Trenutno prolazimo kroz pravi temperaturni šok! Lekari upozoravaju jednu grupu građana

22.01.2021

19:30 >> 13:34

0

Ovih dana razlika u temperaturi vazduha iznosi oko 15 stepeni, zbog čega mnogi odrasli, ali i deca, osećaju tegobe

Trenutno prolazimo kroz pravi temperaturni šok! Lekari upozoravaju jednu grupu građana
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Nešto više temperature za ovo doba godine, a potom nagli pad, slike prvog snega i zavejane Srbije, pa ponovni skok žive u termometru obeležili su ovu i prethodnu nedelju, a prema najavama meteorologa nestabilno vreme očekuje nas do kraja januara. Sve to veliki je šok, najpre, za osobe koje boluju od hroničnih bolesti, a potom i za decu i starije, upozoravaju lekari.

Novi temperaturni šok stigao nam je u utorak, kada su temperature u Srbiji iz “debelog” minusa, prešle u blagi plus, poručuje za 24sedam meteorolog “Weather2umbrella” Đorđe Đurić.

TANJUG/RADE PRELIC

Ekstremne promene

– Nakon nekoliko veoma hladnih dana, koji su nam doneli pravo zimsko vreme, od utorka je usledio blagi porast temperature koji se nastavio i u sredu i danas. Tako, današnji dan nam je već doneo tempetature više od 10 stepeni, lokalno i 15, dok je najtoplija tačka u našoj zemlji bila Loznica sa čak 16 stepeni – istakao je on.

Kako kaže, takav trend nastaviće se i narednih dana.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– U petak se očekuje umereno oblačno i još malo toplije vreme sa sunčanim intervalima. Jedino će na jugozapadu padati kiša, a maksimalne temperature kretaće se od osam do 14, a na poručju Kolubarskog okruga i do 16 stepni. Vikend koji je pred nama biće relativno topao za ovo doba godine, ali umereno do pretežno oblačan – u subotu povremeno sa padavinama u južnim i centralnim delovima, a u nedelju u većim delovima zemlje. Živa u termometru dostići će 14. podeljak – ističe meteorolog i dodaje da su te temperature za 10 do 15 stepeni više u odnosu na prethodnu nedelju, a za sedam do osam stepeni više, u odnosu na prosečne temperature za ovo doba godine.

Privatna arhiva

Ponovni preokret možemo da očekujemo u noći između nedelje i ponedeljka.

– Uslediće obilnije padavine, na planinama će biti snega, a usled priliva hladne vazdušne mase i pada temperature, kiša će i u nižim delovima zemlje preći u sneg. To zahlađenje znači povratak na “kalendarske temperature” i normalne vrednosti za ovo doba godine – poručio je Đurić.

 

Opasno!

Oscilacije koje se očekuju najpre će osetiti hronični bolesnici, ali i meteoropate, deca i starije osobe, a postoji opasnost i od toplotnog udara, upozorava za naš portal primarijus opšte prakse dr Biserka Obradović.

– Kada temperatura prelazi iz hladnog u toplo, telo i organizam imaju želju da se oslobode viška toplote, pa dolazi do pada krvnog pritiska, ubrzanog rada srca, nesanice, nervoze i napetosti. Kako su ljudi navikli da nose topliju gaderobu, postoji opasnost od “pregrejavanja”, koji se manifestuje vrtoglavicom, glavoboljom, ali i kolabiranjem. Ove promene, najpre, utiču na osobe sa hroničnim bolestima, ali i na decu i starije ljude i meteoropate – poručila je ona.

Lekar opšte prakse dr Radoj Domanović kaže za 24sedam da u cilju prevencije treba uzimati što više tečnosti i vitamine.

Pročitajte još
– Razlika od 15 stepeni za samo nekoliko dana je jako opasna za pacijente koji imaju kardiovaskularna oboljenja, ali i za sve ostale. Zato, savetujem da uzimaju puno tečnosti, vitamina, voća i da šetaju onoliko koliko im prija. Naravno, obavezno se pridržavati svih epidemioloških mera, jer koronavirus “voli” ovakvo vreme i može se očekivati da u vazduhu ima više virusa – zaključio je on.

 

 

Tabela:
Dan                              Stepen

Četvrtak                              15

Petak                                    14

Subota                                 14

Nedelja                                14

Ponedeljak                          5

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike