Direktor SZO u Srbiji optimističan: Verujem da ćemo ove godine odjaviti pandemiju

06.01.2021

08:43 >> 09:01

0

Bogate zemlje su prve obezbedile vakcine, ali je situacija za siromašnije zemlje vrlo neizvesna, kaže Marijan Ivanuša

Direktor SZO u Srbiji optimističan: Verujem da ćemo ove godine odjaviti pandemiju
Copyright Pixabay

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao da će prva polovina ove godine biti slična godini iza nas, jer je epidemija u toku, a za to vreme “vakcinacija još neće pokazati svoj maksimum.”

Ivanuša je naveo da ako vakcine budu dostupne i sprovede se masovna vakcinacija pre leta, možemo da očekujemo opušteniju drugu polovinu godine.

Pročitajte još

Međutim, kaže da je to zasad optimističan pogled.

-Prethodnih nedelja tek su na globalnu scenu došle prve vakcine. Njihove su količine ograničene, pa ne možemo dati procenu kada tačno počinje masovna vakcinacija u Srbiji. Nadam se da ce započeti do leta, ali ćemo za preciznije procene ipak morati da sačekamo još neko vreme. Ja se nadam da ćemo u 2021. da odjavimo pandemiju, ali će nam odgovor na to pitanje dati budućnost kojoj mi možemo da doprinesemo našim odgovornim ponašanjem i vakcinisanjem -rekao je Ivanuša za Blic.

Bogate zemlje su prve obezbedile vakcine, ali je situacija za siromašnije zemlje vrlo neizvesna.

-U toku prethodnih epidemija naučili smo se da bogate zemlje najpre pobrinu za svoje građane. Poslednjih godina SZO je puno radila na tome da se državama obezbedi što ravnopravnija dostupnost javno-zdravstvenim dobrima. U toku ove pandemije SZO i brojni partneri intenzivno su radili kako bi testovi, lekovi, medicinska oprema i vakcine bili dostupni svim državama. U Kovaks inicijativu SZO, koja ima za cilj ravnopravnu dostupnost vakcini, uključilo se preko 180 država, i bogate i siromašne. Plan je da se u 2021. godini preko ove inicijative obezbedi preko dve milijarde doza vakcina – dodao je Ivanuša.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike