Da li su golubovi zaista "leteći pacovi"? Lekari tvrde: Čak 80 odsto gradskih golubova zaraženo!

20.09.2021

06:00 >> 08:35

0

Bakterije i gljivice u izmetu, kao i ektoparaziti koji se nalaze u perju golubova, izazivaju bolesti kod ljudi

Da li su golubovi zaista "leteći pacovi"? Lekari tvrde: Čak 80 odsto gradskih golubova zaraženo!
Copyright Pixabay

Odlazak legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića sigurno je šokirao ljubitelje sporta u Srbiji. Ivković je preminuo zbog posledica vode u plućima i herpesa.

Ali, ono što je izazvalo dodatni šok je izjava trenera Duška Vujoševića, koji je medijima ispričao da je Duda Ivković dobio infekciju od golubova! Naime, on je bio veliki golubar.

– Znao sam da ima nekih određenih problema, da je dobio infekciju od golubova, koji su bili njegova velika strast, znam i da je imao nekih problema sa herpesom – rekao je Vujošević za TV Prva.

A da su golubovi prenosioci mnogih zaraznih bolesti potvrdila je za 24sedam infektolog dr Lidija Popović Dragonjić.

– Iako važe za simbol čistoće i mira, golubovi su zapravo izvor mnogih infekcija koje napadaju i ljude. U njihovom izmetu nalaze se različiti mikrobi koji mogu izazvati infekcije disajnih puteva, digestivnog, čak i nervnog sistema. Smatra se da je 40 do 80 odsto gradskih golubova zaraženo – navodi infektolog.

Suv kašalj

Simptomi zavise od vrste infekcije koja je preneta na čoveka.

– Najčešća oboljenja izazvana prenosom infekcije sa goluba na čoveka su ornitoza ili psitakoza, koja najčešće daje sliku infekcije disajnih puteva poput bronhitisa, gripoznog sindroma i upale pluća, a dominantni simptom je suv kašalj. Salmonelozu izaziva bakterija salmonela. Bolest se najčešće prezentuje prolivom, bolom u trbuhu i povišenom temperaturom – ističe dr Popović Dragonjić.

Pixabay

Pročitajte još:

Iako golubovi najčešće prenose bakterije, mogu preneti i gljivična oboljenja.

– Golubovi na čoveka mogu preneti i histoplazmozu i kriptokokozu koje su izazvane gljivicama Hystoplasma i Cryptococcus, a najčešća slika je infekcija disajnih puteva, u vidu bronhitisa, upale pluća, gripoznog sindroma, kod izuzetno teških slučajeva može biti zahvaćen i nervni sistem – objašnjava doktorka.

Ove bolesti mogu imati i teži oblik ako se ne leče na vreme, a pacijenti mogu imati teške kliničke slike. Oboljenja izazvana infekcijama koje prenose golubovi nisu česta u opštoj populaciji.

– Najčešće obolevaju osobe koje su u čestom i produženom kontaktu sa golubovima, kao što su strastveni golubari i veterinari, jer se izlažu udisanju osušenih zaraženih čestica izmeta golubova – ističe ona.

Specifična antimikrobna terapija

Kod svih ovih infektivnih bolesti, neophodno je lečenje početi na vreme, jer može doći i do pogoršanja bolesti.

– Ova oboljenja zahtevaju lečenje specifičnom antimikrobnom terapijom, bez koje inače dolazi do komplikacija – kaže dr Popović Dragonjić.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pročitajte još:

Najveći higijenski i estetski problem, a ujedno i najveći izvor zaraze je izmet koji produkuju ove ptice. Jedan golub u toku godine može da ostavi oko 200 kilograma izmeta, koji izaziva i oštećenje fasada, oluka, klima uređaja. Golubovi su česti u gradskim sredinama. Gnezde se na zgradama i kućama. Uglavnom se nalaze na klima uređajima, prozorskim simsovima, terasama i olucima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike