Kakvih sve vozača ima na putevima: Sednu za volan drogirani i pijani, divljaju kolima, a nemaju ni dozvolu

22.09.2021

12:29 >> 12:34

0

Autor: RTS

Jutros na auto-putu zaustavljen vozač koji se kretao brzinom od 175 kilometara na čas

Kakvih sve vozača ima na putevima: Sednu za volan drogirani i pijani, divljaju kolima, a nemaju ni dozvolu
Profimedia

Patrole saobraćajne policije sve češće na ulicama pronalaze drogirane vozače, a najviše saobraćajki i dalje se desi zbog neprilagođene brzine, neopreznosti vozača i bahate vožnje, upozorio je Ivica Bulatović iz Uprave saobraćajne policije.

Policija je u poslednjih nekoliko dana zaustavila i uhapsila vozače koji su vozili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

– I jutros smo na auto-putu zaustavili vozača koji se kretao brzinom od 175 kilometara na čas i biće kažnjen za nasilničku vožnju. Pre dva dana smo kod “Arene” zaustavili vozača koji je vozio prebrzo i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci – rekao je Bulatović.

Prema njegovim rečima, razlog što saobraćajna policija sve češće otkriva vozače pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je i bolja opremljenost patrola saobraćajne policije.

– U poslednje vreme smo opremljeniji, imamo nove uređaje uz pomoć kojih možemo na licu mesta da utvrdimo da li su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Ne testiramo svakog vozača, već kada posumnjamo na to kroz njegovo ponašanje ili ukoliko u vozilu nađemo drogu – objašnjava on.

Kaže i da nema pravila kada je reč o starosnoj strukturi vozača koji koriste drogu, ali najčešće su to osobe od 17 do 45 godina.

U ovoj godini za prvih osam meseci saobraćajna policija je napisala nešto manje od 135.000 prijava, od toga skoro 8.000 za vozače pod dejstvom alkohola, a podneto je 205 prijava za vozače pod dejstvom opijata.

– Problem su i jedni i drugi. I vozači koji voze u alkoholisanom stanju, ali i oni koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci – naglašava Bulatović.

Pročitajte još:
Nekontolisano kretanje pešaka po kolovozu i zaustavljanje o kome se poslednjih dana priča na društvenim mrežama, na osnovu nekih snimaka, nije dozvoljeno po propisima i predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara, rekao je Ivica Bulatović iz Uprave saobraćajne policije.

Prema njegovim rečima, u Beogradu se dnevno dogodi između 80 i 100 saobraćajnih nezgoda, a uviđaj se izvrši na 40-60 nezgoda. U ostalim slučajevima vozači popune polisu ili se dogovore.

– Do sada je poginulo 50 lica, a za isti period prošle godine bilo je 68. I to je mnogo, posebno za porodice nastradalih. Najčešće do nesreća dolazi zbog neopreznih vozača, neprilagođene brzine i bahatog ponašanja – rekao je Bulatović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti