Danas je Sveti Vasilije Veliki: Izbegavajte svađu, inače...

14.01.2021

07:18 >> 09:08

0

U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike

Danas je Sveti Vasilije Veliki: Izbegavajte svađu, inače...
Copyright Profimedia

Danas je Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop kesarijski. Postoje mnogi običaji, ali i sujeverja šta na ovaj dan ne bi trebalo da se radi.

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, praznuje se Mali Božić, srpska Nova godina.

Sveti Vasilije je rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten, učio je 15 godina u Atini filozofiju, retoriku i astronomiju.

Krstio se na reci Jordan, zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio je episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj zemaljski život kada je napunio 50 godina.

Bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve.

OBIČAJI I SUJEVERJA

U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zato, na današnji dan valja uzeti kašiku meda.

Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali Božić počeo da se slavi kao srpska Nova godina.

Za ovaj dan vežu se mnogi običaji, a postoje i sujevrja šta na ovaj dan ne bi trebalo raditi. Danas bi trebalo izbegavati svađe, da se ne biste svađali cele godine.

Pročitajte još

U Vojvodini je postojao običaj, koji se u nekim mestima zadržao do danas, da se na raskršćima pale vatre, što, uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja sunčeve svetlosti i toplote.

Na Mali Božić, 14. januara, ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana.

U mnogim krajevima spaljuju se ostaci badnjaka, ponegde mesi poseban obredni hleb, vasilica, u spomen na Svetom Vasiliju Velikom.

Novu godinu valja dočekati budan, pa su u ovom bdenju mnoge devojke gatale da li će se te godine i za koga udati. Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni – pre svanuća su, popevši se na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će se udati.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike