Da li dve maske štite bolje od jedne: Evo šta na to kažu stručnjaci

14.01.2021

07:05 >> 06:59

0

Pulmolog Tatjana Radosavljević objašnjava kada je dovoljna jedna maska, a u kojim situacijama bismo mogli da stavimo još jednu

Da li dve maske štite bolje od jedne: Evo šta na to kažu stručnjaci
Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Maska je jedna od glavnih mera u zaštiti širenja koronavirusa, svi je nosimo već godinu dana, sve češće i po dve. Taj “trend” potekao je od poznatih ličnosti, među njima i Džoa Bajdena i njegovog pojavljivanja u predsedničkoj kampanji, upravo sa dve zaštitne maske na licu. Očekivano, među narodom se javilo pitanje da li dve maske zaista znače i duplu dozu zaštite, a stručnjaci, pak, imaju jasan stav po ovom pitanju.

Prošlo je više od godinu dana od nastanka pandemije kovida19, a svet izgleda sasvim drugačije. Sa više od 90 miliona potvrđenih infekcija koronavirusom širom sveta, skoro dva miliona preminulih, kao i bezbroj drugih sa dugotrajnim simptomima, ljudi, svesni opasnosti poštuju epidemiološke mere i osnovno načelo – nošenja maski.

Pixaby

Da maska štiti od ovog virusa naveli su brojni stručnjaci pri samoj pojavi virusa, a niz studija sugeriše da masovno nošenje ove zaštite može zaustaviti infekcije i smrtne slučajeve. Najpre je studija sprovedena u Pekingu pokazala je da su maske za lice 79 odsto efikasne u blokiranju prenosa čestica virusa na druge ljude.

Opravdan potez

U cilju sigurnije zaštite, ali i prema primerima poznatih ličnosti i lekara, sve više ljudi na ulicama naše zemlje nose po dve zaštitne maske – jednu preko druge.

Ovaj potez, kažu stručnjaci može biti opravdan i ne bi trebalo da škodi.

Pixabay

– Naime, ako nosite dve platnene maske, prema dokazima dosadašnjih istraživanja, pružiće veći stepen zaštite. Sa druge strane, prema istim izvorima, nema negativnih posledica, što znači da opasnost od nedovoljnog protoka vazduha i otežanog disanja ne postoji. Ovo bi se verovatno moglo da znači i za hirurške maske, ali još uvek nema dovoljno dokaza – objašnjava za 24 sedam pulmolog Tatjana Radosavljević.

A, više od dve?

Kako ističe, situacija se nešto razlikuje ako nosite masku N95.

– One imaju visok stepen zaštite, a u dizajnirane sa izuzetno visokom efikasnošću filtracije, pa nema potrebe da preko nje nosite neku drugu.U pojedinim situacijama, kada su u pitanju lekari koji rade u crvenim zonama, to može biti razumljivo. Na ulici i u ostalim zatvorenim prostorima je suvišno – poručuje Radosavljevićeva.

Pročitajte još
Međutim, nošenje više od dve maske ili nanošenje slojeva na maske koje su već vrlo dobre u filtriranju, brzo će doneti opadajući povraćaj i otežaće normalno disanje, upozorila je naša sagovornica.

Ono što je najbitnije, podsetila je ona, da su maske vodeće oružje u borbi protiv koronavirusa, ali ne i jedino.

– Uz pravilnu upotrebu ove zaštite, ne smemo da zaboravimo na ostale epidemiološke mere. Jer, ni dve, a ni više maski neće nas zaštititi ako se izlažemo riziku i ne poštujemo distancu i zabranu okupljanja – zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike