Kućni test na koronu: Košta tri evra, rezultat za pola sata, ali ima veliku manu

26.11.2020

19:32 >> 22:38

0

Autor: M.Vu

U apotekama u Evropi u prodaji je takozvani kućni test na kovid 19

Kućni test na koronu: Košta tri evra, rezultat za pola sata, ali ima veliku manu
Copyright Profimedia

U apotekama u Evropi u prodaji je takozvani kućni test na kovid 19. Cena je tri evra, što je znatno manje u odnosu na cene nekih drugih oblika testiranja. Građani se testiraju sami i za samo pola sata dobijaju rezultat. Da li će takav oblik testiranja biti dostupan i u Srbiji.

Kućni test na koronu prodaje se u Italiji, a primenjuje uzimanjem brisa iz nosa ili ždrela. Članovi kriznog štaba smatraju da ovakav test donosi brze rezultate, ali da se rezultat ne može smatrati ispravnim bez potvrde stručnjaka.

Tatjana Jovanović kaže da je ono što je karakteristično za ove testove pre svega brz rezultat.

-S druge strane i tehnika izvođenja je jednostavna i on nam pokazuje prisustvo virusa u brisu. Mislim da ti testovi moraju da se izvode od strane zdravstvenih radnika koji su edukovani da rade takvu vrstu testova.Za dijagnozu i isključivu dijagnozu, potrebno je da stručnjak je uspostavi, u ovom slučaju, mikrobiolog -rekla je Tatjana.

Branislav Tiodorović smatra da stručnjaci moraju da ocene da li je odgovor na antigenskom testu odgovarajući.

-On se radi najbolje tri dana pre prvih tegoba, to je kontrolno, što je vrlo važno, da imate kontrolu, ali i do 5 dana posle izbijanja tegoba – kaže epidemiolog.

Dr Tiodorović dodaje da oni nisu dobra stvar.

Simptomi virusa mogu da izostanu: Kako da prepoznate asimptomatsku upalu pluća

-Niko ne može sebi da uzme, ja ne mogu sebi da uzmem bris, samo ti profesionalci mogu to da urade kako treba – rekao je epidemiolog.

Stručnjaci poručuju da bi ovakav test mogao da da lažne negativne rezultate, budući da prosečan građanin nije upućen u pravilan način uzimanja brisa.

Tanjug/AP /Francisco Seco

Međutim, struka je saglasna i da bi takozvani kućni test znatno smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

Uprkos povoljnostima i jednostavnoj primeni antigenskih ili kućnih testova, lekari ipak predlažu građanima da, ukoliko žele najpreciznije rezultate, odu do najbliže kovid-ambulante.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike