Direktori beogradskih škola završiće na sudu zbog zahteva da svi nose zaštitne maske

25.11.2020

06:59 >> 08:46

0

Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost obelodanila je da je reč o hitroj reakciji javnog tužioca

Direktori beogradskih škola završiće na sudu zbog zahteva da svi nose zaštitne maske
Copyright Pixabay

Direktori više od 300 osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama.

To je za “Blic” navela Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” u autorskom tekstu.

Pročitajte još:

Nove mere stupile na snagu: Šta je sve zatvoreno i gde možete otići do 21 čas? 

Alarmantno! Oboleli od raka zbog koronavirusa otkazuju preglede 

Ona navodi da je reč o “hitroj reakciji javnog tužioca, na tužbu koju je podneo predsednik policijskog sindikata protiv direktora svih beogradskih škola”.

Vojvodić Mitrović u tekstu pod naslovom “U jurišu na apsurd…” navodi da je hitra reakcija tužioca “poslednji u nizu slučajeva koji paradigmatski slikaju neuravnotežen odnos državnog aparata prema obrazovnom sistemu”.

“Neka rade svoj posao!” – reći ćete vi, misleći i na direktore i na tužilaštvo i tu ćemo se lako složiti. Ali, predmet ove tužbe oblikovan je upravo na temelju apsurda: direktori više od 300 (tri stotine, dobro ste videli) osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama”, piše ona i dodaje:

“Ima li u ovom trenutku, kada se čitav svet, ne samo Srbija, suočava sa najsnažnijim udarom pandemije, ičeg besmislenijeg i nepotrebnijeg od pozivanja i saslušavanja preko 300 direktora koji nisu ni propisali epidemiološke mere zaštite, već su bili u obavezi da ih sprovode, zajedno sa učenicima i zaposlenima? A na pomisao koliko je to uzaludno trošenje energije, vremena (naročito tužilaštva!) kao i budžetskih sredstava za finansiranje sudskih procesa, koliko je to nepotrebnih izlaganja riziku zaraze – izvesna je jedino: glavobolja”, navodi članica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”.

Nije precizirala o kojem policijskom sindikatu,  sa kojim obrazloženjem i koji tužilac je, kako kaže, hitro reagovao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je šokiran tužbama protiv direktora škola zbog toga što insistiraju da učenici nose maske.

– Molim direktore da nastave da poštuju mere. Time čuvamo decu, ali pre svega njihove roditelje, deke i bake – ukazao je on.

On je naglasio da mu se sve to čini kao neslana šala i izrazio uverenje da će nadležni organi obaviti svoj posao.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike