Deca nam prodaju drogu: Najmlađi diler u Srbiji ima samo 13 godina!

09.09.2021

06:30 >> 13:09

0

Autor: Petar Štrbac

Istraživanja pokazala da čak 17,7 odsto srednjoškolaca u Beogradu koristi drogu, a 14,1 procenat distribuira narkotike

Deca nam prodaju drogu: Najmlađi diler u Srbiji ima samo 13 godina!
Copyright Pixabay

Svaki sedmi beogradski srednjoškolac rastura narkotike, pokazalo je  istraživanje „Zloupotreba droge – adolescenti u Beogradu”, koje je nedavno izdao Institut za kriminološka i sociološka istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da od 1.287 ispitanih srednjoškolaca njih čak 17,7 odsto koristi drogu, dok ih 14,1 odsto distribuira narkotike.

Proteklih meseci mnogobrojni maloletnici su uhapšeni zbog dilovanja droge, a slučaj najmlađeg dilera u Srbiji zabeležen je u Novom Sadu. Policija je pronašla 39 kesica marihuane kod dečaka od samo 13 godina.

Deca su podložna manipulacijama

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović objasnio je za 24sedam zbog čega maloletnici pristaju da postanu dileri droge, kao i zašto su narkotici dostupni mlađim generacijama.

Pročitajte još:

– Droge ima na svakom ćošku. Lako je dostupna. Kada je nešto dostupno tako lako, deca žele da to probaju. Jer dečji mozak je sklon eksperimentisanju, a žele i da budu važni u društvu, da se izdvoje po nečemu. Svi se sećamo kada smo bili mali kako se neka “elita” odvajala na neki zidić kod osnovne škole, pa su pušili cigarete. Cigarete su kasnije zamenjene marihuanom, pa je marihuana zamenjena šarenim pilulama, i sve to je sada zamenjeno opasnijim vrstama narkotika – navodi slikovito Trifunović.

Profimedia

Postoje uhodani šabloni kako kriminalci vrbuju decu da rade za njih, odnosno da za njih rasturaju drogu.

– Uglavnom, sve počinje u kladionicama. Vrbuju viđeniju decu, najčešće sportiste. Kriminalci im za početak svašta nude i pružaju. Ta deca mnogo toga dobijaju, postaju važna među vršnjacima. Jer kao što znate, najveću zavisnost izaziva kocka. Onda se u jednom trenutku napravi dug. Taj dug se rešava tako što kriminalac kaže – nije problem, odneseš ovaj paketić i podeliš. Tako se ulazi u začarani krug kriminala – kaže Trifunović.

Lideri i očajnici

Postoje određene kategorije dece koja su posebno podložna vrbovanju. Na njih kriminalci najviše obraćaju pažnju i pokušavaju da ih uvedu u narko-tržište.

– Njima su najinteresantnija kategorija lideri, koji vode druge devojčice i dečake. Oni koji okupljaju veliki broj drugih oko sebe. Druga kategorija su oni očajni, oni koji nemaju gde, koji su ponavljači u školi, od kojih su i roditelji digli ruke – objašnjava Trifunović.

Maloletnici uglavnom zbog finansijskih razloga postaju dileri, ali i zbog društvenog statusa koji donosi velika količina novca.

– Svako bi želeo da zaradi, da ima skupe patike, a nisu svi roditelji u prilici da to deci pruže. Onda na scenu stupaju ti ljudi koji su na ulicama – kaže on.

Ilustracija/Profimedia

Pored finansija, postoje i razne druge nematerijalne pobude koje služe kao maska za njihove postupke. Tribine su takođe mesta za vrbovanje maloletnika.

– Dete se poistovećuje sa kulturnim identitetom. Uglavnom se poistovećuje sa potpuno izmanipulisanim etničkim ili nacionalnim patriotskim identitetom iza kojeg se kriju kriminalne organizacije, koje se nalaze i na tribinama. Oni svoje prljave poslove i dilovanje droge prikrivaju lažnim patriotizmom i vernosti klubu. To objašnjenje su imali i boljševici, komunisti, kada su ubijali druge ljude i to prikrivali svojom ideologijom. Takvo objašnjenje imaju i džihadisti kada drugima odsecaju glave, a pozivaju se na Alaha – kaže Trifunović.

Zaštititi decu od kriminalaca

Potrebno je ugledati se na zemlje koje su rešile pitanje dilovanja narkotika. Njihovi stručnjaci bi trebalo da predaju na našim akademijama i fakultetima da bi se školovao sposoban kadar, smatra Trifunović.

– Dostupnost i cena narkotika su obrnuto srazmerni sili koja joj se suprotstavlja. Što je veća uloga države i državnih institucija u suzbijanju narkotika, to je cena veća i narkotici su slabije dostupni. Kako ćemo spasti decu? Samo ako presečemo i odlučno stavimo tačku na dilovanje droge – ističe on.

Iza maloletnih dilera stoje čitave organizacije koje su sačinjene od grupa.

– Postoje metode praćenja dilera. Ko ga je vrbovao, na koji način, kome on tu drogu dalje prodaje. Policija mora da zna sve o maloletniku koga hapsi i o organizaciji koja ga je napravila. Jer ako se ne uđe u trag onima iznad, mreža koja je napravila maloletnog dilera, odnosno čitava mašinerija, napraviće sutra 101 takvo dete – smatra Trifunović.

Pročitajte još:

Trebalo bi da se promeni zakon i sprovedu reforme.

– Država na sve pretnje reaguje zakonima i institucijama. Zakon mora da štiti čoveka i njegov život. Deca moraju biti maksimalno zaštićena, a ako to nisu, mi nemamo budućnost – zaključuje Trifunović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike