Detaljna satnica poslednjeg oproštaja od patrijarha Irineja

20.11.2020

19:23 >> 19:24

0

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva

Detaljna satnica poslednjeg oproštaja od patrijarha Irineja
Copyright Profimedia

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Prethodno, u subotu će njegovi zemni ostaci biti izloženi u Sabornoj crkvi.

Prenos kovčega iz Saborne crkve u Hram Svetog Save planirano je za 11.30, a poznata je i detaljna satnica programa sahrane patrijarha Irineja:

Subota, 21. novembar

8.30 – Doček zemnih ostataka patrijarha pred Patrijaršijom i unošenje u Patrijaršijski dvor. Pripadnici vojske RS uneće kovčeg u Dvor, a potom preneti u Sabornu Crkvu

8.35 – Mali pomen u dvorani Patrijaršijskog dvora

9.00 – Sveta liturgija u Sabornoj crkvi (služašči: Mjestobljustitelj NJVPr Mitropolit dobrobosanski g. Hrizostom, Episkopi: šumadijski g. Jovan i kruševački g. David, arhijerjski namesnici – protojereji-stavrofori: Branko Mitrović, Branko Topalović, Božo Bakajlić i starešina Saborne crkve – Petar Lukić, Đakoni: Radomir Perčević i Damjan Božić)

11.30 – Prenos kovčega iz Saborne crkve u Hram Svetog Save. Pripadnici vojske RS će napraviti špalir ispred hrama, a unutar hrama beoradski sveštenici.

12.30 – Mali pomen u Hramu Svetog Save

U nastavku će beogradski sveštenici nad odrom čitati Sveto Jevanđelje sve do zaupokojene liturgije (namesnici će odrediti raspored).

Kovčeg će biti prekriven mandijom, malim omoforom i mitrom (bez žezla).

Dr Kon povodom sahrane patrijarha Irineja: “Takav skup je u ovom trenutku veliki rizik, moja je dužnost da to kažem”

Patrijarh će počivati u Hramu Svetog Save, a uz ove počasti bi trebalo da bude sahranjen
Nedelja, 22. novembar

9.00 – Sveta zaupokojena liturgija (služašči Mjestobljustitelj NJVPr Mitropolit Hrizostorm i prisutni Arhijereji, 12 sveštenika i četiri đakona koje će odrediti Vladika Stefan i o. Vladaimir Vukašinović).

Na Liturgiji će besediti NJPr Episkom bački Irinej.

11.00 – Posle liturgije opelo. Arhijereji će služiti bez mitri, u panakamilavkama.

Nakon opela besediće: U ime beogradskih sveštenika od patrijarha će se oprostiti protojerej-stavrofor Petar Lukić. Mjestobljustitelj – NJVPr Mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Sveštenici u epitrahiljima preneće kovčeg u kriptu Hrama, sveštenike će odrediti Vladika Stefan i o. Vladimir Vukašinović.

Na svetoj liturgiji i na opelu će pojati hor Hrama Svetoga Save i hor “Branko” iz Niša.

Prenos Svete zaupokojene liturgije i opela na RTS-u komentarisaće protojerej-savrofor prof. dr Vladimir Vukašinović.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike