Zelić o novih 19.500 doza Fajzerove vakcine: Agencija za lekove proverava kvalitet, ali i efikasnost i bezbednost

04.01.2021

18:45 >> 19:21

0

Autor: J.B.O.

Kontrola se odnosi i na transport, čuvanje u kompleksnim uslovima na minus 70 i 80 stepeni

Zelić o novih 19.500 doza Fajzerove vakcine: Agencija za lekove proverava kvalitet, ali i efikasnost i bezbednost
Copyright Tanjug/Martha Asencio Rhine/Tampa Bay Times via AP

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavio je danas da je rad Agencije veoma važan, a da građani treba da budu sigurni u kvalitet vakcine i da im veruju.

Pročitajte još:

Napominje da javnost možda nije u dovoljnoj meri upoznata sa radom Agencije, koja kontroliše ne samo vakcine i lekove, već i medicinska sredstva, respiratore, maske, rukavice itd.

– Sve to je u našoj nadležnosti, svi lekovi na tržištu, različita medicinska sredstva. Mi ih svakodnevno kontrolišemo i stojimo iza naših stručnih i naučno potvrđenih odluka. Transparentnost je važan element čitavog procesa i radimo na tome da uverimo građane da je vakcinacija neophodna za naš spas – istakao je Zelić.

Što se tiče pristiglih 19.500 doza vakcina kompanija Fajzer i Bajontek, Zelić naglašava da provera podrazumeva “kvalitet, ali i efikasnost i bezbednost”, kao i da je tako za svaku sledeću seriju koja pristiže i koja mora biti odgovarajućeg kvaliteta.

– To se odnosi na transport, čuvanje u kompleksnim uslovima na minus 70 i 80 stepeni. Zatim, skladištenje u Institutu Torlak…Tu najbolje možemo da posvedočimo o značaju Torlaka koji može da primi i veću količinu vakcina po specifičnim uslovima, a vidimo da neke druge države iz regiona nemaju tu mogućnost – objašnjava.

Prema njegovim rečima, Agencija je posvećena tome da ne dođe do zastoja i da se ne čeka njena odluka.

– Radimo danonoćno i fokusiramo se na predmete za COVID-19. Mi sada možemo čak i za 24 časa da sagledamo uzorak i pregledamo dokumentaciju neophodnu za izdavanje dozvole i sertifikata analize za pojedinačnu seriju vakcina – naglašava Zelić.

Dodaje i da je mogućnost da dođe do situacije u kojoj bi usledili eventualni politički ili ekonomski pritisci da se što brže i više ljudi vakciniše, a da Agencija to prethodno ne odobri, nemoguća.

– Mi jesmo Vladina agencija i imamo i superviziju Ministarstva zdravlja, ali Zakonom je definisan naš posao. Agencija je nezavisno regulatorno telo i naše odluke su bespogovorne. Nikakav pritisak do sada nismo imali, a državni vrh je stalno potencirao našu ulogu podržavajući naš rad. Prepoznaju to kao pravi put ka poverenju – zaključio je Zelić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike