Ko će biti novi patrijarh: Kandidati moraju da ispune jedan uslov, glasanje tajno, tri imena u kovertama

20.11.2020

21:00 >> 21:23

0

Da bi se izabrao novi patrijarh prvo treba upotpuniti eparhije koje su upražnjene, uključujući Mitropoliju crnogorsku-primorsku

Ko će biti novi patrijarh: Kandidati moraju da ispune jedan uslov, glasanje tajno, tri imena u kovertama
Copyright spc.rs

Već prvog dana kada je objavljena vest o upokojenju patrijarha Irineja, pokrenuto je pitanje kakva je procedura i koji je krajnji rok za izbor njegovog naslednika. Prema Ustavu SPC predviđeno je da se Sabor Srpske pravoslavne crkve sastane najkasnije za tri meseca, a za to vreme će Sveti arahijerejski sinod SPC, kojim predsedava najstariji član, upravljati crkvom.

Način izbora iz Ustava SPC 1967. godine

Ovaj način izbora, gde se iz užeg kruga kandidata žrebom bira poglavar SPC, naziva se apostolski. Takav način izbora srpskog patrijarha ustanovljen je zamenom Ustava SPC 1967. u vremenu komunizma, da bi se sprečilo necrkveno uplitanje u izbor crkvenog poglavara.

Draško Đenović, verski analitičar, kaže za 24sedam da će se najvažnija odluka u SPC donositi na sednici Svetog arhijerejskog sabora u kojem ima oko 40 episkopa.

– Od upokojenja patrijarha rok za Sabor na kojem će se odlučivati njegov naslednik je 90 dana. Svi kandidati moraju da, na mestu episkopa, imaju staž duži od pet godina . Tog dana se biraju tri imena, svako ima pravo glasa i sve se odvija tajno. Imena trojice sa najvećom podrškom naći će se u zatvorenim koveratama koje se stavljaju u sveto Jevanđelje. Potom, obično iguman nekog manastira izvlači koverat sa jednim imenom koji je i budući patrijarh srpske pravoslavne crkve. Drugi dan sledi uvođenje u tron u Sabornoj crkvi i stupanje u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine SPC – objašnjava Đenović.

Da bi se izabrao novi patrijarh prvo treba upotpuniti eparhije koje su upražnjene, uključujući Mitropoliju crnogorsku-primorsku. Tek tada se pristupa glasanju, kaže naš sagovornik.

Pročitajte još: Decenijama u službi Bogu: Fotografije patrijarha Irineja iz mladosti

– Takođe, za glasanje je potrebno prisustvo dve trećine episkopa, s tim što oni koji su odsutni mogu da delegiraju glas, ali samo za jednu osobu koja ih ovlasti.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Sveti arhijerejski sinod SPC kojim predsedava najstariji član, u ovom slučaju vladika Lavrentije, rođen 1935. godine, treba da se okupi u produžetku crkve, koja se nalazi u patrijaršiji, na trećem spratu.

– Videćemo kakva će sada biti situacija s obzirom na broj okupljanja i epidemiju. Sala gde se održava Sabor ne može da ispuni sve uslove koje zahteva Krizni štab. To je bogoslužni prostor, a većina vladika spada u rizičnu kategoriju zbog godina. Zato, ne znam kakva će sada biti situacija. Mogu slobodno da kažem da je ovo, kada govorimo o izboru novog patrijarha, najteže najteže stanje za Crkvu od Drugog svetskog rata – zaključuje verski analitičar Draško Đenović i dodaje da misli da će i ovog puta biti izabran neko ko je po godinama stariji vladika, da se ne bi ponovila situacija sa patrijarhom Germanom, koji je Crkvom upravljao čak 32 godine.

Patrijarh Irinej upokojio se jutros, a on će najverovatnije biti sahranjen u kripti Hrama svetog Save u Beogradu. On je izabran za naslednika patrijarha Pavla kao jedan od trojice vladika sa natpolovičnim brojem glasova, sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i Irinejom bačkim.

Do izbora novog patrijarha Crkvom će zvanično upravljati mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Doneta je odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske pravoslavne crkve, a da Svetom sinodu do izbora novog patrijaha srpskog predsedava mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, saopštila je danas SPC.

Pročitajte još: Ispred Patrijaršije brojni vernici, zastave Srbije i SPC spuštene na pola koplja (VIDEO) 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike