Ko nije rezervisao na vreme, nema ko da mu čuva dete: Na bebisiterke se čeka nekoliko nedelja!

23.09.2021

06:30 >> 08:40

0

Autor: P. Štrbac

Uprkos nedostatku kadrova, postoje strogi kriterijumi i testovi da bi neko mogao da radi kao bebisiter

Ko nije rezervisao na vreme, nema ko da mu čuva dete: Na bebisiterke se čeka nekoliko nedelja!
Copyright Foto: Profimedia

Potražnja za osobama koje čuvaju decu naglo je porasla, a broj bebisiterki je  nedovoljan da zadovolji potrebe svih onih kojima je ova usluga potrebna. U ovlašćenim agencijama kažu da je usluge bebisiterki potrebno zakazati i tri nedelje unapred.

Septembar je mesec kada se povećava broj poziva roditelja koji žele da ostave prijavu da bi obezbedili uslugu dadilje za njihovu decu, kaže za 24sedam Ruzmilka Đotunović, rukovodilac i koordinator “Bebi servisa”.

Pročitajte još:

– Sada je pojačano interesovanje i zbog epidemiološke situacije, jer određeni broj dece izostaje iz škole zbog propisane izolacije, a bake i deke, kao ugrožene kategorije, dodatno se moraju sačuvati. Takođe postoje roditelji čije su profesije veoma važne u ovom trenutku, na primer lekari, čiji rad je organizovan smenski i gde je porodicama neophodna osoba od poverenja koja će se prilagoditi njihovom ritmu i koja će adekvatno brinuti o deci u njihovom odsustvu – navodi Đotunovićeva.

Velika potražnja, ali i strogi kriterijumi

Međutim, dadilja nema dovoljno, kako u Beogradu, tako ni u drugim gradovima.

– Tačno je da nema dovoljnog broja dadilja, jer je Beograd veliki grad i potreba za ovom vrstom usluge je realnost. A prema našem mišljenju, potrebu za ovakvom vrstom usluge imaju i porodice u drugim gradovima – smatra ona.

Pixabay

Strogi kriterijumi za bebisitere

Uprkos nedostatku kadrova, postoje strogi kriterijumi i testovi da bi neko mogao da radi kao bebisiter. To je još jedan razlog za manji broj dadilja od stvarnih potreba.

– Profesionalna odgovornost za rad dadilja nas obavezuje da se dosledno pridržavamo utvrđene procedure koja postoji prilikom prijema novih kandidata na rad. Sve saradnice polažu psihološke testove za procenu pogodnosti za rad sa decom. Tim psihologa Nacionalne službe za zapošljavanje daje preporuku za najbolje kandidate, koji polažu teorijsku i praktičnu obuku, gde stiču potrebna znanja i veštine za ovaj oblik rada. Takođe moraju imati uredan sanitarni pregled i lekarsko uverenje da su zdravstveno sposobne za rad na ovim poslovima – navodi Đotunovićeva.

Problem nedostatka raspoloživih bebisitera i povećane tražnje za ovim zanimanjem u poslednje vreme za 24sedam ističe i Mirjana Lukić, koja drži agenciju koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju bebisitera.

Pixabay

Pročitajte još:

– U odnosu na prethodnu godinu kad je bio kovid, kada su ljudi radili od kuće, sada imamo povećan broj porodica kojima je potrebno čuvanje dece – kaže ona.

Lukićeva objašnjava da je ranije bilo mnogo lakše, jer je bila bolja ponuda dadilja. A sada je ta ponuda veoma sužena.

– Za jednu porodicu ranije smo mogli da selektujemo dva-tri kandidata, a sada je uglavnom jedan kandidat po porodici. Manja je ponuda slobodnih bebisitera – navodi Lukićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike