Da li biste čekale mladiće da se vrate iz vojske? Devojka jednim pitanjem izazvala polemiku na društvenim mrežama (FOTO)

15.01.2021

22:02 >> 07:47

0

Autor: Jovana Vrećo

Danas – obaveznog vojnog roka za muškarce nema, a upitno je i da li ima devojaka koje bi bile spremne da ih čekaju

Da li biste čekale mladiće da se vrate iz vojske? Devojka jednim pitanjem izazvala polemiku na društvenim mrežama (FOTO)
ATA Images

Dok se putem anketa istražuje mišljenje javnog mnjenja da li bi vojni rok trebalo da u Srbiji opet dobije status – obaveznog, na društvenim mrežama povela se polemika oko toga da li bi, sa druge strane, devojke čekale te mladiće da se vrate iz vojske.

Upravo, pitanje jedne korisnice na društvenoj mreži Tviter, pokrenulo je lavinu komentara.

– Da li bi devojke zaista u današnje vreme čekale momke da se vrate iz vojske? – pitala je ona i odmah odgovorila: – Ja bih čekala jer sam budala.

Ubrzo su usledili raznoliki komentari: jedni su delili mišljenje sa njom, drugi smatrali da takvih “ljubavi” više nema, a treći su trenutno u takvoj situaciji da čekaju svoju voljenu osobu.

Komentar jedne korisnice da je njena prababa čekala pradedu da se vrati iz Prvog svetskog rata, a da nije ni znala da je živ, pokazuje koliko su nekad ljubavi bile jake: – Moja prababa je čekala pradedu da se vrati iz rata, od 1914.-1918., a nije znala ni da li je živ. I da, moja prababa je bila pametna žena, nije bila budala.

Da bi čekale, ali da sve ima svoj “rok” i da se vreme promenilo, komentarisalo je više njih:

“Svojevremeno sam čekala i opet bi, no današnje devojke bi verovatno mahale za vozom i čim voz zamakne one bi već trčale za drugim”, “I ja… A on bi našao devojku tamo gde služi vojsku i onda bi mi objašnjavao kako je nemoguće ostati veran kad ste razdvojeni”,“Ma gde da čeka. Nova vremena donose nove navike i razmišljanja. Nit’ bi čekao da sam žensko niti bih tražio da me neko čeka”…

ATA Images

Neki su izneli stav i da bi u današnje vreme pre devojke nego momci služile rok: – Ne znam, u današnje vreme pre bih rekla da bi devojke otišle da služe vojni rok, momci mi sve nešto svileni, prave su bebe.

A bilo je i onih koje su čekale, pa su prevarene: – Tako je moja drugarica čekala, a on došao sa verenicom iz Podgorice.

Na kraju je bilo onih koji smatraju da su vremena ista, ali i da se ljudi nisu puno promenili.

“Ima koje bi, iskreno rečeno, ja baš i ne vidim razliku između devojaka nekada i sada. Mislim da se preteruje, nisu devojke ništa slobodnije sada nego što su i nekada bile, uvek je bilo i biće ovakvih”, “Isto kao i u svako drugo vreme. Neke bi čekale, neke ne bi”.

Problem – impulsi i potrebe 

Na pitanje da li se vreme promenilo i koliko je danas prisutan taj osećaj privrženosti voljenoj osobi, psiholog Aleksandra Janković kaže za 24sedam da je “površnija komunikacija” uticala na to da ipak dođe do promena.

– Ne postoji ista vrsta strpljenja i motiva da se voljena osoba sačeka, kao što je to bilo pre. Danas se teško odustaje od impulsa i potreba – ističe naša sagovornica.

Dodaje da ukoliko je veza prava i ukoliko su se te osobe, uslovno rečeno, našle, to može da opstane.

Pročitajte još:

– Danas je možda i u neku ruku lakše. Tehnologija je napredovala, društvene mreže su dostupne i lakše je da se čujete sa voljenom osobom – kaže Jankovićeva i dodaje da je ključ svega motivacija, jer samo ako ona postoji, jedna osoba će sačekati drugu.

Za kraj, naša sagovornica zaključuje narodnom izrekom: – Daljina gasi mali plamen, ali veliki rasplamsava.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi