Burazerović: Iz Srbije se godišnje ilegalno "izveze" više od 3.000 pasa lutalica

20.01.2021

07:14 >> 07:04

0

Autor: R.M.

Iz naše zemlje se redovno udomljavaju životinje u inostranstvu, ali za veliki broj njih ne postoji informacija gde završavaju, kaže direktor organizacije Or

Burazerović: Iz Srbije se godišnje ilegalno "izveze" više od 3.000 pasa lutalica
Copyright Pexels/ Eddie Galaxy-

Iz Srbije se godišnje ilegalno “izveze” između 3.000 i 5.000 pasa, gruba je procena organizacije “Orka”. Njen direktor Elvir Burazerović keže da “za veliki broj tih životinja ne postoji informacija gde završavaju”.

– Iz Srbije se redovno udomljavaju životinje u inostranstvu. Nažalost, umesto humanosti to se pretvara u suprotnost i postoje indicije da tu ima zloupotreba – navodi on za “24sedam” i dodaje da ne postoje nikakvi zvaniči podaci u vezi sa brojem lutalica koje završe preko granice.

Azili

Prema istim informacijama, u Srbiji postoji više od 40 legalnih prihvatilišta, ali i veliki broj onih koja nisu registrovana. Burazerović objašnjava da većina pasa ilegalno bude odneta upravo iz tih prihvatilišta, iako njihovi vlasnici često to rade iz najbolje namere – da ih udome!

– Ono što se prijavljuje “Orki” je da se tim psima obično gubi trag kada pređu granicu. Neko vam obeća da će pas biti udomljen, a onda se to ne desi, a vi nemate informaciju šta se dogodilo – objasnio je on.

Printscreen Youtube Orca

Naš sagovornik kaže da su, pre određenog vremena, istraživali jednu organizaciju koja je “izvezla” oko 7.000 pasa u roku od dve-tri godine. Iako se postavlja pitanje zbog čega bi neko na zapadu “uvozio” pse, Burazerović objašnjava da na ulicama zapadnih zemalja nema problema sa lutalicama, pa čak, u nekim zemljama postoje liste čekanja za njihovo udomljavanje.

– Švajcarska je zemlja gde postoji lista čekanja za udomljavanje pasa i mačaka. Tamo postoji masovna steriliziacija, a drugo vodi se računa kome se daje životinja. Uprkos tome, sumnjivo je otkud tolika potreba za desetinama hiljada životinjama u tim državama jer se one ne odvoze samo iz Srbije, već iz čitave istočne Evrope. Recimo, tu najviše dominira Rumunija – objašnjava je Burazerović i nastavlja da, kada životinja bude odvedena preko granice, nemoguće joj je ući u trag, zbog slabe komunikacije međudržavnih organa ilustrujući to primerom jedne nemačke organizacije, koja je u transporteru za pse uspela da preveze lutku-psa preko 10 granica, a da niko od carinika to nije ni primetio.

Dokumentacija za prelazak granice

Burazerović naglašava da legalna procedura nalaže da se kod Veterinarske inspekcije nabave papiri za prekogranični promet pasa, kojima se dokazuje da je životinja zdrava i nema besnilo.

– Samo uz tu potvrdu životinje mogu legalno da pređu granicu. Ali je simboličan broj pasa koje izađu na ovaj način – kaže on.

Ilustracija RINA

Govoreći o mogućem motivu ovog “izvoza” pasa, on kaže da je novac, jer je u mnogo zapadnih zemalja dozvoljeno trgovati psima lutalicama. Burazerović kaže da, čak, postoje i sajtovi gde se javno nude ovakvi psi za prodaju.

– To nisu prevelike cene i, uglavnom, samo pokrivaju celu ovu proceduru oko legalnog prelaska granice. Ali, ako nelegalno prodate psa, onda je to čista zarada za onoga ko je to uradio – objasnio je Burazerović.

Pročitajte još:
Nažalost, on tvrdi da ne zna ni za jedan slučaj da je neko kažnjen.

– Sa velikom verovatnoćom mogu da kažem da niko nikada nije kažnjen za ilegalni “izvoz” pasa – tvrdi Burazerović.

Opasno za pse

Iako se čini da ovakvo ponašanje nije opasno za “švercere”, on dodaje da je opasno za pse.

– Ako, recimo, te životinje budu otkrivene u nekim zemljama bez potrebnih dokumenata, njih, bez dvoumljenja, uspavljuju zbog rizika od zaraznih bolesti – ističe on Burazerović.

Direktor Orke zaključuje, na kraju, da nije nepoželjno udomljavati pse u inostranstvu, ali da se to mora raditi na legalan način.

Uprava za veterinu: Prijaviti MUP-u

Sa druge strane, u nameri da proverimo ove informacije pozvali smo nadležne u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, koji kažu:

– Svako saznanje o nelegalnoj prodaji pasa lutalica preko granica naše zemlje trebalo bi da se prijavi MUP-u – naveli su oni za “24sedam”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike