"24sedam" otkriva: Korona nas vreba iz hrane, a najopasnije su namirnice iz frižidera!

22.01.2021

07:00 >> 08:07

0

U teoriji, koronavirus moguće je pokupiti sa hrane, ističe epidemiolog, virusolog i vakcinolog dr Radmilo Petrović

"24sedam" otkriva: Korona nas vreba iz hrane, a najopasnije su namirnice iz frižidera!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Tragovi koronavirusa nedavno su pronađeni u Kini u jednoj vrsti sladoleda, zbog čega je cela serija povučena iz prodaje, saopštila je kineska vlada. To je ponovo lansiralo pitanje da li se ovaj virus prenosi putem hrane. Stručnjaci kažu da je to –  moguće.

Pixabay

Nakon testiranja papaje na koronavirus u Tanzaniji, gde je test pokazao da je ta namirnica pozitivna na kovid 19, sada nam nova vest – da je koronavirus pronađen u jednoj vrsti sladoleda, dolazi iz Kine. Taj sladoled napravljen je od novozelandskog mleka i surutke u prahu iz Ukrajine.

Kompanija koja prodaje tu vrstu ledenog užitka odmah je testirala i zaposlene na ovaj virus, ali i iz prodaje povukla sumnjivi proizvod. Laboratorijske analize pokazale su da niko od zaposlenih nije zaražen.

Kineska vlada sugeriše da je virus uvezen preko sastojaka, iako stručnjaci sumnjaju u to.

Moguće je!

Radmilo Petrović, Foto: Jutjub/ Printskrin/RTS

U teoriji, koronavirus moguće je “pokupiti” sa hrane, ističe za 24 sedam epidemiolog, virusolog i vakcinolog dr Radmilo Petrović.

– Ali samo u slučaju ako se unese velika količina klica! Inače, tačno je da se virus može naći u hrani, na kraju krajeva, on nam i dolazi sa pijace iz Vuhana – ističe dr Petrović, i dodaje da što je temperatura niža, virus je stabilniji.

– Logičnije je naći ga u sladoledu nego, na primer, u hlebu. Virus voli hladno, dok na jako visokim temperaturama ne može da opstane. Zato ga ne treba tražiti u pekarama, ali postoji mogućnost da hrana koja se prevozi u rashlađenim prtljažnicima kamiona bude kontaminirana – naveo je on.

Naš sagovornik objašnjava kako namirnice mogu da se kontaminiraju:

– To znači da je neko zaražen učestvovao u proizvodnji hrane i dodirivao je. Opet, moguće je i da nije održavao dobru higijenu. Ili – kinuo je i nakašljao se u sladoled. Mnogo je načina i mogućnosti kako namirnice i predmeti mogu postati kontaminirani – rekao je dr Petrović, i dodao da su neke laboratorijske studije u svetu pokazale da virus na pojedinim površinama može da preživi satima, a na kartonu i nekim vrstama plastike čak i – danima.

Rizik je nizak

Pročitajte još
S druge strane, u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da je bliski kontakt i dalje glavni način prenosa kovida 19, a u smernicama istaknutim na svom zvaničnom sajtu ističu da je zaraza putem kontakta s kontaminiranim površinama retka.

– Takozvane respiratorne kapljice, odnosno one koje izbacujemo dok pričamo, pevamo, kijamo i kašljemo, takođe mogu pasti na predmete i površine. Moguće je da osoba dobije koronavirus dodirivanjem kontaminirane površine, a zatim svojih usta, nosa ili očiju – navode stručnjaci iz CDC, i dodaju da to ipak nije uobičajni način prenosa virusa.

– Smatra se da je rizik od dobijanja kovida 19 putem hrane vrlo nizak. Ipak, da ne bi bilo razloga za brigu, održavajte  higijenu ruku, ali i kuvajte na određenim temperaturama – zaključuju oni.

 

Preporuke CDC:

– Kada raspakujete namirnice, rashladite ili zamrznite meso, živinu, jaja, morske plodove i ostale kvarljive namirnice u roku od dva sata od njihove kupovine.

– Nemojte koristiti dezinfekciona sredstva namenjena za dezinfekciju tvrdih površina, poput belila ili amonijaka na hrani upakovanoj u karton ili plastičnu foliju.

– Ako se vreće od platna za višekratnu upotrebu zaprljaju, sledite uputstva za pranje i osušite ih.

– Nežno isperite sveže voće i povrće pod hladnom, tekućom vodom iz slavine.

– Čvrsto povrće, kao što su krompir, krastavci, dinje…, čija je kora ili ljuska neoštećena, ribajte čistom četkom, čak i ako ne planirate da jedete njihovu koru.

– So, biber, sirće, limunov sok i sok od limete nisu pokazali efikasnost u uklanjanju klica sa namirnica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike