OREOL ZA PAVLA Pokojni patrijarh se prikazao na ikonama u dve crkve, čeka se dan kad će biti proglašen za sveca

18.11.2021

19:30

0

Narod, kao živa crkva, prepoznao je patrijarha Pavla kao sveca a izvesno je da će ga i Srpska pravoslavna crkva kanonizovati

OREOL ZA PAVLA Pokojni patrijarh se prikazao na ikonama u dve crkve, čeka se dan kad će biti proglašen za sveca
Patrijarh Pavle - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Inicijativa "Oreol za Pavla", koju je pokrenula naša redakcija, ima cilj da otkrije razloge zašto nekadašnji poglavar SPC još nije kanonizovan, ali pre svega da podseti zašto je ovaj živi svetac, kako su ga mnogi zvali, zadužio srpski narod i uradio nešto što do tog trenutka niko nije - vratio veru u Boga i Crkvu. 

Patrijarh Pavle počiva u manastiru Rakovica, a hiljade vernika svake godine poseti njegov grob u potrazi za utehom ali i molitvom za ozdravljenje i lakši život. Mnogi su svedočili čudima koja su se dešavala nakon molitve nad večnom kućom patrijarha Pavla, a veliki broj vernika veruje da je on svetac iako zvanično nije kanonizovan.

Ali je izvesno da se i u crkvenim krugovima razmišlja o tome da se pokojni patrijarh proglasi za sveca. To je za 24sedam potvrdio i đakon Goran iz rakovičkog manastira.

- To je izvesno. Samo je pitanje procene naših arhijereja. Vidimo kroz istoriju crkve da su pojedini svetitelji dosta brzo kanonizovani. Recimo, sveti Nektarije Egejsku čudotvorac se 1920. upokojio, a već 1961. kanonizovan. Ima slučajeva da su pojedini svetitelji brže kanonizovani, a ima i onih koji su čekali nekoliko vekova da bi zvanično bili uvršteni - objašnjava đakon Goran.

24sedam
 

Đakon dodaje da nije neophodno da jedna pomesna, pravoslavna crkva zvanično kanonizuje nekoga da bi narod imao poštovanje i molitveni odnos prema njemu.

- Tako da je ovo faktički ono što je narod, kao živa crkva, prepoznao. Crkva i naši arhijereri to prepoznaju i ostaje da dobije svoj dan praznovanja, dobije svoju službu i bude upisan u diptihe svetih. Ali svi naši svetitelji, najpre, su bili prepoznati od strane našeg blagočestivog naroda. Narod im je počinjao da se moli, da oseća njihovo molitveno zastupništvo i čudotvornu pomoć, a onda su arhijeri procenili da je možda pravo vreme da kao takav svetitelj dobije i svoj dan praznovanja i svoju službu - kaže đakon.

24sedam/Katarina Mihajlović
Crkva svetog Marka

On je potvrdio da se očekuje da patrijarh Pavle bude proglašen za sveca.

- Slagao bih kada bih rekao kada će to biti. Postoji priča da već bilo na pojedinim zasedanjima Sabora, ali naši arhijeri ne žure sa tim - rekao je on.

24sedam
Akatist patrijarhu Pavlu

Đakon Goran je rekao da je akatist pohvalna služba svetitelju, a da je naš narod već iznedrio akatist patrijarhu Pavlu.

- To je jedan konkretan pokazatelj ljubavi. Ili ako odete na kilometar odavde u rakovičku crkvu Vartolomeja i Varnave, na jednom divnom živopisu i freskopisu videćete izobražen lik patrijarha Pavla kao svetitelja. Ako odete u hram Svetog Marka na Tašmajdanu, isto ćete videti gde je on izobražen sa orelom koji pokazuje oboženost. To je sve u prethodnih par godina. Tako da su to sve, da ih tako nazovemo, pripreme za zvaničnu kanonizaciju. Budući da je već prepoznat od naroda, žive crkve božje, kao sveti, nije bilo prepreke da se izobražava njegov lik kao svetiteljski. Konkretno zašto znam da je izobražen kao svetitelj - Rakovička crkva i hram Svetog Marka. Sigurno ima još u nekim hramovima. Ali tako je bilo i sa našim svetim vladikom Nikolajem. Malo nakon njegovog blaženog upokojenja 1956., počeo je da se izobražava njegov lik na freskama, ikonama... i to ne samo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već i u Američkoj pravoslavnoj crkvi - objasnio je đakon.

24sedam
Akatist patrijarhu Pavlua

Inače, postoje mnogobrojna svedočenja da se na grobu patrijarha Pavla dešavaju čuda, ali đakon Goran kaže da ne postoji njihova evidencija.

- Nemamo evidenciju, niti je svako spreman da dolazi i priča o čudima. Ja znam nešto iz ličnog iskustva bliskih ljudi, koji su imali nešto što može da se okarakteriše kao čudo. Ali kad biste proveli neko vreme u ovoj mojoj kancelariji, koja gleda na grob svetog patrijarha Pavla, svakodnevno dolazi narod koji se iskreno moli njegovoj svetosti. I mnogi dođu i kažu, recimo, dobili smo dete nakon molitve pred patrijarhovim grobom. Ili položila sam ispit, a nisam učila... ili tako nekih većih i manjih čuda. S tim što mi ne vodimo tu evidenciju, a možda bi to bilo najbolje rešenje. Jer to je veoma bitno, kao i ko vam svedoči o čudu - zaključio je đakon. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Crkva svetog Marka

Inače, protođakon Ljubomir Ranković koji je napisao knjigu o životu patrijarha Pavla "Evo čoveka", izjavio je ranije za 24sedam da je patrijarh Pavle odavno u narodu priznat kao svetac i da se samo čeka trenutak kada će se to ozvaničiti. 

- Njegova slava i njegov lik nisu potamneli, ubrus vremena polako briše sve senke na njegovom svetom liku, i sada se njegov ljudski lik preobražava u sveti lik... Podižu se čak hramovi posvećeni njemu, opštim narodnim konsenzusom - postao je svetitelj. Puka formalnost je kada će to biti zvanično.... - objasnio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike