Kineski radnici nisu odrali mačku, nego zeca?! Reagovali i firma i Udruženje

12.10.2021

16:49

3

Autor: A. S.

Kako su dodali, "stav kompanije je da je ovakvo ponašanje nedopustivo, budući da su briga o životnoj sredini i životinjama jedan od glavnih postulata u našem poslovanju"

Kineski radnici nisu odrali mačku, nego zeca?! Reagovali i firma i Udruženje
mačke Kinezi - Copyright Printscreen Twitter

Užasan snimak na kojem se vide dvojica kineskih radnika u krugu buduće fabrike "Linglong" u Zrenjaninu, a za koje se tvrdi da deru mačku zgrozio je Srbiju!

Na videu vidi se mučena životinja vezana za gredu improvizovanog objekta na samom gradilištu - jedan muškarac u ruci drži nož, dok drugi stoji kraj njega oslonjen o ašov.

U međuvremenu se u medijima pojavila informacija da je ipak reč o zecu, a ubrzo se oglasila i firma.

- Tačno je da je pomenuti snimak nastao na gradilištu naše kompanije, a akteri snimka su zaposleni kod našeg podizvođača zaduženog za izvođenje radova na izgradnji fabrike. Takođe, internom istragom utvrđeno je da je životinja sa snimka već ulovljeni zec, a ne mačka, kog je neko od lokalnih stanovnika doneo radnicima. Nakon pribavljanja činjenica o tome šta se tačno desilo, kompanija je uputila svoj protest podizvođačkoj firmi čiji su ovo radnici, uz zahtev za njihovo momentalno otpuštanje i udaljavanje sa gradilišta - rekli su za Blic u kineskoj kompaniji Linglong International Europe.

Kako su dodali, "stav kompanije je da je ovakvo ponašanje nedopustivo, budući da su briga o životnoj sredini i životinjama jedan od glavnih postulata u našem poslovanju".

- Kompanija 'Linglong' će nastaviti da brine o zajednici u kojoj posluje, trudeći se da se ovakve situacije više ne ponavljaju - zaključili su u pisanom odgovoru.

Elvir Burazerović iz Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama ORCA rekao je za Kurir da su oni ovaj slučaj prijavili Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu:

- Smatramo da na osnovu snimka postoji osnovna sumnja da javni tužilac podigne optužni predlog za izvršenje krivičnog dela iz člana 269 stav 1 Krivičnog zakonika - zlostavljanje i ubijanje životinja.

- Za ovo delo je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do dve godine. Smatramo da je jedan od važnih preventivnih mehanizama brza i efikasna reakcija nadležnih državnih organa - javnog tužilaštva i policije, a kasnije i suda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike