Pahulje ćemo videti već ovog meseca: A šta kažu meteorolozi - da li će za doček Nove godine biti snega? (FOTO)

09.11.2021

07:00

0

Od srede se očekuje stabilizacija vremena koja će potrajati do kraja nedelje, kaže meteorolog Đorđe Đurić

Pahulje ćemo videti već ovog meseca: A šta kažu meteorolozi - da li će za doček Nove godine biti snega? (FOTO)
Copyright 24sedam/J.S.

Prve pahulje prekrile su Kranjsku goru u Sloveniji, a mnogi korisnici Tvitera počeli su da priželjkuju sneg i u Srbiji.

 

Već u oktobru zabeleo se vrh Kopaonika, a kada bi sneg mogao da padne i u nižim predelima ne može se još uvek sa sigurnošću znati.

 

- Trenutne temperature normalne su za jesen. One su uobičajne za ovo doba godine, tako da ne možemo reći još uvek da je pred nama pravo zimsko vreme - kaže za 24sedam meteorolog Đorđe Đurić.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Iza nas su veće oscilacije u temperaturi. U jednom danu je na severu bila kiša i hladnije vreme, dok je na jugu bilo suvo i do 22 stepena. Od srede se očekuje stabilizacija vremena koja će potrajati do kraja nedelje - dodaje.

- Veoma je teško precizirati dugoročne prognoze, pa tako ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li će sneg pasti ovog meseca ili ne - pojašnjava meteorolog.

Međutim, prema prognozi na sajtu Accuweather i sajtu RHMZ-a prve pahulje možemo očekivati već krajem novembra.

printscreen/Accuweather
 

Prosečan dan kada u prestonici padne sneg je 23. novembar, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije mogao bi da padne čak tokom četiri dana u novembru, 20.,24., 26. i 30.

printscreen/Republički hidrometeorološki zavod Srbije
 

 

Pre pahulja, očekuje nas još jedan kišni talas.

printscreen/Accuweather
 

- U prethodnih nekoliko dana palo je više kiše nego za dva meseca, a pred nama je talas slabijeg intenziteta. Prestanak padavina očekuje se već od sutra i tada završavamo sa temperaturalnim oscilacijama, tako da će se ona kretati između 10 i 15 stepeni do ponedeljka - objašnjava Đurić.

Suv decembar

Kada je reč o prognozi za decembar dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije kaže da ozbiljnijeg snega neće biti, a da će temperature biti iznad proseka za to doba godine.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka za oko 0,8 stepeni - stoji na njihovoj stranici.

Oboren rekord

Pre dve godine grad se zabeleo tek 20. februara, te je tako oboren rekord koji je postavljen 1951. godine kada je sneg pao tek u martu i zadržao se svega jedan dan.

Ove godine, dodatno je pomeren parametar, kada nas je umesto proleća u gradovima dočekao sneg.

Da li ćemo imati doček sa snegom?

Prema dugoročnoj prognozi koja je dostupna na sajtu Acuweather za sada stoji da će za doček biti snežnih padavina.

Printscreen/Accuweather
 

Iako će padati maksimalno tri sata, a stvoriti veliku gužvu u saobraćaju uoči najveselije noći u godini, ne sumnjamo da će najmlađi sugrađani biti srećni da vide pahulje makar i na kratko. Budući da će temperatura biti u plusu, sneg se neće zadržati. Svakako, ove dugoročne prognoze treba uzeti sa rezervom.

Za januar se za sada pretpostavlja da neće biti oštriji u odnosu na prethodne godine, a da će mesečna suma padavina tokom januara biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 47 milimetara.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike