"Bukte" žarišta korone u Srbiji: Loše vesti iz Čačka, u Užicu zabrinjavajuće, jug posebno ugrožen

20.11.2020

10:42 >> 13:20

0

Među najugroženijima su oboleli u Užicu, Ljigu, Valjevu, dok se u Nišu otvaraju novu kovid ambulantu

"Bukte" žarišta korone u Srbiji: Loše vesti iz Čačka, u Užicu zabrinjavajuće, jug posebno ugrožen
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Većina gradova u Srbiji sada već ozbiljno kleca pred naletom koronavirusa. Među najugroženijima su oboleli u Užicu, Ljigu, Valjevu, dok se u Nišu otvaraju nova kovid odeljenja. Situacija u gradovima na jugu Srbije posebno je teška.

Loše vesti iz Čačka: Bolnički kapaciteti pred pucanjem, ponovo se otvara Plava hala

Alarmantna epidemiloška situcija trenutno je u Čačku, Opšta bolnica sve je punija i sada je hospitalizovano 182 pacijenta, a dnevno se u ovu ustanovu prosečno prima oko 20 osoba i kapaciteti su pred pucanjem.

„Primorani smo da ponovo otvorimo privremenu bolnicu u Plavoj hali u Atenici, u koju će biti smešteni pacijenti koji su pregurali najteže dane, ali još uvek nisu za otpuštanje kući. Nadam se da ćemo to realizovati tokom vikenda. Dodatno osoblje nemamo, već će još veći pritisak biti stavljen na već zaposlene medicinske radnike. Situacija je izuzetno ozbiljna i teška“, izjavio je dr Miroslav Sretenović, direktor bolnice u Čačku.

U poslednja 24 sata u kovid ambulnatama evidentirana su 194 prva pregleda, a u čačanskoj bolnici nije bilo smrtnih slučajeva. U respiratornom centru smešteno je devetnaest pacijenata, a njih jedanaest priključeno je na respiratore.

„Možemo doći u problem da imamo manjak respiratora, ali to sve zavisi od razvoja pojedinih kliničkih slika i njihove ozbiljnosti“, naglasio je Sretenović.

Trenutno je u Opštoj bolnici u Čačku korona virus potvrđen kod 30 zdravstevnih radnika i kod 15 osoba koje su zaposlene kao nemedicinsko osoblje.

U Zaječaru najteži dan, 43 nova slučaja korone

U Zaječaru je u poslednja 24 časa na osnovu 84 obrađenih testova, virus korona potvrđen kod 43 osobe, te je to, kako je objavljeno na sajtu grada, najteži dan u Zaječaru od početka epidemije.

Od tog broja 20 osoba je ženskog i 23 muškog pola, starosti od jedne do 71 godine.

Na Infektivnom odeljenju smešteno je 26 pacijenata, a na Grudnom odeljenju 31 pacijent.

U toku jučerašnjeg dana bio je jedan prijem i tri otpusta pacijenta na Infektivnom i trideset prijema bez otpusta na Grudnom odeljenju ZC Zaječar.

Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

Pčinjski okrug: 91 novozaraženi,u bolnici 77 pacijenata

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 240 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 91 je pozitivan na koronavirus, a u kovid ambulanti Zdravstvenog centra Vranja tokom jučerašnjeg dana obavljena su 202 pregleda, od kojih je 101 prvi pregled.

Od ukupnog broja novozaraženih, 59 je iz Vranja, pet iz Surdulice, 12 iz Bujanovca, šest iz Preševa, četiri iz Trgovišta, tri iz Vladičinog Hana i dva iz Bosilegrada.

U kovid ambulanti je uzorkovana krv kod 128 pacijenata i urađeno je 99 rendgenskih snimaka pluća.

Tanjug/Nikola Anđić

Urađeno je 15 PCR testova, 49 brzih i 88 antigenskih testova, a dijagnostikovana je upala pluća kod 33 pacijenta.

Trenutno je na bolničkom lečenju 77 pacijenata, od kojih je kod 60 laboratorijski potvrđen virus korona.

Upalu pluća ima 71 pacijent, a na kiseoniku je njih 38. Tokom jučerašnjeg dana primljeno je osam pacijenata, a otpušteno ih je 13.

Trenutan broj slobodnih postelja je 77.

Niški dom zdravlja otvara i treću kovid ambulantu

Zbog povećanog broja pacijenata u dve postojeće kovid ambulante, u centralnom objektu Doma zdravlja u Nišu će od nedelje, 22. novembra biti otvorena još jedna, saopštili su iz ove ustanove. Broj prvih pregleda u Nišu je povećan, pa samim tim i kontrolnih, pa će i nova ambulanta raditi od sedam do 22 sata.

Sve više pacijenata sa simtomima korone dolazi u kovid ambulante u Duvaništu i Čairu i ukupan broj pregleda je prethodnih dana bio blizu 1.200. Zato su u Domu zdravlja odlučili da i u donjoj etaži centralnog objekta opreme prostor za te vrste pregleda.

Ljig: U kovid ambulanti pregledano 80 pacijenata

Njih 14 je danas testirano PCR testovima i njihovi rezultati stižu sutra u kasnim večernjim časovima. Antigenskim, odnosno brzim serološkim testovima je u toku dana testirano 19 pacijenata, od kojih je 13 pozitivno.

Foto: RINA

Za 24 časa, na području ljiške opštine korona je potvrđena kod 34 pacijenta. U trećem talasu epidemije ukupno je obolelo 177 pacijenata.

Na snimanje pluća poslato je njih 10, dok je na bolničkom lečenju trenutno devet Ljižana.

Raste broj hospitalizovanih u Zlatiborskom okrugu: Deset pacijenata u teškom stanju

U Opštoj bolnici u Užicu trenutno je hospitalizovano 19 pacijenata pozitivnih ili suspektnih na koronavirus.

Na odeljenju intenzivne nege nalazi se 17 osoba, od kojih je njih 10 na respiratoru.

Foto: RINA

U bolnici u Požegi nalazi se 35 pacijenata, dok su u kovid bolnici u Krčagovu smeštena 143 pacijenta sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom.

Kolubarski okrug: Novih 216 slučajeva, u Valjevu 120

U Kolubarskom okrugu, prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije Valjevo, potvrđeno je novih 216 slučajeva pozitivnih na virus korona, od čega 120 u Valjevu.

U Osečini i Lajkovcu registrovano je još po devet, Mionici 19, Ubu 24 i u Ljigu 35, navedeno je na sajtu grada Valjeva.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 550 pregleda i uzeto 195 brisa.

Korona uvodi vanredne situacije u srpskim gradovima: Zatvaraju se škole, maske se nose na otvorenom… 

U Prijemno-urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo pregledana su 44 sumnjiva i/ili verovatana slučaja na kovid 19, uzeto je 16 briseva, a na bolničko lečenje primljeno je sedam osoba.

U kućnim uslovima leči se 1.300 osoba u Valjevu, a u Opštoj bolnici Valjevo 99 kovid pacijenata.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agencije

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike