Porazno istraživanje: Deca su nam nesrećna! Stručnjaci tvrde da odrastaju u haosu

13.10.2021

18:30

0

Polovina anketiranih u anketi UNICEF-a tvrdi da im je raspoloženje lošije nego pre korone

Porazno istraživanje: Deca su nam nesrećna! Stručnjaci tvrde da odrastaju u haosu
Copyright Profimedia

Istraživanje U-reporta, digitalne platforme UNICEF-a, pokazalo je da je čak petina mladih u Srbiji tokom pandemije korone imala potrebu za uslugama institucija za očuvanje mentalnog zdravlja.

- U Srbiji je U-Report anketa pokazala da 50 odsto ispitanika izveštava da im je raspoloženje lošije nego pre pandemije, a 11 odsto kaže da se nijednom nije osećalo srećno, opušteno i motivisano tokom prethodne dve nedelje - piše u saopštenju organizacije.

Ovako zabrinjavajuća slika među decom i omladinom prisutna je svuda po svetu, pa u izveštaju UNICEF-a "Stanje dece u svetu" piše da je svako sedmo dete na globalnom nivou direktno pogođeno merama protiv pandemije.

Životi dece potpuno promenjeni

Školski psiholog Biljana Lajović kaže za 24sedam da je pandemija u potpunosti promenila živote naše dece, i da ona mnogo teže prihvataju nedostatak komunikacije uživo nego odrasli.

- Kada su deca u pitanju, njima su još važniji socijalni odnosi nego odraslima. A razvijanje tih odnosa potpuno je promenjeno, ako ne i ukinuto. Sve se preselilo na internet, a iako je to njihov svet, on nije realan jer ne vidite živu osobu. Nema izraza lica, recimo. Potpuno se zatvara jedan deo komunikacije i za sazrevanje je to pogubno. Čak i kada su u školi, zbog maski ne možete da uskladite reči, dela i izraz lica. Takođe, negde se poštuju pravila za borbu protiv virusa, a negde ne i to isto unosi haos u odrastanje. Treba da nauči da društvo postoji na osnovu pravila, a ako se ne poštuju onda to unosi dodatnu zbunjenost. Ovo je sve veliki haos i deca odrastaju u haosu - kaže ona.

Profimedia
 

S druge strane, odrasli bi trebalo da usmeravaju decu ali Lajovićeva smatra da je to jako teško jer ni oni ne znaju šta se tačno dešava.

- Kada su odrasli zbunjeni, deca su višestruko zbunjena. Ako dete ne može da se igra napolju, ako ne mogu da se održavaju rođendani i da se posećuju porodično to ostavlja posledice. Jedini koji mogu da utiču su odrasli, ali oni sami sa sobom treba da budu načisto da je njihova uloga još važnija i da moramo da se stabilizujemo i pronađemo svoj put. Ako pred decom stalno pričamo haotične i panične priče, stalno pratimo različite informacije koje su kontradiktorne, pa onda još to pojačamo komentarima da sve to nije razumno, dete će biti u još većem haosu - kaže psihološkinja.

Psihološki problemi dece

Ona dodaje da deca zbog novog načina života u koroni imaju različite psihološke probleme.

- Ima dece koja imaju simptome depresije, velike uznemirenosti, anksioznost, nemogućnost da se skoncentrišu, pa onda dece koja se osećaju stisnuto jer ne mogu da izlaze napolje... normalno da se onda pojačava taj osećaj nesrećnosti, jer nemate nikakvu stabilnost i osećaj da imate pozitivnu perspektivu. Problem sa pandemi je što dugo traje ovaj haos - zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike