EU nas je skinula sa "zelene liste"! Neki su pooštrili mere, ali možemo i dalje da putujemo: Ovo su detaljni uslovi za 20 zemalja

12.09.2021

11:30 >> 17:58

0

Ova odluka, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. septembra, predstavlja preporuku i nema obavezujući karakter

EU nas je skinula sa "zelene liste"! Neki su pooštrili mere, ali možemo i dalje da putujemo: Ovo su detaljni uslovi za 20 zemalja
Copyright Pixabay/Jan Vašek

Vest da je Evropska unija uklonila Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja za putovanja zbog pogoršanja epidemiološke situacije zabrinula je mnoge naše građane koji žele da uhvate poslednje lepe dane na moru ili , pak, da otputuju u neki od evropskih gradova.

Međutim, ova odluka, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. septembra, predstavlja preporuku i nema obavezujući karakter, a kao i do sada, države članice će pojedinačno odlučivati o kriterijumima za ulazak državljana Srbije.

Pročitajte još

Na sajtu Ministarsta spoljnih poslova  naše zemlje stoji preporuka državljanima Srbije da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana. Istaknuto je i  da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Veliki broj zaraženih

U Srbiji je u drugoj nedelji septembra zabeležen drastičan skok novih slučajeva zaraze, dnevno više od po 5.000 ljudi.

-Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, te stoga savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu (listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći ovde) – piše na sajtu nadležnog ministarstva.

Nakon odluke EU donete pre četiri dana neke zemlje su već reagovale i poooštrile uslove za ulazak u zemlju.

Austrija odmah reagovala

Tako je Ministarstvo zdravlja Austrije donelo je novu uredbu kojom su Srbija, ali i sve ostale zemlje zapadnog Balkana prebačene na tu takozvanu crvenu listu, što znači da je moguće u ovu zemlju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji, ali nije saopšteno da li osim vakcina “Bajontek-Fajzera”, “Moderne”, “Astra Zeneke” ili “Džonson i Džonsona”, koje su odobrene u Uniji, prihvataju i potvrde o vakcinisanju “Sinofarmovom” vakcinom ili “Sputnjikom V”.

Dokaz o vakcinaciji nekom od odobrenih vakcina protiv kovida (na nemačkom ili engleskom jeziku) je važeći je ispunjen jedan od sledećih uslova: 1) primljena druga doza vakcine; 2) da je proteklo 21 dan od vakcinacije onim vakcinama za koje je predviđena samo jedna doza; 3) da je proteklo 21 dana od vakcinacije ukoliko je osoba prethodno preležala COVID-19 i poseduje dokaz o tome (pozitivan molekularnobiološki test na SARS-CoV-2 ili potvrda o neutrališućim antitelima). Vakcinacija ne sme biti starija od devet meseci.

Nemačka

Tanjug/Dominic Lipinski/Pool via AP

Nemačka je označila Republiku Srbiju kao područje visokog rizika zaraze koronavirusom.

Na snazi su nova pravila za državljane Republike Srbije koji putuju ili tranzitiraju kroz Nemačku.

Uvedena je obaveza elektronske prijave i kućnog karantina, kao i posedovanja testa o prisustvu virusa Kovid-19 ili potvrde o vakcinaciji (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) ili potvrde o preležanoj bolesti.

Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od gore navedenih vakcina. Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest Kovid-19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivan PCR test.

Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji može biti dozvoljen ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili dokažu da je njihovo putovanje neodložno.

Mađarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

1. Jedino građani koji u Mađarsku ulaze iz pravca Ukrajine podležu i dalje merama epidemiološke kontrole za sprečavanje pandemije.

2. Građanima koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

3. Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru.

4. Za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i dr. potrebna je potvrda o vakcinaciji.

 

Crna Gora

Od 14. septembra ulazak u Crnu Goru moguć je samo ako državljani Crne Gore i stranci poseduju jedan od propisanih uslova: potvrdu o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze); negativan PCR test na kovid 19 koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR test na kovid 19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana; negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina.

Severna Makedonija

Državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata: sertifikat o primljene dve voze vakcine protiv kovida 19; potvrdu o preležanom koronavirusu u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja; negativan rezultat PCR testa, urađenog do 72 sata pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije, negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog do 48 sati pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije.

Bosna i Hercegovina

Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz R. Srbije.

Ukoliko državljani R. Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

Grčka

Za Grčku je i dalje poteban digitalni zeleni sertifikat, kao i pupunjen PLF formular minimum 24 sata pre ulaska u Grčku

U ovom zemlju, inače omiljenu turističku destinaciju za Srbe, moguće je ući I i uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata,  negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili pak potvrdu da su preležali virus, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Hrvatska

Državljani Srbije koji putuju u Hrvatsku mogu da uđu u tu zemlju ukoliko prilože negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati).

Ukoliko ste vakcinisani, umesto PCR testa možete priložiti potvrdu o dobijene dve doze vakcine koje su priznate u Evropskoj uniji, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili prve doze u slučaju da ste primili vakcinu koja se prima jedanput (Johnson&Johnson).

U Hrvatsku je moguće ući i uz potvrdu o preležanom Kovidu-19.

Promena koje je stupila na snagu 1. jula glasi da državljani Srbije na granici više nisu u obavezi da prilože i verodostojnu dokumentaciju o razlogu putovanja u ovu zemlju.

 

Slovenija

Pixabay

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Za tranzit kroz Sloveniju neophodno je posedovati dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati .

Bugarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku sa jednim od sledećih dokumenata: dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv COVID-19; negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigen test, ne stariji od 48 sati (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument) uli sa potvrdom o preležanoj bolesti (ovaj dokument važi u periodu od 11. do 180. dana, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument).

Detaljna informacija, uključujući i listu priznatih vakcina i brzih antigen testova, može se naći na sajtu Ambasade Srbije u Bugarskoj.

Egipat

Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom. Za lica koja nisu vakcinisana, potreban je negativan PCR test sa QR kodom.

Turska

Tanjug/AP Photo/Francisco Ubilla)

U Tursku i dalje možemo ući sa potvrdom o vakcinaciji, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom da je u poslednjih šest meseci preležan kovid 19. Moguć je ulazak i s negativnim PCR testom, urađenim u poslednja 72 sata ili negativnim rezultatom brzog antigenskog testa urađenim 48 sati pre ulaska u zemlju. Deci mlađoj od 12 godina ulazak u zemlju je slobodan bez ikakvih uslova.

Državljani Srbije od 6. septembra moraju posedovati jedan od dokumenata: potvrdu o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje); negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati); potvrdu o preležanom kovidu 19 (validna do šest meseci nakon izlečenja). Pravila ne važe za decu do šest godina.

Kipar

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Kipar.

Od 19. avgusta 2021. godine R. Srbija se našla u “crvenoj kategoriji“ zemalja, te tako sva lica koja nisu vakcinisana morati da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji).

Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.

Određene kategorije lica će moći da se ukrcaju na let bez testa, ali su dužni da se testiraju po dolasku na Kipar: lica koja imaju regulisan boravak na Kipru i primila su bar jednu doze vakcine; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 12-15 godina; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 16-18 koji su primili prvu dozu vakcine; lica koja iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu i poseduju dokaz o tome izdat od strane Ministarstva zdravlja R. Kipar. U takvim slučajevima, lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija, moraju ostati u obaveznoj samoizolaciji 72 sata, a nakon toga obaviti još jedno PCR testiranje. Ukoliko je ponovljeni test negativan, mogu prekinuti samoizolaciju.

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku). Vakcine koje se priznaju na teritoriji Kipra: Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sputnik V, Sinopharm i Sinovac.
Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy, koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test (ukoliko nisu vakcinisani).

Španija

Državljani Srbije koji putuju direktnim letom mogu da uđu u Španiju samo sa QR kodom, koji mogu skinuti sa sajta ministarstva zdravlja.

Ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju i prolaze kroz treću zemlju, obavezno je da provere uslove tranzitiranja kroz tu zemlju.

Malta

Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Maltu ukoliko poseduju jedan od navedenih dokumenata:

-sertifikat o potpunoj vakcinaciji koji priznat od strane Republike Malte (sertifikati Malte, EU digitalni, Ujedinjenih Arapskih Emirata, zeleni sertifikat Republike Srbije sa čitljivim QR kodom, Turske, SAD, Gibraltara, Jersei i Guernsei, Ujedinjenog Kraljevstva), pod uslovom da je poslednja doza primljena najmanje 14 dana ranije (priznate vakcine: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna i AstraZeneca).

-Za decu od 5 do 11 godina, ukoliko su u pratnji roditelja koji poseduju jednu od napred navedenih potvrda, dovoljan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (nije potreban deci mlađoj od 5 godina).

-negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, uz obavezan karantin u hotelu određenom za tu namenu od strane R. Malte, o ličnom trošku (100 evra noć, uključen doručak), u trajanju od 14 dana (u skladu sa važećim protokolom: Standards for quarantine for unvaccinated travellers entering Malta_Version 2_18Jul21.pdf (gov.mt)​).

Rusija

Državljani Republike Srbije (bez obzira na tip pasoša i načina regulisanja boravka u Rusiji) mogu da uđu u Rusku Federaciju uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 72 sata od datuma uzimanja brisa.

Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovan nazad u državu poletanja.

Velika Britanija

U Veliku Britaniju državljani Srbije mogu da uđu jer se zemlja još nalazi na takozvanoj Amber listi.

To znači da tri dana pre ulaska u Britaniju moraju da urade PCR test, kupe ili rezervišu još dva PCR testa koja rade drugog i osmog dana po dolasku.

Ova procedura važi i za vakcinisane i za nevakcinisane.

Oni koji nisu vakcinisani, moraju da idu i u desetodnevnu samoizolaciju.

Francuska

U Francusku – državljani Srbije mogu da uđu pod uslovom da su revakcinisani najmanje sedam dana pre putovanja cepivima Fajzer, AstraZeneka, Moderna ili Džonson i Džonson.

Oni koji nisu vakcinisani ili su imunizovani cepivima Sputnjik i Sinofarm, moraju da prilože dokaz o neodložnom razlogu putovanja u Francusku, kao i negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.

Deci do 12 godina nije potreban test.

Svi putnici su dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju.

Italija

Na sajtu ambasade Italije piše da je za ulazak neophodno imati zeleni kovid sertifikat posle vakcinacije ili ekvivalentan dokument, koji su izdali inostranih zdravstveni organi posle vakcinacije cepivima koje je odobrila (Evropska agencija za lekove).

Takođe, neophodno je popuniti onlajn formular za praćenje putnika (digital Passenger Locator Form), u digitalnom ili štampanom obliku.

Moguće je ući i sa negativnim PCR testom ili antigenskim testom koji je urađen najviše 72 sata pre ulaska u Italiju.

Ako nemate zeleni sertifikat o vakcinaciji, u Italiju je moguće ući uz obavezu samoizolacije i zdravstvenom nadzoru (tako što će obavestiti nadležni dom zdravlja u Italiji kako bi se aktivirao zdravstveni nadzor), na adresi koja je naznačena u formularu.

Karantin traje pet dana, a posle toga je neophodno uraditi dodatni PCR ili antigenski test.

Ujedinjeni Arapski Emirati (Dubai)

Državljani Srbije mogu da uđu u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Republika Srbija i UAE imaju potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju vakcina, te svi građani R. Srbije koji su vakcinisani i imaju sertifikat o vakcinaciji, uz negativan PCR test su oslobođeni karantina. Takodje, Republika Srbija se nalazi na tzv. Zelenoj listi zemalja UAE.

Za ulazak u Dubai, potreban je negativan PCR test ne stariji od 48h.

Za ulazak u Abu Dabi je takođe neophodan negativan PCR test i po sletanju na aerodrom radi se još jedan test (besplatno). Karantin je obavezan samo za nevakcinisane putnike koji dolaze u Abu Dabi iz zemalja koje nisu na zelenoj listi.

Pročitajte još

nstalirajte našu iOS ili Android aplikaciju –24sedam.rs

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike