Dr Stevanović apeluje: Mogli bismo da imamo najgori scenario zbog nepoštovanja mera

30.11.2020

09:39 >> 17:01

0

Autor: M.Vujović

Dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, posle sastanka sa ministrom zdravlja kaže da još ima mesta u bolnicama

Dr Stevanović apeluje: Mogli bismo da imamo najgori scenario zbog nepoštovanja mera
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar sastao se u Palati Srbije sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

Nakon sastanka doktor Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, apelovao je na građane da poštuju mere i smanje kontakte.

On je poručio da “još uvek imamo dovoljno kapaciteta”.

– Svako kome je potrebno bolničko lečenje, negde na teritoriji Srbije ima mesta. Pacijenti se raspoređuju prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i prema raspoloživim kapacitetima- poručio je on i dodao da u jednom trenutku postoji opasnost da ne bude dovoljno bolničkih mesta.

Pročitajte još: Gojković: Pik korone u ovoj nedelji, Vojvodina je cela u vanrednoj situaciji

– Činjenica je da kapaciteta ima, ali oni nisu neiscrpni, što znači da, ako se broj obolelih i stepen zaražavanja nastavi ovim tempom, možemo doći do toga da kapaciteti budu na izmaku ili, u najgorem scenariju, da ih ne bude dovoljno. To je razlog za orgromnu zahvalnost za one koji poštuju mere – naveo je dr Stevanović.

On je istakao da se, na lokalnim samoupravama, može napraviti “lokalna procena i da se lokalno uvedu nove mere”.

– Mi kao zdravstveni radnici ne možemo da naređujemo mere, već samo da apelujemo da se one sprovode – poručio  je dr Stevanović.

Doktor Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je protokol lečenja pacijenata isti na teritoriji cele Srbije.

– Apelujemo na građane da se pridržavaju mera i daju šansu nama da se pravilno preraspodelimo. Uskoro se očekuje otvaranje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, koje će značajno pomoći zdravstvenom sistemu da se rastereti. međutim, ukoliko se ne budemo ponašali u skladu s merama. Brzo ćemo i te kapacitete popuniti.

Sastanak je održan uoči sednice Kriznog štaba za borbru protiv korona virusa, na kojoj će se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija, ali i moguće nove mere. Sednica štaba počinje danas u 12 sati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike