu pozvao vernike da pomenu “našeg patrijarha” u svetim molitvama svojim.

“Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje”, napisao je Stanivuković.

Tuga među Srbima na KiM zbog smrti patrijarha

Vest o smrti patrijarha Irineja dočekana je sa tugom i žaljenjem u Gračanici, čiji su meštani rekli da je poglavar SPC “sigurnom desnicom duhovno vodio svoj narod na Kosovu i Metohiji”.

“Molimo se da mu Bog otvori rajska vrata. Nadamo se da će ga tamo sačekati naš sveti Sava, jer je dovršio Hram Svetog Save i svi naši patrijarsi i svetitelji. Molimo Boga da nam olakša ovo vreme kada smo izgubili naše velikane. Javlja se iskonski strah da i smo Boga naljutilii i kako ćemo dalje bez duhovnog vođe. Svaki pričest koji je primljen u manastirima na Kosovu i Metohiji je jedan dar kojim smo dobijali utehu”, kazala je Brankica Kostić iz Gračanice za sajt Kosovo onlajn.

Čen Bo:Srpski narod izgubio veličanstvenog čoveka

Ambasadorka Kine Čen Bo izrazila je diboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.

“Tragična je vest da je Njgova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej jutros preminuo. Srpski narod izgubio je veličanstvenog čoveka u ovoj teškoj godini. Izražavam duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i svim građanima Srbije. Neka počiva u miru”, napisala je ona na Tviteru.

Bečić: Odlazak patrijarha veliki gubitak za vernike

Predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić poručio je, povodom smrti patrijarha Irineja, da je to veliki gubitak za vernike i sve njegove poštovaoce.

“Odlazak coveka koji je celi svoj život posvetio služenju Bogu, narodu i humanoj ideji covekoljublja veliki je gubitak za vernike i sve njegove poštovaoce”, napisao je Bečić na svom Tviter nalogu.

Printskrin/Vijesti.me

On je tim povodom izrazio saučešće episkopima, monaštvu, sveštenstvu i verujućem narodu.

Saučešće Fabricija povodom smrti patrijarha

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uputio je saučešće pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

“Celokupnoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji u svoje lično ime i u ime EU želim da izrazim najiskrenije saučešća zbog smrti patrijarha Irineja”, rekao je Fabrici novinarima u Beogradu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Patriharh Irinej preminuo je danas u 90. godini na VMC Karaburma, gde se lečio od kovid-19.

Kisićeva: Ostali smo bez velikog čoveka i duhovnika

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve i svim građanima pravoslavne veroispovesti, povodom smrti patrijarha Irineja.

Darija Kisić Tepavčević je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr

“Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije”, navela je Darija Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Mali: Patrijarh je imao viziju bolje Srbije

Ministar finansija Siniša Mali uputio je danas saučešće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, Svetom sinodu SPC i građanima Srbije povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Mali je rekao da je imao privilegiju da poznaje patrijarha i da nekoliko puta sa njim razgovara.

– Reč je o velikom čoveku koji je poznavao Srbiju i imao viziju bolje Srbije. Danas je dan velike tuge za našu zemlju – rekao je Mali.

Siniša Mali; Tanjug/Zoran Žestić

Cvijanovićeva: Smrt patrijarha Irineja veliki gubitak i žalost

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas povodom smrti patrijarha srpskog Irineja saučešće Svetom arhijerejskom sinodu SPC, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom pravoslavnom srpskom narodu.

– Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za celi hrišćanski svet – navela je Cvijanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Muftija beogradski Jusufspahić oprostio se od patrijarha Irineja: Svaki naš sastanak je obilovao prijateljstvom i lepim emocijama

Ukrajinski mitropolit Epifanije: Neka Gospod upokoji dušu novoprestavljenog patrijarha Irineja kod sebe

Saučešće ministarke pravde povodom smrti patrijarha

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je Sinodu Srpske pravoslavne crkve, vernicima i svim građanima Srbije saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

Ministarka Popović je istakla da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti Njegove svetosti, koji je na tronu Srpske pravoslavne crkve služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac.

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

– Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save – istakla je Popovićeva.

Nedimović: Reči i dela patrijarha čuvaće naš narod

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uputio je danas Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram sa izrazima saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

BRANISLAV NEDIMOVIC, TANJUG/ZORAN ZESTIC

“Moje iskreno saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu povodom upokojenja u Gospodu patrijarha srpskog Irineja. Reči i dela koja ostaju za njim čuvaće naš verni narod”, naveo je Nedimović u telegramu saučešća.

Dodik se oprostio od patrijarha: Preselio se u večnost, odakle će i dalje svojim molitvama paziti na srpski narod

Vulin: Za patrijarha Irineja nema smrti

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas saučešće sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu povodom smrti poglavara SPC Irineja.

“Patrijarh Irinej je svojim trajanjem dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti”, napisao je Vulin u telegramu saučešća.

Atanaskovićeva: Patrijarh zaslužio naše poštovanje i sećanje

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je danas Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve, episkopima, sveštenstvu i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

“Upokojenjem Njegove svetosti, patrijarha Irineja, Srpska crkva i njeni vernici izgubili su duhovnog vođu, koji se svojim autoritetom, mudrošću i ljubavlju snažno borio za dobrobit srpskog naroda i Crkve. Zaslužio je naše trajno poštovanje i sećanje”, navodi se u telegramu saučešća ministarke Atanasković.

Zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i SPC: Mirović uputio saučesće povodom smrti patrijarha

TANJUG/ JAROSLAV PAP

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

“U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu”, naveo je Mirović.

Krivokapić o patrijarhu Irineju: Bio je veliki čovek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu

On je poručio da su nam danas, više nego ikad, potrebni jedinstvo, sloga i zajedništvo.

“Da u ovim teškim vremenima ostanemo dostojni svetosavskog zaveta, kojem je bio odan do poslednjeg dana ovozemaljskog života“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Mirovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike