"Pobedili smo koronu, nigde ne nosim masku": Ekskluzivno za "24sedam" Gordana iz Sidneja

23.01.2021

19:37 >> 12:20

0

Naše gore list, žena koja već 30 godina živi u Australiji, u ispovesti za naš portal, svedoči o svetskom čudu - zaustavljanju kovida

"Pobedili smo koronu, nigde ne nosim masku": Ekskluzivno za "24sedam" Gordana iz Sidneja
Copyright

Ne znam nikoga inficiranog koronavirusom. Ne nosim masku. Bilo mi je divno za Novu godinu.

Ovo su rečenice koje sada u Srbiji zvuče kao da dolaze iz nekog prethodnog života, kada smo svi bili bez straha da će nas svojim kandžama zgrabiti ozloglašeni virus, kada smo bez maski šetali svuda, grlili se i pozdravljali na svoj način, kada nam apoteke i kovid-ambulante nisu bile ni u mislima…  Evo priče.

Sidnej. Januar. Godina 2021.

– Ne poznajemo nikoga ko ima koronavirus. Ne nosimo masku. Odlično smo se proveli za doček Nove godine. Jedini je problem što još ne možemo da vidimo ćerku koja je u Australiju stigla iz Srbije – prenosi nam, ekskluzivno za “24sedam”, Gordana Jovanović, koja već 30 godina živi u Sidneju, gradu na drugom kraju planete – u Australiji.

Ne, nije šala. Na drugoj strani sveta korona “miruje”. Porodica Jovanović je poreklom iz malog mesta nadomak Beograda. Iako među poznanicima nemaju nikoga ko je oboleo od smrtonosnog virusa koji “bukti” u ostalim delovima sveta, ovi Srbi, ipak, malčice strahuju.

– Čujemo se sa svim rođacima iz Srbije. Zaprepašćeni smo koliko njih je zaraženo. Ako nas pitate da li smo mirni, reći ću vam – nismo. Rođak mog muža Milenka se bori za život, telo mu je prepuno trombova, i prognoze lekara nisu dobre. Ipak, nadamo se najboljem – rekla nam je Gordana.

Čarobni štapić

Na pitanje “24sedam” kojim čarobnim štapićem su u Sidneju i skoro celoj Australiji nadležni uspeli da zauzdaju koronavirus, ona kaže da tamošnje vlasti imaju “čeličnu ruku”.

Gordana i Milenko Jovanović, Privatna arhiva

– Tačno je da ne nosimo maske. To jeste bila preporuka naših epidemiologa u početku, ali sada je situacija potpuno drugačija. Vodi se računa o svakom čoveku koji ulazi u Australiju – objašnjava naša sagovornica, i dodaje da je, na primer, njena ćerka sa suprugom došla još pre mesec dana u tu zemlju, ali da je ona još nije videla.

– Imali smo prvo problem da im obezbedimo mesto u avionu, jer više od 300.000 državljana Australije i dalje čeka na ulazak u zemlju. Kada su sleteli, odmah su bili smešteni u “kovid hotel”. Bez obzira na rezultat PCR testa, svi odlaze prvo tamo. U hotelu su proveli 14 dana. Međutim, dva dana pre isteka karantina, tamo se pojavio bračni par koji je imao koronu. Opet su ih sve testirali. Negativni na testu su prebačeni u drugi hotel, a pozitivni su ostali u istom hotelu – priča Gordana.

Prema njenim rečima, taman kada su dočekali da istekne drugi karantin, vlasti su zatvorile Sidnej.

– Ćerka i zet sada ne mogu da uđu u grad zato što je na drugom kraju Sidneja detektovano da četiri osobe imaju koronu, što je automatski zatvorilo celi grad. Taj deo Sidneja čuva policija i niko odatle ne može da izađe niti da uđe u taj deo grada – navodi Gordana.

Fantastičan doček

Bez obzira na sve to, ona i njen suprug Milenko su ipak odvojili vreme za sebe i otišli na doček Nove godine.

– Bilo nam je divno! Iz bašte jednog restorana smo posmatrali čuveni vatromet i uživali sa svojim prijateljima, dok je ceo svet tada bio u svojim domovima. Slušamo svog gradonačelnika i bezrezervno mu verujemo. Tajna je u tome što oni prate svaki kontakt zaraženih osoba i odmah ih izoluju – kaže Gordana.

Milenko Jovanović bez maske, Privatna arhiva

Pametna aplikacija protiv kovida

– Kada odlazimo u restoran, tržni centar ili kod frizera, otvaramo aplikaciju na telefonu i očitavamo je na ulazu i na taj način vlasnicima tih objekata ostavljamo svoje podatke. Ukoliko se posumnja da neko od nas ima koronu, sve se zatvara i svi se testiraju, a onaj ko je “umakao” biće pozvan telefonom da se prijavi u najbližu ambulantu. Tu se niz prekida, i to se pokazalo kao veoma delotvorno za suzbijanje epidemije – poručuje Gordana.

Pročitajte još:

Dodaje i da su u Sidneju proslavili svoju slavu Svetog Jovana, pre dva dana.

Proslavili slavu pre dva dana

-Kada se u severnom delu Sidneja pojavilo nekoliko slučajeva korone, vlasti su donele odluku da na proslavama kod kuće možemo da imamo pet ljudi, ali se već priča da će od sledeće nedelje opet moći u goste da nam dođe 20 osoba – rekla nam je Gordana.

I, šta reći na kraju? Možda da i mi “prepišemo” iskustvo sa tog kontinenta, na južnoj hemisferi ove naše planete.

Pa da više ne sanjamo prošli život koji je, kako nam se čini, tu negde. Možda baš iza ćoška.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike