Ovo su pet najmoćnijih srpskih oružja: Pogledajte silu Vojske Srbije (Foto i Video)

17.01.2021

07:36 >> 16:16

0

Autor: R.M.

Većinu novog oružja nabavili smo iz Rusije i Kine, ali nešto smo proizveli i u Srbiji

Ovo su pet najmoćnijih srpskih oružja: Pogledajte silu Vojske Srbije (Foto i Video)
Copyright Ministarstvo odbrane

Srbija je proteklih meseci nabavila, dobila, ali i napravila veliku količinu oružja i značajno povećala vojnu silu.

Najveći deo stigao je iz Rusije i Kine, ali nešto od toga proizveli smo i sami.

Nora

Nakon završetka ratova na prostoru SFRJ, srpska namenska industrija počela je proizvodnju samohodne haubice NORA B-52, koja je čak išla i u izvoz.

Autor bloga “Vojnopolitička osmatračnica” Andrej Mlakar kaže da je ova haubica postala naš najpoznatiji izvozni adut što se tiče oružja.

– Ona je izvezena u desetak zemalja, a nova modernizovana haubica sa automatskim punjačem sada se takmiči u izboru američkih strajker brigada – objasnio je on.

Helikopter MI-35

Mlakar dodaje da je značajan napredak ostvaren i uvođenjem helikoptera MI-35 u našu avijaciju.

– MI-35 je bitan jer su to takozvane leteće oklopnjače, helikopteri namenjeni za borbu protiv pešadije i oklopnih vozila. Nažalost, četiri helikoptera, koliko smo nabavili, još je malo i trebalo bi da postoji eskadrila od bar 10 takvih letilica da bi naše “Gazele” konačno poslali u penziju – objasnio je on.

Pancir S-1

Srbija je nabavila i ruski PVO sistem Pancir S-1, koji koristi rakete zemlja-vazduh, kratkog i srednjeg dometa. Njegova osnovna namena je da štiti strateški važna mesta poput aerodroma, komandi ili komunikacijskih baza, a može se koristiti za odbranu od aviona, helikoptera, raketa, vođenih bombi i bespilotnih letelica. Ali i tenkova, transportera i slično.

– Pancir S-1 je hibridni raketni PVO sistem za niže visine koji se koristio u Libiji, a njima smo trebali da zamenimo NEVE. Inače, koristi se i za zaštitu sistema kao što je S-300 – objasnio je Mlakar.

Tenk T-72MS

Srbija ima prilično jake tenkovske snage, ali smo iz Rusije dobili tenkove T-72MB, takozvani “beli orao” i očekujemo dalje isporuke. Mlakar objašnjava da mi imamo tenkove treće generacije M-84, koji su u potpunosti remontovani i modernizovani do najsitnijeg detalja. Ali i ruski T-72 su remontovani i, maltene, su kao novi.

– Tenkova imamo dovoljno, ali je to bila ruska donacija i sada ćemo moći da stvorimo još jedan tenkovski bataljon – objasnio je Mlakar.

Promo / Ministarstvo odbrane

Pročitajte još:

Avion Mig-29

Avioni Mig-29 su ruske letelice treće i četvrte generacije, napravljene kako bi mogle da se suprotstave poznatim američkim lovcima F-16 i F-15. Radi se o veoma moćnim avionima koji su najviše usavršavani što se tiče letelica ruske proizvodnje, a veoma su i fleksibilni.

– Trebalo bi da stigne još četiri aviona, najverovatnije SM verzija, koja je modernizovana u Belorusiji i time će naša eskadrila imati 14 lovaca Mig-29. On se koristili za zaštitu vazdušnog prostora i morali smo imati takvu lovačku eskadrilu zbog mogućih terorističkih napada i sličnih opasnosti – objasnio je Mlakar.

Ministarstvo odbrane

Inače, očekuje se i nabavka kineskog PVO sistema FK-3, koji je pandan ruskom S-300 i to će biti još jedno od moćnijih oružja, koje će dobiti naša vojska.

Uz svu ovu modernizaciju, Srbija je postala značajno vojno moćnija u odnosu na sve zemlje bivše SFRJ ali i Albaniju, a najavljena je dalja modernizacija vojnih snaga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike