Naš vozač u panici: "Pisali mi kaznu u Grčkoj, izašao sam iz zemlje, a nisam platio! Hoću li se izvući?"

24.09.2021

08:00

0

U okviru Evropske unije postoji registovanje prekršioca saobraćajnih propisa i sve članice dostavljaju podatke jedna drugoj

Naš vozač u panici: "Pisali mi kaznu u Grčkoj, izašao sam iz zemlje, a nisam platio! Hoću li se izvući?"
Copyright Profimedia

Na Fejsbuku se nedavno pojavila objava u kojoj čovek tvrdi da je dobio kaznu za saobraćajni prekeršaj u Solunu, a da je u međuvremenu napustio Grčku.

- Ostavili mi suvenir iz Soluna na brisaču (nisam platio), nakon sat vremena sam napustio Grčku i nije bilo nikakvih problema na granici - piše u objavi.

Ova objava izazvala je veliki broj komentara, pa su se neki pitali mogu li mu Grci sada naplatiti kaznu i šta će se dogoditi kada bude ušao u ovu državu sledeći put?

Tako su neki smatrali da ovaj vozač ne treba više da ide u Grčku, neki su mu savetovali da ne ide ni u Evropsku Uniju, dok su neki tvrdili da će ga kazniti duplo.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić iznenađen je što je ovaj vozač uopšte mogao da napusti Grčku.

- Ja ne mislim da je on bio u mogućnosti da napusti Grčku sa napisanom kaznom, jer se to elektronski beleži u bazi podataka koja je dostupna i carinicima na granici. Jer građanin koji napravi prekršaj u nekoj stranoj zemlji neće napustiti tu zemlju dok se kazna ne naplati - kaže Vujanić.

Printscreen/YouTube/Novo jutro
 

Grci ne mogu naplatiti kaznu kod nas, ali...

Vujanić objašnjava da, ipak, postoji mogućnost da kazna nije evidentirana na vreme u bazi podataka, ukoliko je neko brzo napustio zemlju. U tom slučaju kazna će biti naplaćena sledeći put.

- Grci ne mogu nikako naplatiti kaznu kod nas, ali kad sledeći put uđe u Grčku, ako kazna nije zastarela, na granici će ga odmah odvesti do mesta gde će je platiti Sve je elektronski zapisano, niko mu kaznu oprostiti neće, sem ako prekršaj zastari - navodi on.

U okviru Evropske unije postoji registovanje prekršioca saobraćajnih propisa i sve članice dostavljaju podatke jedna drugoj.

- Ukoliko je kazna napisana u Evropskoj uniji, građaninu bilo koje zemlje članice unije, biće registrovan u svim zemljama Evropske unije - objašnjava Vujanić.

On je dodao i da postoji razlika u zavisnosti gde se napravi prekršaj. Mi moramo sa takvom zemljom imati ugovor da međusobno priznajemo prekršaje i da se međusobno izveštavamo. Koliko ja znam to postoji samo unutar zemalja Evropske unije. Nisam čuo da će prekršaj napravljen u Bugarskoj ili Grčkoj biti dostavljen u našu evidenciju, a da će prekršilac biti kažnjen - ističe Vujanić.

Ali, stranci su doskočili i ovome pa tako dugove za saobraćajne kazne "prodaju" privatnim advokatskim kancelarijama koje ih, onda, dalje potražuju našim vozačima. Ovu informaciju smo proverili i u nezvaničnom, telefonskom razgovoru sa saobraćajnom policijom u Novom Sadu.

- Naravno da postoji mogućnost da je naplate. Kazna će sigurno stići na kućnu adresu. Koliko je meni poznato, Grci "prodaju" dugove advokatskim kancelarijama u Londonu, koje ih posle potražuju u Srbiji - kratko nam je objasnio jedan policajac.

Kazne u Grčkoj prilično visoke

Inače, u Grčkoj su kazne za saobraćajne prekršaje prilično visoke. Za vožnju pod uticajem alkohola može se dobiti kazna od čak 1.200 evra, naravno u zavisnosti koje vrednosti alkohola u krvi su izmerene. Prekoračenje brzine za 20 kilometara na čas košta 100 evra a prolazak kroz crveno naplaćuje se 700 evra.

Kazna od 350 evra se dobija za nevezivanje sigurnosnog pojasa. Za nepropisno parkiranje kazna iznosi od 40 do 80 evropskih novčanica. Korišćenje mobilnog u toku vožnje se kažnjava sa 100 evra. Najdrastičnije se kažnjava pušenje cigareta u vozilu ako se u njemu nalazi dete do 12 godina, tada se naplaćuje i do 1.500 evra i oduzima se vozačka dozvola.

Međutim, nisu samo Grci ti koji imaju visoke kazne. Tako u Crnoj Gori vožnja pod uticajem alkohola se kažnjava od 200 do 2.000 evra. Prekoračenje brzine do 150, a prolazak kroz crveno svetlo i do 350 evra. Kazna za nevezivanje sigurnosog pojasa iznosi od 40 do 100 evra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: P.Š.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike