Gardisti se opraštaju od patrijarha Irineja: Vojska Srbije i SPC su trajni stubovi naše zemlje

21.11.2020

13:49

0

Autor: autor26

Pored brojnih zasluga za državu Srbiju i Srpsku pravoslavu crkvu, patrijarh Irinej podržao je i bio veliki zagovornik inicijative o uvođenju verske službe u

Gardisti se opraštaju od patrijarha Irineja: Vojska Srbije i SPC su trajni stubovi naše zemlje
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pripadnici Vojske Srbije zajedno sa svojim narodom ispraćaju patrijarha srpskog Irineja, koji je preminuo u petak u vojnoj kovid bolnici „Karaburma” od posledica kovida-19.

Pripadnici Garde Vojske Srbije nosili su kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja i formirali počasne špalire ispred Saborne crkve, u kojoj je održana Sveta liturgija, i Hrama Svetog Save, gde će patrijarh Irinej biti sahranjen.

Na taj način, kako se navodi, simbolično se potvrđuje tradicionalno jedinstvo Vojske i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije.

Tanjug/Nikola Anđić

Kako se dodaje u saoštenju Ministarstva odbrane, pored brojnih zasluga za državu Srbiju i Srpsku pravoslavu crkvu, patrijarh Irinej podržao je i bio veliki zagovornik inicijative o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine.

Na svečanosti potpisivanja Sporazuma o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije, patrijarh Irinej ocenio je taj čin kao istorijski značajan i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za Vojsku Srbije.

Pročitajte još:

Vernici odaju poštu preminulom patrijarhu Irineju: U Hramu Svetog Save poštuju se epidemiološke mere

(UŽIVO) Kovčeg patrijarha položen u Hramu Svetog Save, liturgija u toku (FOTO+VIDEO)

Partijarh Irinej je u brojnim prilikama i rado bio sa pripadnicima Vojske Srbije, naročito povodom značajnih praznika i osveštavanja bogoslužbenih prostora u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike