Završena sednica Kriznog štaba: Sve epidemiološke mere ostaju na snazi

19.01.2021

13:44 >> 17:30

0

Autor: J.B.O.

Poslednjih dana u Srbiji se beleži manji broj novozaraženih koronavirusom, ali je taj broj i dalje velik

Završena sednica Kriznog štaba: Sve epidemiološke mere ostaju na snazi
Copyright TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona, na kojoj će biti razmotrena aktuelna epidemiološka situacija, završen je je oko 15 sati.

Na osnovu procena, članovi Kriznog štaba doneli su dalje odluke, piše Tanjug.

Epidemiolog dr Predrag Kon je izjavio posle sednice Kriznog štaba da sve mere ostaju na snazi do daljeg.

– Epidemiološka situacija se tretira kao više nepovoljna i nesigurna – istakao je dr Kon.

– Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bi pomogli ako bude potrebno – istakao je oni naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija.

Ukazao je da se oceckuju dodatne količine vakcina kako Sputnjik V, tako i Fajzer-Biontek, a da postoje očekivanja vezana i za vakcinu Astra Zeneka.

Dr Kon je, ocenjujući informacije o početku masovne imunizacije, rekao da su one ohrabrujuće.

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od ALIMS-a, da je kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se Fajzerova ne može davati za osobe mlađe od 16 godina, a Sputnjik je za starije od 18 godina.

Uoči sednice Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je da epidemiološki posmatrano, nije trenutak za popuštanje mera još neko vreme, dok stvarno ne budemo sigurni da je silazna putanja stabilna, a broj obolelih i stanje u zdravstvenim ustanovama dobro.

TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/

Poslednjih dana u Srbiji se beleži manji broj novozaraženih koronavirusom, ali je taj broj i dalje veliki, četvorocifren, pa nadležni ukazuju da ne sme biti opuštanja.

Pročitajte još:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije danas da će se na sednici razgovarati i novom soju virusa korona, koji je registrovan u susednoj Mađarskoj.

Inače, danas je počela masovna vakcinacija stanovništva, a u Beogradu građani mogu da se vakcinišu na 18 punktova, među kojima je i punkt na Beogradskom sajmu, gde vakcine primaju pripadnici vojske i policije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike